Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Hellleniq Energy: Άνοδος αμοιβών ΔΣ - Γενικών Διευθυντών κατά 112% στο πρώτο τρίμηνο

Hellleniq Energy: Άνοδος αμοιβών ΔΣ - Γενικών Διευθυντών κατά 112% στο πρώτο τρίμηνο
Τι θα πράξει το “Sovereign Fund” - Υπερταμείο;
Σχετικά Άρθρα

Η εταιρική διακυβέρνηση της Helleniq Energy συνεχίζει να εμφανίζει αποκλίσεις, αλλά διαθέτει μια και μόνη σταθερά : ‘Όταν πρόκειται για αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου – γενικών διευθυντών οι πληρωμές πραγματοποιούνται προκαταβολικά πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του διευθύνοντος συμβούλου Α. Σιάμισιη   από εξωτερικό σύμβουλο, ακριβώς όπως συνέβη με το έκτακτο bonus του μετασχηματισμού η Helleniq Energy (βλέπε bankingnews 27/2/2023)
Αν και δεν διευκρινίζεται, οι πληρωμές, σταθερές ή μεταβλητές πραγματοποιήθηκαν καθώς στο πρώτο φετινό τρίμηνο, υπερδιπλασιάστηκαν οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου  12 μέλη ) και των επτά γενικών διευθυντών. Συγκεκριμένα, δόθηκαν 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022 σημειώνοντας άνοδο 112%. Yπενθυμίζεται ότι, όσον αφορά το έκτακτο bonus εκκρεμεί η αξιολόγηση από εξωτερικό σύμβουλο  
Σε εταιρικό δε επίπεδο η αύξηση των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των γενικών διευθυντών ανήλθε σε 1,9 εκατ. ευρώ από 884 χιλ. ευρώ. Για να δοθεί ένα μέτρο σύγκρισης σχετικά με την αύξηση των αμοιβών, σύμφωνα με την έκθεση αποδοχών του 2021, οι μικτές αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ. 

Οι αμοιβές χρήσης του 2021 δίδονται πλέον σ ένα τρίμηνο  - Θα ψηφίσει τις αμοιβές έχει το Υπερταμείο – ΤΑΙΠΕΔ ;   

Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται οι  α. οι ετήσιες μικτές αποδοχές, β. η ρύθμιση υπολοίπου κανονικής αδείας, γ. οι μεταβλητές αμοιβές/bonus που καταβλήθηκαν στη χρήση, δ. οι υπερωρίες, ε. οι αποζημιώσεις αποχώρησης & αδείας και ζ. οι αμοιβές λόγω συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο (πάγιες, συνεδριάσεις, επιτροπές).
Με άλλα λόγια, όσα χρήματα ελάμβαναν τα 12 μέλη του διοικητικού συμβουλίου για ολόκληρη την χρήση, σήμερα, χορηγούνται σε ένα τρίμηνο σε 19 εκτελεστικά και μη μέλη καθώς και επτά γενικοί διευθυντές. 
Βεβαίως, εάν οι αυξήσεις αμοιβών αφορούσαν μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία την Paneuropean Oil το ζήτημα θα αφορούσε τον βασικό μέτοχο, δηλαδή τον όμιλο Λάτση, αλλά και τους υπόλοιπους μετόχους μειοψηφίας οι οποίοι θα έκριναν εάν η μείωση των καθαρών κερδών ( 155 εκατ. ευρώ ) στο πρώτο τρίμηνο λόγω διαφοράς στις τιμές αποθεμάτων πετρελαίου χρήζει μιας τέτοιας γενναίας επιβράβευσης.
Επίσης, είναι ζήτημα των μετόχων ποιά εταιρική οντότητα διαχειρίζεται τα εν λόγω αποθέματα και ποιό είναι το αποτέλεσμα έναντι του ανταγωνισμού.
Η Helleniq Energy, όμως, διαθέτει ένα ακόμη μέτοχο το ΤΑΙΠΕΔ με 35,4% , δηλαδή το Υπερταμείο το οποίο “φιλοδοξεί” να γίνει sovereign fund, αλλά στην πράξη δεν μπορεί ούτε να εμφανίσει αποτέλεσμα στις θυγατρικές, ούτε να ελέγξει ουσιαστικά τι συμβαίνει σ αυτές. Και στο τέλος κάθε εταιρικής χρήσης – στο πλαίσιο της “εταιρικής διακυβέρνησης”, ESG και λοιπών φληναφημάτων ψηφίζει οτιδήποτε εμφανίζουν οι διοικήσεις των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει.

Η εκτελεστική επιτροπή του Υπερταμείου ασχολήθηκε με το τι συμβαίνει στην Helleniq Energy ή θα αναθέσει κι αυτό στην Blackrock;   

Οι αναβαθμίσεις            

Στις αρχές Μαϊου 2023, ορισμένα  από τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου και γενικοί διευθυντές αναβαθμίστηκαν. Ειδικότερα, το δ.σ αποφάσισε τον ορισμό του κ. Γιώργου Αλεξόπουλου ως Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εταιρεία και του κ. Ιορδάνη Αϊβάζη ως Ανώτατου Ανεξάρτητου Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά στις σημαντικές θυγατρικές εταιρείες της Εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Δ.Ε.Π.Π.Π. Α.Ε.» αποφάσισε τον ορισμό του κ. Κωνσταντίνου Πανά ως Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ στην ΕΚΟ Α.Β.Ε.Ε. υφίσταται ανάλογη θέση, την οποία κατέχει ο κ. Σπύρος Γκίκας. Οι κ.κ. Γ. Αλεξόπουλος, Κ. Πανάς και Σπ. Γκίκας είναι μέλη της ανώτατης διοικητικής ομάδας και συμμετέχουν στην Eκτελεστική Eπιτροπή του Ομίλου. 


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης