Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπαράζ τραπεζικών ομολόγων μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου - Τι εξετάζουν EΛΠΕ, ΔΕΗ και Μυτιληναίος

Μπαράζ τραπεζικών ομολόγων μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου - Τι εξετάζουν EΛΠΕ, ΔΕΗ και Μυτιληναίος
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα περιμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής αναβάθμισης
Ως χρονιά συναλλαγών ομολόγων θα καταγραφεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, παρά τις θεαματικές επιδόσεις του χρηματιστηρίου και τις αναμενόμενες μετοχικές εισαγωγές ( Οptima bank, Noval, Trade Estates, Aεροδρόμιο Αθηνών κα).
Εκ των πραγμάτων επειδή οι διεθνείς ομολογιακές εκδόσεις ολοκληρώνονται εντός του Ιουλίου, έτσι αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να ακολουθήσει ένα μπαράζ τραπεζικών ομολογιακών εκδόσεων θα ακολουθήσει από τις τράπεζες Εθνική- Alpha bank- Tράπεζα Πειραιώς και μοναδική εξαίρεση την Eurobank – η οποία εξήλθε στις αγορές στις αρχές του 2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα περιμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής αναβάθμισης (φθινόπωρο του 2023) καθώς είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές τράπεζες που βρίσκονται εκτός επενδυτικής βαθμίδας και διαθέτουν αξιολόγηση δυο μονάδες κάτω από το Ελληνικό Δημόσιο.
Εξάλλου, η ανάκτηση του investment grade για τις τράπεζες εκτιμάται ότι, θα πραγματοποιηθεί σε 18 μήνες μετά την αναβάθμιση της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεπώς για να επιτευχθούν και οι στόχοι για τον επόπτη, η προσφυγή στις αγορές αναμένεται να πραγματοποιηθεί νωρίτερα με βασική προϋπόθεση τον σχηματισμό κυβέρνησης από τις εκλογές.
Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα παρά την χαμηλή ρευστότητα σε ορισμένα τραπεζικά ομόλογα υπήρξαν τοποθετήσεις και σημειώθηκε πτώση των αποδόσεων, όπως παρατηρείται στα ομόλογα του Δημοσίου. Το ύψος των εκδόσεων εκτιμάται σε 1,5-2 δισ. ευρώ.
H Αlpha bank προετοιμάζει μια έκδοση ΑΤ1 έως 350 εκατ. ευρώ, η Εθνική την έκδοση Τier II ή AT1, ενώ μια έκδοση ετοιμάζει και η Τράπεζα Πειραιώς.
Μάλιστα, πριν από τις εκδόσεις και την πρόσφατη αναβάθμιση των τιμών – στόχων από την Goldman Sachs, θα προηγηθεί το πανευρωπαϊκό συνέδριο τραπεζών της Αμερικανικής Τράπεζας στο Παρίσι ( 13-15 Ιουνίου ) όπου οι διοικήσεις θα έχουν την ευκαιρία για άμεση επαφή με επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων.

Νέες εκδόσεις και από τις επιχειρήσεις ( ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ηelleniq Energy )

Tη σκυτάλη μετά τις τράπεζες για την έκδοση ομολόγων αναμένεται να λάβουν οι επιχειρήσεις – αν και επικρατεί προβληματισμός στις τράπεζες για το μέγεθος των εκδόσεων και τις δυνατότητες της αγοράς σε συνδυασμό με τις νέες εισαγωγές (Optima bank).
H ΔΕΗ έχει εξετάσει την έκδοση εταιρικού ομολόγου έως 300 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων της εξαγοράς της Enel.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται και μια διεθνής ομολογιακή έκδοση, καθώς η επιχείρηση διαθέτει δυο ομόλογα λήξεως 2026-2028.
H Mυτιληναίος, έχει διερευνήσει και αυτή την αγορά για έκδοση εταιρικού ομολόγου 250-300 εκατ. ευρώ, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να λάβει αποφάσεις και για μια εισαγωγή των μετοχών σε ξένη αγορά, αν κι αυτό εξαρτάται από την πορεία των αγορών.
Mια εταιρεία η οποία εκτιμάται η οποία να εξετάσει την προσφυγή στις διεθνείς αγορές το Φθινόπωρο είναι και η Helleniq Energy- μετά την μείωση του καθαρού δανεισμού.
Το 2024 λήγει το ομόλογο ύψους 600 εκατ. ευρώ (επιτόκιο 2%) το οποίο διαθέτει δικαίωμα πρόωρης ανάκλησης.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης