Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Motor Oil: Τι κερδίζει από την Unagi με τα 16 φωτοβολταϊκά έργα; - Νέο πυλώνα δημιουργεί και στην πληροφορική

Motor Oil: Τι κερδίζει από την Unagi με τα 16 φωτοβολταϊκά έργα; - Νέο πυλώνα δημιουργεί και στην πληροφορική
H Motor Oil διαθέτει πέντε συν ένα βασικούς πυλώνες δραστηριοποίησης, με βάση την στρατηγική ενεργειακής μετάβασης
Ο νέος συνεταιρισμός με την ΔΕΗ αποδίδει διπλό όφελος για την Motor Oil με την εξαγορά του 75% της Unagi κατόχου ενός χαρτοφυλακίου 16 φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 1,9GW.
Αφενός η εταιρεία ΜORE με σημερινή εγκατεστημένη ισχύ 800 MW (μετά την εξαγορά της Άνεμος από την Ελλάκτωρ) θα αυξήσει την ισχύ της, και αφετέρου θα αποκτήσει αγοραστή για την παραγόμενη ενέργεια των φωτοβολταϊκών όταν τα ώριμα έργα της νέας εταιρείας θα αρχίσουν να συνδέονται με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, η Unagi κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα.
Το υπόλοιπο 49% των μετοχών της Unagi κατέχει η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι, όταν παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο η θυγατρική της Motor Oil στις ανανεώσιμες πηγές MORE, ο στόχος της διοίκησης της ήταν η απόκτηση ώριμων έργων - όπως της Unagi - προκειμένου ένα μεγάλο μέρος αυτών αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ.
“Κλειδί” στην ανάπτυξη των εταιρειών της ΜΟH, είναι ο κύκλος φθηνά κεφάλαια – επενδύσεις – κερδοφορία, καθώς τα προηγούμενα χρόνια κλείδωσε φθηνά κεφάλαια για τις επενδύσεις από τις διεθνείς αγορές και την Ελλάδα. Και ο ισολογισμός της Μotor Oil τo 2022 με καθαρό χρέος / λειτουργικά κέρδη 1,03 μπορεί να αντέξει νέο δανεισμό, όταν οι διεθνείς συνθήκες της αγοράς (επενδυτική βαθμίδα) προσφέρουν ανταγωνιστικά επιτόκια.
Και με λειτουργικά κέρδη άνω των 130 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ, η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ δεν έχει προεξοφλήσει πλήρως τις προοπτικές, όταν το διυλιστήριο αποτιμώνταν τα προηγούμενα χρόνια σε 1,5 δισ. ευρώ.

Οι πέντε πυλώνες και οι συμμετοχές της Motor Oil

H Motor Oil, όμως, σήμερα διαθέτει πέντε συν ένα βασικούς πυλώνες δραστηριοποίησης, με βάση την στρατηγική ενεργειακής μετάβασης:
Η διύλιση - εμπορία πετρελαίου - trading κλάδος για τον οποίο το 2023, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί να επενδυθούν συνολικά 185 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 60 εκατ. ευρώ για νέα μονάδα συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης και 125 εκατ. ευρώ για νέα μονάδα διάσπασης προπυλενίου.
Τα λειτουργικά κέρδη του εξαμήνου 2022 στα 788 εκατ ευρώ.
Ο δεύτερος διακριτός τομέας είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας More με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 800 MW και επενδεδυμένα κεφάλαια 1,6 δισ. ευρώ και συνολικά 70 εκατ. ευρώ EBITDA στο εξάμηνο του 2022.
Ο τρίτος υπό ανάπτυξη τομέας Μobility με λειτουργικά κέρδη στο εξάμηνο του 2022 105 εκατ. ευρώ είναι η ανάπτυξη δικτύου φόρτισης, κλάδος για τον οποίο έχουν εξασφαλισθεί φθηνά κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ από την EBRD. Στον ίδιο τομέα εντάσσονται οι πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας (πάνω από 200 χιλ.), φυσικού αερίου, LPG.
Oι δυο επόμενοι τομείς είναι τα εναλλακτικά καύσιμα και η κυκλική οικονομία με pro forma EBITDA στο εξάμηνο 16 εκατ. ευρώ. Στους δύο τομείς εντάσσονται η θυγατρική Verd με παραγωγή βιοντίζελ απο χρησιμοποιημένο λάδι, το υδρογόνο ενώ η θυγατρική Thalis αποτελεί την θυγατρική στον τομέα διαχείρισης περιβάλλοντος.

Νέος πυλώνας και στην Πληροφορική;

Όμως, οι συμμετοχές της Motor oil δεν σταματούν εδώ καθώς υπάρχουν και άλλες ετερογενείς δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στην διαφοροποίηση εσόδων.
Πρόσφατα, η Motor Oil μέσω της 100% θυγατρικής της Pinston holdings απέκτησε το 50% της εταιρείας Nova – ICT η οποία θα δραστηριοποιηθεί στα μεγάλα έργα τηλεπικοινωνιών- πληροφορικής ΙCT με συνεταίρο τη Νova. Σύμφωνα, με πηγές, για να αναπτυχθεί ταχύτερα στα έργα πληροφορικής στόχος είναι οι συμπράξεις και στην συνέχεια δεύτερο πεδίο είναι οι εξαγορές εταιρειών πληροφορικής.
Eπικεφαλής θα είναι ένα παλαιό στέλεχος του χώρου ((Cosmote) ο κ. Α. Μπρεγιάννης.
Στις κατασκευές, παραχωρήσεις, περιβάλλον φυσικά η συμμετοχή κατά 30% στην Ελλάκτωρ, στις τράπεζες το 11,93% στην Optima Bank μέσω της Ιreon investments και το 50% του σταθμού Alpha τομέας όπου καταγράφηκαν και κέρδη με την πώληση του 50%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης