Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πληθωρισμός στα τρόφιμα: Ξεπέρασε τα 10 ευρώ η τιμή του ελαιόλαδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πληθωρισμός στα τρόφιμα: Ξεπέρασε τα 10 ευρώ η τιμή  του ελαιόλαδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Οι νέοι τιμοκατάλογοι του ελαιολάδου «καίνε» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αφού η μέση εβδομαδιαία κατανάλωση ξεπέρνα το 1 λίτρο. - Το μηνιαίο κόστος αγγίζει πλέον τα 40 ευρώ το μήνα όταν στις αρχές του μήνα ήταν στα οριακά στα 30 ευρώ
Σχετικά Άρθρα
«Φωτιά» πήρε η τιμή του ελαιόλαδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ η οποία πλέον βρίσκεται πάνω από τα 10 ευρώ για ορισμένες ποικιλίες ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν οριακά πάνω από τα 8 ευρώ το λίτρο.
Η «Άλτις» ανοίγει το χορό των ανατιμήσεων αυξάνοντας την τιμή κατά 20%.
Από τα 8,15 ευρώ το λίτρο εκτοξεύτηκε στα 9,85 ευρώ.
Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για κερδοσκοπικές επιλογές των βασικών προμηθευτών των σούπερ μάρκετ που προχώρησαν σε ανατιμήσεις του προϊόντος και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.
Η «Μινέρβα» προχώρησε σε διψήφια ανατίμηση η οποία ανέρχεται στο 13%.
Στις αρχές Ιουνίου το 1 λίτρο κόστιζε 7,92 ευρώ στα ράφια και ανήλθε στα 8,97 ευρώ το 1 λίτρο.
Στη λίστα των ανατιμήσεων εντοπίζεται και το τυποποιημένο ελαιόλαδο «Χωριό» με κορωνέικη ποικιλία στα 10,44 ευρώ το λίτρο.

Οι αιτίες των αυξήσεων

Οι τιμοκατάλογοι άλλαξαν στις 9 Ιουνίου και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα e-katanalotis.gr.
Το ΒΝ έγκαιρα είχε επισημάνει τις κινήσεις των προμηθευτών με ρεπορτάζ που είχε αναρτηθεί στις 2 Ιουνίου με τίτλο «το τυποποιημένο ελαιόλαδο είναι πιο φθηνό από το χύμα.».
Οι παραγωγοί και κυρίως οι μεγάλοι συνεταιρισμοί ελαιολάδου εκτιμούν ότι η μέση τιμή αγοράς χύμα ελαιολάδου κυμαίνεται οριακά πάνω από τα 5 ευρώ διότι οι επώνυμοι προμηθευτές αγόρασαν από τα 4 ευρώ για να φτάσουν οι τελευταίες ποσότητες να αγοραστούν στα 6,10 ευρώ το κιλό.
Η μισή παραγωγή ελαιολάδου πωλείται σε Ιταλούς και Ισπανούς μεταποιητές , οι οποίοι στη συνέχεια το συσκευάζουν με το δικό τους εμπορικό σήμα.
Ο πρόεδρος του «Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας» της Μεσσηνίας Σταύρος Αδαμόπουλος, που διαχειρίζεται 1.000 τόνους ελαιολάδου το χρόνο και είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας, είχε αναφέρει στο ΒΝ ότι το τυποποιημένα ελαιόλαδο είναι πιο φθηνό σε σχέση με το χύμα και δεν δικαιολογούνται ανατιμήσεις, διότι οι ποσότητες χύμα λαδιού αγοράστηκαν σε τρεις και τέσσερις διαφορετικές τιμές μέσα στο χρόνο και το τελικό προϊόν που θα πάει για τυποποίηση θα έχει μία μέση τιμή που θα επιτρέπει τη διαμόρφωση μιας λελογισμένης τιμής για τον καταναλωτή.
Είχε αναφέρει ως παράδειγμα τη Γαλλία και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που διαθέτουν τυποποιημένο λάδι σε τιμές στα επίπεδα των 6 ευρώ το λίτρο.

Διενέργεια ελέγχων

Πάντως η εγχώρια αγορά αποφάσισε να προχωρήσει σε ανατιμήσεις του προϊόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΙ.ΜΕ.Α από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 θα εντείνει τους ελέγχους στην κατηγορία του ελαιολάδου τόσο στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ όπως και στους βασικούς προμηθευτείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους που έχει επιβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης .
Το μέτρο είναι σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου όπως και το «καλάθι του νοικοκυριού».
Οι νέοι τιμοκατάλογοι του ελαιολάδου «καίνε» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αφού η μέση εβδομαδιαία κατανάλωση ξεπέρνα το 1 λίτρο.
Το μηνιαίο κόστος αγγίζει πλέον τα 40 ευρώ το μήνα όταν στις αρχές του μήνα ήταν στα οριακά στα 30 ευρώ.
λάδιτιμες.jpg
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης