Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λεβεντέρης: Ο χαμένος λογαριασμός για τα δάνεια από συνδεδεμένα πρόσωπα και η πώληση ακινήτου σε εταιρία του Π. Λασκαρίδη

Λεβεντέρης: Ο χαμένος λογαριασμός για τα δάνεια από συνδεδεμένα πρόσωπα και η πώληση ακινήτου σε εταιρία του Π. Λασκαρίδη
Η εταιρία εμφανίζεται να έχει δανεισμό 1,55 εκ ευρώ από τους βασικούς μετόχους αόριστης διάρκειας χωρίς εγγυήσεις
Σχετικά Άρθρα
Κενά εμφανίζουν οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2022 που δημοσίευσε η Λεβεντέρης με αποτέλεσμα να γεννώνται ερωτήματα για το ακριβώς έλεγχο έκανε ο ορκωτός ελεγκτής της ΩΡΙΩΝ κ. Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος ειδικά στο σκέλος των δανειακών συμβάσεων της εταιρίας από συνδεδεμένα μέρη.
Ειδικότερα στις συναλλαγές με συνδεδεμένα πρόσωπα για τη χρήση του 2022 καταγράφονται χρηματοοικονομικά έξοδα για έξι μέλη της οικογένειας Λεβεντέρη και την Karl Heinz Gmbh ύψους 98.406 ευρώ ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται υποχρεώσεις της εταιρίας προς αυτά τα συνδεδεμένα πρόσωπα ύψους 1,9 εκ ευρώ περίπου.
Η εταιρία εμφανίζεται να έχει δανεισμό 1,55 εκ ευρώ από τους βασικούς μετόχους αόριστης διάρκειας χωρίς εγγυήσεις και με τα επιτόκια δανεισμού στις 31 Δεκεμβρίου 2022 να κυμαίνονται στο εύρος 4,76% - 6,14%, και το μέσο σταθμικό επιτόκιο δανεισμού της Εταιρείας την ίδια ημερομηνία να είναι 5,08% .
Παράλληλα καταγράφεται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις δανεισμός 930 χιλιάδων ευρώ με γενική αναφορά ότι «Ο ανωτέρω δανεισμός αφορά δάνεια της εταιρείας από την ΑLPHA BANK και δάνειο από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Karl Heinz Lenninghaus Handel Gmbh !!!. To επιτόκιο δανεισμού για τη χρήση του 2022 ανήλθε σε 6% από την ΑLPHA BANK και 2% από τον Karl Heinz Lenninghaus Handel Gmbh.

Δόθηκε έγκριση;

Δεδομένου ότι το δάνειο από τον Karl Heinz Lenninghaus Handel Gmbh φυτρώνει το 2022 είναι προφανές ότι δόθηκε αυτή τη χρήση της οποίας το τέλος βρήκε τη Λεβεντέρης με υποχρέωση προς τον παραπάνω 182 χιλιάδων ευρώ (με βάση τις συναλλαγές συνδεδεμένων προσώπων) και κατά συνέπεια εικάζεται ότι το δάνειο από την Alpha BANK ανέρχεται σε 748 χιλιάδες ευρώ. Άραγε δόθηκε έγκριση συναλλαγής με συνδεδεμένο μέρος;
Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο καθώς αν αθροιστούν τα 182 χιλιάδες ευρώ με τα 1,555 εκ ευρώ προκύπτει το ποσό των 1,737 εκ ευρώ το οποίο απέχει κατά 160 χιλιάδες ευρώ περίπου από το υπόλοιπο υποχρεώσεων των 1,9 εκ ευρώ που εμφανίζεται στις συναλλαγές με τα συνδεδεμένα πρόσωπα.
Που να βρίσκεται άραγε καταγεγραμμένο αυτό το ποσό;

Κρυμμένα;

Πιθανά κάποιος να το ανακαλύψει αν δει την ανάλυση των υποχρεώσεων προς διάφορους πιστωτές που στο τέλος του 2022 ανήλθε σε 647 χιλιάδες ευρώ από 540 χιλιάδες ευρώ στο τέλος του 2021.
Σημειώνεται ότι οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα της χρήσης 2022 ανέρχονται σε 159 χιλιάδες ευρώ ενώ οι τόκοι που καταγράφονται ότι αναλογούν στα συνδεδεμένα πρόσωπα είναι 98.400 ευρώ.
Στο μεταξύ ο ορκωτός στην έκθεσή του αναγράφει τα εξής: «Εφιστούμε την προσοχή σας στη Σημείωση 2.3 επί των οικονομικών καταστάσεων, η οποία περιγράφει ότι κατά την 31/12/2022 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρείας, υπερβαίνουν τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις κατά ποσό ευρώ 1.692 χιλ. περίπου και οι λειτουργικές ταμιακές ροές είναι αρνητικές κατά 225 χιλ ευρώ έναντι 155 χιλ (αρνητικές) ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση.
Στην κλειόμενη χρήση, το αποτέλεσμα (ζημία) ανήλθε σε ευρώ 603 χιλ. και οι σωρευμένες ζημίες σε ποσό ευρώ 8.528 χιλ.
Όπως αναφέρεται στη Σημείωση 2.3, τα γεγονότα αυτά ή οι συνθήκες αυτές, μαζί με άλλα θέματα όπως αυτά περιγράφονται στη Σημείωση 2.3 , υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.
Η γνώμη μας δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό».

Η εταιρία στις οικονομικές της καταστάσεις αναφέρει ότι προκειμένου να αποπληρώσει τον τραπεζικό δανεισμό θα προχωρήσει σε πώληση ακινήτων. Προχθές ανακοίνωσε στο ΧΑ την πώληση ακινήτου στον Πειραιά και συγκεκριμένα του έναντι 1,3 εκ ευρώ αναφέροντας ότι το τίμημα της πώλησης χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για την ολοσχερή εξόφληση ρυθμισμένων υποχρεώσεων προς το δημόσιο. Το τίμημα της πώλησης σύμφωνα με την εταιρία χρησιμοποιήθηκε εν μέρει για την πλήρη εξόφληση ρυθμισμένων υποχρεώσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Οι εν λόγω υποχρεώσεις σεις ανέρχονται σε 350 χιλιάδες ευρώ ενώ για την αξιοποίηση των υπολοίπων 950 χιλιάδων ευρώ δεν υπάρχει καμία αναφορά.
Επισημαίνεται ότι αγοραστής ήταν η ΚΟΝΤΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ συμφερόντων του εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης