Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

To momentum φέρνει εταιρικά ομόλογα το Φθινόπωρο: Τι σχεδιάζουν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Intralot

To momentum φέρνει εταιρικά ομόλογα το Φθινόπωρο: Τι σχεδιάζουν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Intralot
Υψηλές συναλλαγές για τους ξένους οίκους
Η αθρόα στήριξη στην Ελλάδα από τους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, αλλά και ευρωπαϊκούς οίκους όπως Deutsche Bank, UBS, HSBC δεν παρέχεται δωρεάν, καθώς εν όψει της επενδυτικής βαθμίδας, ανοίγουν για αυτούς μια σειρά συναλλαγών στις εκδόσεις διεθνών ομολόγων. Και όπως εκτιμούν επενδυτικοί τραπεζίτες, εκτός από την υπεραπόδοση του χρηματιστηρίου το 2023 θα αποτελέσει και χρονιά ομολόγων.

Αμέσως μετά τις εκλογές, ορισμένες ελληνικές τράπεζες που ήδη έχουν προετοιμαστεί ( Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank) θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας δεδομένου ότι, οι αγορές ομολόγων ολοκληρώνουν τις εκδόσεις μέχρι τον Ιούλιο. Την ίδια περίοδο, εν μέσω της νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ μια σειρά από ελληνικές επιχειρήσεις θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν το θετικό momentum για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων εκδόσεων ή γιατί ολοκληρώνονται νέες επιχειρηματικές εξελίξεις. Με βασική προϋπόθεση την ομαλή πορεία των αγορών δίχως αναταράξεις, οι ελληνικές εταιρείες θα από κοινού με τους συμβούλους τους θα τεστάρουν την αύξηση της ζήτησης για ελληνικά ομόλογα. Όπως θα δούμε, ήδη η άνοδος των τιμών διεθνών ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων προϊδεάζει για αναχρηματοδοτήσεις.

- Η ΔΕΗ ήδη έχει συζητήσει με ελληνικές τράπεζες την αποπληρωμή του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανείου της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας μέσω έκδοσης ελληνικού εταιρικού ομολόγου ( έως 300 εκατ. ευρώ ), ωστόσο εν όψει της ολοκλήρωσης της εξαγοράς τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με πηγές, δεν αποκλείεται και η έκδοση διεθνούς ομολόγου. Το ομόλογο λήξεως 2026 ( κουπόνι 4,375%) από τον περασμένο Μάρτιο έχει πραγματοποιήσει ράλι από το 92,46% της ονομαστικής αξίας σε 98,06% με μείωση της απόδοσης από 7-8% σε 5,393%.

-  Η Μυτιληναίος διαθέτοντας χαμηλό δείκτη EBITDA/χρέος έχει διεξάγει συζητήσεις για εταιρικό ομόλογο, ωστόσο διαθέτει διεθνές ομόλογο 500 εκατ. ευρώ λήξεως 2026 , με κουπόνι 2,25% στο 94,778% της ονομαστικής αξίας. Υπενθυμίζεται ότι, η εταιρεία διερευνά την εισαγωγή μετοχών του ομίλου σε ξένη αγορά ( Λονδίνο).

- To 2024 λήγει ομόλογο, ύψους 600 εκατ. ευρώ για την Ηelleniq Energy με κουπόνι 2% και τρέχουσα απόδοση 5,05% στο 96,3% της ονομαστικής αξίας. Μέρος των κεφαλαίων θα χρηματοδοτήσουν και τις εξαγορές της εταιρείας στις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

- Σε διαρκείς διαβουλεύσεις βρίσκεται η Intralot για το ομόλογο λήξεως Σεπτεμβρίου 2024, ύψους 356 εκατ. ευρώ. (5,25% επιτόκιο) Η εταιρεία εξετάζει τις επιλογές της αναχρηματοδότηση με νέο ομόλογο, τραπεζικό δανεισμό ή άλλο βέλτιστο τρόπο. Δεδομένου ότι ήδη ανακοινώθηκε πως τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου θα ανακοινωθούν μέχρι 30 Αυγούστου δεν αποκλείονται ανακοινώσεις μέχρι τότε. Ήδη η τιμή του ομολόγου από τα μέσα Μαΐου έχει πραγματοποιήσει σημαντική άνοδο από το 89% της ονομαστικής αξίας στο 96,27%.
Εφόσον συνδυαστούν οι πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης για πιθανή επένδυση της Intracοm στην Intralot, δεν αποκλείεται μια επένδυση 200 εκατ. ευρώ και ένας τραπεζικός δανεισμός προκειμένου να επιμηκυνθεί το ομόλογο (2027-2028 ) με χαμηλότερο επιτόκιο.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης