Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

B&F (BSB): Υπόδειγμα Τραπεζικής για ανάπτυξη με… δανεικά στα δανεικά που καταλήγουν στους μεγαλομετόχους

B&F (BSB): Υπόδειγμα Τραπεζικής για ανάπτυξη με… δανεικά στα δανεικά που καταλήγουν στους μεγαλομετόχους
Εκδίδει ομολογιακά στη λιανική, ενθυλακώνει μερίσματα και όταν έρχεται η αποπληρωμή ξαναδανείζεται
Σχετικά Άρθρα
Η εναλλακτική πηγή φθηνής χρηματοδότησης, τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα, εκτός από τις διακρίσεις των αναδόχων σε βάρος των Ελλήνων επενδυτών της λιανικής (με έκδοση ομολογιακών εκδόσεων με χαμηλότερα επιτόκια από τα τραπεζικά δάνεια) καταλήγει και σε αφαίρεση κεφαλαίων από την πραγματική οικονομία, καθώς οι τράπεζες δανείζουν για την αποπληρωμή παλιών υποχρεώσεων.
Συγκεκριμένα, εταιρείες οι οποίες άντλησαν κεφάλαια, προχώρησαν σε αγοραπωλησίες ίδιων ομολόγων, σε εξαγορές επιχειρήσεων, και στην συνέχεια άλλαξαν τους όρους των δανείων – μέσω συνελεύσεων- προκειμένου να ενθυλακώνουν μερίσματα! Και σήμερα που λήγει το κεφάλαιο των ομολόγων, (Ιούνιος 2023) επειδή αντικειμενικά δεν μπορούν να βγουν στην αγορά ομολόγων, προχωρούν σε νέο δανεισμό για να αποπληρώσουν μέρος του δανεισμού!! Όλα αυτά υπό την “χορηγία” τραπεζών, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει ακόμη στο Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η ΒSB, ανήκει κατά 80% στον κ. Βασίλη Μπιθαρά και την Σοφία Μπιθαρά, ενώ ισόποσα μερίδια κατέχουν τα παιδιά τους Γιώργος και Δήμητρα – Αγάπη. Το 2018, η εταιρεία ενδυμάτων B&F (BSB) προχωρεί σε έκδοση ομολογιακού δανείου 25 εκατ. ευρώ (ανάδοχος ΙBG), με επιτόκιο 4,95%, μια έκδοση η οποία είχε την χαμηλότερη κάλυψη (1 φορά) και μόλις 723 επενδυτές. Η πορεία του ομολόγου πτωτική και η εταιρεία προχωρεί σε επαναγορές ίδιων ομολόγων.
Στην συνέχεια, ακολουθούν, μεταξύ άλλων εξαγορές ενεργειακών εταιρειών (φωτοβολταϊκά) από πρώην στελέχη του ομίλου Λογοθέτη από τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη ενώ κάποια στιγμή εξαγοράζει την εταιρεία Rivermill την οποία μερικούς μήνες μετά πωλεί στην συνέχεια σε μέτοχό της. Το 2022, η B &F προχωρά σε σύσταση νέας εταιρείας ακινήτων με μερική διάσπαση. Τον Ιούνιο του 2022, και αφού έχουν αλλάξει οι όροι των ομολογιακών δανείων οι μέτοχοι εισπράττουν 3,8 εκατ. ευρώ.

Πιστοληπτική ικανότητα ΒΒΒ- και σε έντεκα ημέρες ομολογιακό για την αποπληρωμή

Στις 2 Ιουνίου η Ιcap αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας με ΒΒΒ-. Έντεκα ημέρες μετά η B&F με σύνολο μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων 39,6 εκατ. ευρώ και 30,9 βραχυπρόθεσμων (30/6/2022) προχωρά σε νέο ομολογιακό δάνειο από την Εθνική Τράπεζα προκειμένου να αποπληρώσει μέρος του ομολογιακού δανείου του 2018. (υπόλοιπο 20,1 εκατ. ευρώ) Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική (leasing) είχε χορηγήσει και 11 εκατ. ευρώ με προσημείωση ακινήτων. Ο κύκλος εργασιών της BSB στις 30/6/2022 ανήλθε σε 41,4 εκατ. ευρώ έναντι 31,9 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 16 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ ενώ κατέχει και μετοχές εισηγμένων ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν 2,2 εκατ. ευρώ από 3,1 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη 10,2 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ.
To παράδοξο σχετικά με την χορήγηση του νέου δανείου είναι ότι, οι ταμειακές ροές του 2022 είναι οι μισές (4,8 εκατ. ευρώ) έναντι του 2021.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης