Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φ. Γιόφτσιος (Ten Brinke): Η Ελλάδα δίνει αποδόσεις 7% όταν στη Γερμανία είναι κάτω από το 3%

Φ. Γιόφτσιος (Ten Brinke): Η Ελλάδα  δίνει  αποδόσεις 7%  όταν  στη  Γερμανία είναι  κάτω από το  3%
Το χαλί ανόδου των τιμών των ακινήτων είναι η ζήτηση
«Τρέχει» μέχρι να …σκοντάψει η αγορά ακινήτων λένε στελέχη του Real Estate τα οποία όμως να σημειωθεί δεν συμμερίζονται τις απόψεις του Απόστολου Βακάκη, που προανήγγειλε την άφιξή του αποπληθωρισμού από την αγορά ακινήτων μέχρι την αγορά τροφίμων.
Τα ίδια λένε ότι η αγορά ακινήτων είναι σε ανοδική τάση διότι υπάρχει ζήτηση και στο τέλος της ημέρας γίνονται συναλλαγές, με τον αγοραστή να πληρώνει στην τιμή που επιθυμεί ο πωλητής.
Ο κ. Φώτης Γιόφτσιος επικεφαλής της εταιρείας Ten Brinke Hellas Ολλανδικών συμφερόντων λέει στο BN ότι στη χώρα μας τρέχει 60 project στο Real Estate διότι η ζήτηση είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και σε κατευθύνει να φτιάξεις το επόμενο project, διότι ο πελάτης θα σου …χτυπήσει τη πόρτα και θα σού δώσει την αξία που ζητάς.

Τα ακίνητα …τρέχουν από τους ξένους επενδυτές όπως και από τους Έλληνες

Περιγράφει ότι η αγορά ακινήτων χωρίζεται σε πολλές κατηγορίες όπως είναι το οικιστικό , το εργασιακό ,σημειώνοντας ότι η κινητήριος δύναμη είναι ο πελάτης που μπορεί σήμερα να υπερτερεί ο αλλοδαπός είτε προέρχεται από τη Γερμανία ή άλλες χώρες που θέλει να αγοράσει στην Ελλάδα.
Η αγορά ακινήτων καλύπτει πρώτα ανάγκες και μετά φτιάχνει τιμές οι οποίες αυξάνονται όσο η ζήτηση δεν καλύπτεται από την προσφορά.
Η Γερμανία είναι σε κρίση στα ακίνητα.
Ο κ. Γιόφτσιος επισημαίνει ότι η Γερμανία ζει μια πτώση τιμών στην αγορά ακινήτων εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων αλλά η Ελλάδα έχει άλλα χαρακτηριστικά που προσελκύουν επενδυτές διότι οι αποδόσεις των ακινήτων είναι υψηλότερες από αυτές των επιτοκίων και έρχονται κεφάλαια στην αγορά ακινήτων διότι για περισσότερα από 10 χρόνια ήταν «παγωμένη.»
Τονίζει ότι η ζήτηση φέρνει νέες υψηλότερες τιμές στα οικιστικά ακίνητα με το παραλιακό μέτωπο όπως είναι η Γλυφάδα διαμορφώνονται τιμές που μέχρι πρότινος ήταν εξωπραγματικές.
Ανέφερε ως παράδειγμα ότι πωλούνται ακίνητα προς 12.000 το τετραγωνικό μέτρο με τον ένα ενδιαφερόμενο να φεύγει διότι το θεωρεί ακριβό και να έρχεται ο επόμενος και να ζητάει να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.
Αναγνωρίζει ότι τα ακίνητα δίνουν υπεραξίες όπως και αξίες σε άλλες περιοχές της Αθήνας, οι οποίες όμως κινούνται ανοδικά διότι το χαλί της ανόδου είναι η ζήτηση.
Προσθέτει ότι τα κόστη έχουν ανέβει και όλη αλυσίδα των ακινήτων θέλει το δικό της μερίδιο.
Ο επικεφαλής της Brinke Hellas δεν μπορεί να εκτιμήσει το τέλος της ανοδικής κίνησης το οποίο μπορεί να έρθει σε δύο ή τρία χρόνια με τις τιμές ισορροπίας να διαμορφώνονται πιο ψηλά διότι η Ελλάδα άφησε πίσω της την πολιτική αβεβαιότητα, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει κυβέρνηση και αναμένει την επενδυτική βαθμίδα που θα ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο θα υλοποιηθεί με οικιστικά προγράμματα όπως και στη ζήτηση γραφείων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης