Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι επενδυτές... μετρούν το έργο του Ελληνικού με αυτό που φαίνεται από τις λεωφόρους Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης

Οι επενδυτές... μετρούν το έργο του Ελληνικού με αυτό που φαίνεται από τις λεωφόρους Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης
Στα τέλη του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση το έργου του Ελληνικού...
Σχετικά Άρθρα
Αδιόρατο το έργο το Ελληνικού για τους επενδυτές καθώς η τιμή της μετοχής δεν  …βιάζεται  να προεξοφλήσει τα μελλούμενα καθώς παραμένει «κολλημένη» στην περιοχή των 6 ευρώ.
Στις 21 Ιουνίου 2023 η τιμή της είχε οριακή άνοδο κατά 0,91% στα 6,6 ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων διατύπωσε μια πικρία προς την επενδυτική κοινότητα  η οποία αποτιμά μόνο τα εμπορικά κέντρα ενώ οι αξιολογήσεις υστερούν σε σχέση με το έργο.
Για να ενισχύσει το επιχείρημά του ο κ. Αθανασίου είπε ότι η Lamda Development πρέπει να δώσει το ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 915 εκατ. ευρώ εκ των οποίου έχει δώσει το ποσό 300 εκατ ευρώ και τις επόμενες ημέρες  θα καταβάλλει  167 εκατ. ευρώ  με το συνολικό  ποσό να ανέρχεται σε 467 εκατ. ευρώ.
Σχεδόν έχει καλύψει το 50% της απαίτησης.
Ο ίδιος είπε ότι φέτος δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ενώ δεν δέχεται πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων  διότι τα ομολογιακά δάνεια έχουν σταθερό κουπόνι.
Σημείωσε ότι το 2022 ήταν μια χρονιά ορόσημο, καθώς άρχισαν τα πραγματικά έργα υποδομών και ανέγερσης κτιρίων, τα εμπορικά κέντρα έκαναν ρεκόρ κερδοφορίας, οι μαρίνες έχουν φτάσει να αποτελούν το 1/3 του τζίρου που κάνουν οι μαρίνες στην Ελλάδα. 
Σε ο,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα, υπενθύμισε ότι αποτελούν χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1 δισεκατομμυρίου, ενώ πέρσι τα τέσσερα malls πέτυχαν EBITDA 68,6 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το EBITDA έχει αυξηθεί κατά 36% και οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο της τάξης του 38%, ενώ προδιαγράφεται μια πάρα πολύ καλή χρονιά.
Η στρατηγική για την επόμενη διετία είναι η εισαγωγή των εμπορικών κέντρων ως ξεχωριστή εταιρεία στο Χρηματιστήριο.

Η Lamda Malls θα περιλαμβάνει τα έξι εμπορικά κέντρα (μαζί με τα δύο υπό ανάπτυξη στο Ελληνικό) και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 2024, το διάστημα μεταξύ Μαΐου – Οκτωβρίου, αναλόγως των συνθηκών.
Η αποπεράτωση των δύο εμπορικών της ανάπλασης θα δημιουργήσει και κεφαλαιακές υπεραξίες, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου. 
Η εταιρεία δεν  μπορούσε να δίνει μέρισμα, καθώς τα κεφάλαια κατευθύνονταν στην ανάπτυξη, επομένως θεωρούμε ότι θα έχουμε σημαντική αποτίμηση την προσεχή διετία.
Ταυτόχρονα η Lamda θα μπορεί να επιστρέφει κεφάλαια στους μετόχους της.
Τόνισε ότι το έργο βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα του.
Εντός του επόμενου διμήνου ανακοινώνονται οι εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή του πύργου μικτών χρήσεων, του μητροπολιτικού πάρκου, των αθλητικών εγκαταστάσεων και του Riviera Galleria. Έως το τέλος της χρόνια θα ξεκινήσουν τα έργα σε Riviera Galleria, στα ξενοδοχεία και τις κατοικίες στη μαρίνα στο οποίο συμμετέχει η ΤΕΜΕΣ.
Στα τέλη του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση το έργου του Ελληνικού.

 Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης