Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι τζίροι ανεβαίνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων υποχωρούν - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Οι τζίροι ανεβαίνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων υποχωρούν - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν  τη δυναμική μεγέθυνση των  επιχειρήσεων
Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών σημείωσαν την τετραετία  2019  - 2023 , ο οποίος όμως δεν αποκαλύπτει τα κέρδη των επιχειρήσεων που παραμένουν αδιόρατα  για την εφορία.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν  τη δυναμική μεγέθυνση των  επιχειρήσεων. Στο  πρώτο τρίμηνο  του 2019  ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων της Οικονομίας ήταν 68.780.612.000 ευρώ ( 68,7 δις  ευρώ ) και στο πρώτο τρίμηνο του 2023  εκτοξεύτηκε στα 97.564.360 ευρώ (97,5 δισ  ευρώ.) .
 Αξίζει να σημειωθεί ότι άνοδος του κύκλου εργασιών βασίστηκε στα προηγούμενα τρία χρόνια.
Από 68,7 δισ  ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019  ανήλθε στα 90,1 δισ ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας άνοδο κατά 30,9%.
Σε διάστημα ενός έτους ( Α’ τρίμηνο 2022 – Α ‘τρίμηνο 2023 η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν στα επίπεδα του 8% στα  97,5 δις ευρώ.
 Την ίδια στιγμή η επιχειρηματική κοινότητα φαίνεται ότι «μαγειρεύει» την κερδοφορία η οποία δεν ανταποκρίνεται στο συνολικό φόρο που πληρώνουν οι Ανώνυμες Εταιρείες , όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες.
Μόνο οι εισηγμένες επιχειρήσεις βάζουν το πήχη ψηλά της κερδοφορίας που αποτελεί δείγμα « υγείας» για την επενδυτική κοινότητα  που μετρά την αμοιβή της μέσα από τη  διανομή μερισμάτων ή την άνοδο της τιμής της μετοχής. Τα κρατικά έσοδα από τα κέρδη των εταιρειών φτάνουν τα 6 δις ευρώ εκ των οποίων περίπου τα 4 δισ  ευρώ  προήλθαν από τις εισηγμένες.    
 
Άφαντα τα κέρδη των Α.Ε.


Οι ιδιοκτήτες και κύριοι μέτοχοι των Ανωνύμων Εταιρειών διαμορφώνουν τα δικά τους σχέδια με στόχο τα κέρδη τους να παραμένουν αδιόρατα από την εφορία.
Αίσθηση  προκαλεί η επισήμανση της Διεύθυνσης Εποπτείας των Θεσμών που στην τελευταία τους αξιολόγηση εντοπίζουν ότι οι υψηλοί κύκλοι εργασιών των επιχειρήσεων  δεν  συμβαδίζουν με την κερδοφορία τους στέλνοντας σαφές μήνυμα προς του φορολογικούς  μηχανισμούς της χώρας για την  εικόνα των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με λογιστικά γραφεία ο συντελεστής κερδοφορίας  παρότι μειώθηκε στο 22%  από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έναντι 28% που ήταν επί κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο  η μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατά  6 ποσοστιαίες  μονάδες  αποδίδει τα αναμενόμενα για το κράτος.
Η επιχειρηματική κοινότητα  με την  …στάση  της διεκδικεί  χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης όπως και  χαμηλούς  συντελεστές  φορολόγησης  των μερισμάτων.  
 
Ποιοι κλάδοι είχαν  πτώση  του τζίρου:

Τα στοιχεία  της ΕΛΣΤΑΤ μεταξύ άλλων  προσδιορίζουν ότι  η μεγαλύτερη  αύξηση  κατά 61,9%  του κύκλου εργασιών προήλθε από τον τομέα  Χρηματοπιστωτικές  και Ασφαλιστικές  Δραστηριότητες
 Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο 2022 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, κατά 61,9%. Τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών, κατά 7,1%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, κατά 20,2%.
 
Η ενέργεια έχασε  2 δισ  ευρώ.

 
Ο κύκλος  εργασιών των παρόχων ενέργειας και φυσικού αερίου μειώθηκε  στα 8,6  δισ ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 από 10,8 δισ ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2022.  Η πτώση των τιμών της ενέργειας περιορίζει για φέτος τις προοπτικές υψηλής κερδοφορίας του κλάδου.
Το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο μαζί με την επισκευή οχημάτων είχαν κύκλο εργασιών στα 38,1 δις  ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 από 44,6 δισ  ευρώ  που ήταν το πρώτο τρίμηνο  του 2022.Η πτώση του κύκλου εργασιών της κατηγορίας  σηματοδοτεί  ότι  οι όγκοι  πωλήσεων  μειώθηκαν δραματικά διότι η συγκράτηση του κύκλου εργασιών  οφείλεται στον πληθωρισμό που ενισχύει τον  κύκλο εργασιών μέσω της ανόδου των τιμών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης