Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έφυγε ο Άδωνις Γεωργιάδης από υπουργός Ανάπτυξης και ανέβηκαν οι τιμές των προϊόντων

Έφυγε ο Άδωνις Γεωργιάδης από υπουργός Ανάπτυξης και ανέβηκαν οι τιμές των προϊόντων
Ο επιχειρηματίες σχεδόν όλων των κατηγοριών νιώθουν απελευθερωμένοι
«Λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια». Γάντι ταιριάζει η λαϊκή παροιμία στην αγορά του λιανεμπορίου η οποία  μετά την αποχώρηση του Άδωνι Γεωργιάδη από το υπουργείο  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι «μικροί» «μεσαίοι» και «μεγάλοι» επιχειρηματίες αλλάζουν προς τα πάνω τις τελικές τιμές των προϊόντων.
Η απουσία του τέως υπουργού από την  αγορά έγινε αισθητή μέχρι το σουβλατζίδικο της γειτονιάς.
Ο επιχειρηματίες σχεδόν όλων των κατηγοριών νιώθουν απελευθερωμένοι από την  απομάκρυνση της «γάτας» από την αγορά και προχώρησαν σε νέο γύρο αυξήσεων των τιμών.
Μία πίτα με γύρο χοιρινό πλέον κοστίζει 3,7 ευρώ όταν πριν από τις  Εθνικές  εκλογές της 21η Μαΐου ήταν στα 3,5 ευρώ.
Πρόκειται για αύξηση κατά 5,71% η οποία ήταν ουρανοκατέβατη.
Το κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν η ενέργεια η οποία πλέον είναι διαχειρίσιμη και στα γενικά έξοδα αντιστοιχεί στο 15%.
Οι αυξήσεις των προϊόντων αποτελεί μία καθημερινότητα που αναμένεται να ενταθούν μετά τις 30 Ιουνίου που λήγουν τα δύο βασικά μέτρα που είχε επιβάλει ο  τέως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Το πρώτο ήταν το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους και στο δεύτερο το καλάθι του νοικοκυριού

Οι ανατιμήσεις των προϊόντων φτάνουν μέχρι το λευκό τυρί  με την τιμή του να ξεπερνά   τα 7 ευρώ ενώ οι αλυσίδες κάνουν  προσφορές σε χαμηλότερη.
Η πρώτη ύλη παραγωγής του λευκού τυριού είναι το αγελαδινό γάλα όταν η τιμή του  παραγωγού έχει μειωθεί κατά 5 λεπτά του ευρώ με αποτέλεσμα η τελική τιμή να έχει διαμορφωθεί στα 0,45 λεπτά ενώ υπάρχουν και παραγωγοί που αποδέχονται ακόμη και τα 0,43 λεπτά.
 Η μείωση της τιμής της πρώτης ύλης του αγελαδινού γάλακτος έχει επηρεάσει ελάχιστα  την τελική τιμή ενός λίτρου γάλακτος.
Η τιμή του στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από το 1,60 έως τα 2 ευρώ. Οι ισχυροί του κλάδου με κάποιες προσφορές η τιμή πέφτει κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.
 Την ίδια  στιγμή η ΔΙ.Μ.ΕΑ. η υπηρεσία ελέγχου της αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης    πραγματοποιεί ελέγχους που δεν αποδίδουν διότι απουσιάζει η πολιτική ηγεσία που θα δώσει κατευθύνσεις πάταξης της κερδοσκοπίας.
Τα νοικοκυριά από τις αρχές Ιουλίου  θα πρέπει να εναρμονιστούν στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού και μόνο,  διότι η αγορά θα αποκτήσει πλήρη ελευθερία εκτός αν η νέα κυβέρνηση παρατείνει τα μέτρα του Άδωνι Γεωργιάδη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr       
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης