Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εθνική Ασφαλιστική: Πωλητήριο στην θυγατρική της στην Ρουμανία Garanta Asigurari

Εθνική Ασφαλιστική: Πωλητήριο στην θυγατρική της στην Ρουμανία Garanta Asigurari
Η Garanta Asigurari ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 1997, με στόχο την επένδυση στην ασφαλιστική αγορά της Ρουμανίας
Σχετικά Άρθρα
Την συμμετοχή της στην Ρουμανική Garanta Asigurari πουλά η Εθνική Ασφαλιστική, έχοντας αποφασίσει να αποεπενδύσει από την συγκεκριμένη θυγατρική. Η διαδικασία πώλησης δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ το τίμημα της αγοραπωλησίας αναμένεται να είναι χαμηλότερο από την αξία της θυγατρικής στον ισολογισμό Φερεγγυότητας ΙΙ της Ασφαλιστικής.

Το ιστορικό της ίδρυσης μέχρι την πώληση

Στις 31.12.2021 η Εθνική Ασφαλιστική συμμετείχε στην μετοχική σύνθεση της Garanta Asigurari η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά της Ρουμανίας.
Η Garanta Asigurari ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 1997, με στόχο την επένδυση στην ασφαλιστική αγορά της Ρουμανίας, έχοντας ως κύριο μέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων ΕΘΝΙΚΗ με ποσοστό 94,96%.
Το μέγεθος της συγκεκριμένης θυγατρικής είναι ιδιαίτερα μικρό, συγκεκριμένα τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της θυγατρικής για το 2022 αποτελούν το 0,8% του ομίλου και η καθαρή της θέση το 1,9% αυτής του ομίλου.
Εντός του έτους και ειδικότερα τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2022 η Εταιρεία προχώρησε σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην εν λόγω θυγατρική ύψους 1,0 εκατομμυρίων και 2,1 εκατομμυρίων αντίστοιχα. Στις δύο αυτές αυξήσεις δεν συμμετείχε το σύνολο της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας με αποτέλεσμα στις 31.12.2022 η Εταιρεία να κατέχει το 96,7% της θυγατρικής.

Πώληση βάσει των κανόνων της Φερεγγυότητας ΙΙ

Η επένδυση στην Garanta έχει αποτιμηθεί με βάση τους κανόνες του ισχύοντος πλαισίου της Φερεγγυότητας ΙΙ που είναι σε ισχύ. Η αξία αυτή είναι μεγαλύτερη από την αξία που προκύπτει από το πρότυπο ΔΠΧΑ 5: «Πάγια Στοιχεία του Ενεργητικού Κατεχόμενα προς Πώληση και Διακοπείσες Δραστηριότητες» κατά 9,2 εκ, καθώς η επένδυση στην εν λόγω εταιρία έχει απομειωθεί, βάσει των μη δεσμευτικών προσφορών που έχουν γίνει.
Σημειώνεται, η GARANTA S.A. (Garanta Asigurari S.A.) δραστηριοποιείται στον τομέα των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εργασιών και λειτουργεί όλους τους κλάδους ασφάλισης. Διαθέτει 12 υποκαταστήματα στις ακόλουθες πόλεις: Βουκουρέστι (2), Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Deva, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Oradea και Timisoara. Το δίκτυό της περιλαμβάνει 140 πράκτορες, 3 ασφαλιστικούς συμβούλους, ενώ ασφαλιστικά της προϊόντα πωλούνται μέσω του τραπεζικού δικτύου της Banca Romaneasca, Alpha Bank Romania και First Bank Romania.
Μία ακόμα θυγατρική του δικτύου της Εθνικής είναι Εθνική Ασφαλιστική (Κύπρου) Λτδ. Η οποία δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους ασφάλισης. Το δίκτυό της αποτελείται από 7 υποκαταστήματα και 2 Ασφαλιστικά Γραφεία, τα οποία βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο, Αμμόχωστο), 127 ασφαλιστικούς συμβούλους και 49 συνεργαζόμενα ασφαλιστικά πρακτορεία.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης