Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στα 8,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι επενδύσεις σε ελληνικές start-up

Στα 8,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι επενδύσεις σε ελληνικές start-up
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα φέρουν τις μεγάλες ειδήσεις τα επόμενα χρόνια.
Σχετικά Άρθρα
Συμφιλιώθηκε η κρατική μηχανή με τους «εφευρέτες» ή με τις νεοφυείς επιχειρήσεις μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η πρώτη κίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν να μεταφέρει την γενική γραμματεία καινοτομίας από το υπουργείο Παιδείας στο Ανάπτυξης με σκοπό τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρήσεων το οποίο εκ του μηδενός το 2019 το 2023 εμφανίζει συνολικό ενεργητικό ύψους 8,5 δις ευρώ.
Η Ελλάδα μπήκε στον χάρτη της καινοτομίας με το υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη σε ειδική εκδήλωση να θυμάται ότι το Γενικό Λογιστήριο του έβαλε «πάγο» στις αρχικές του πρωτοβουλίες καθώς η κρατική υπηρεσία ύψωσε τείχη λόγω κόστους ενώ τα οφέλη για το Γ.Λ.Κ. ήταν σε ένα σύννεφο.
Η «ντρίπλα» του υπουργείου ήταν η δημιουργία του Elevate Greece ως ο φορέας που αγκάλιασε τους «εφευρέτες» που ήθελαν τα δημιουργήματά τους να ενταχθούν στην οικονομία των επιχειρήσεων και τα οφέλη να κατανέμονται σε όλους.

Περίπου 800 ελληνικές νεοφυείς εταιρείες παράγουν καινοτομία.

Μετά από 4 χρόνια το Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων του Elevate Greece περιλαμβάνει 749 επιχειρήσεις, ενώ άλλες 14 αναμένεται να προστεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σε διάστημα δύο ετών πέρασαν από το κόσκινο 1491 επιχειρήσεις εκ των οποίων το 51% απορρίφθηκε διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια με αποτέλεσμα 763 εταιρείες δεν εντάχθηκαν στο Μητρώο ενώ 728 πέρασαν το κατώφλι.
Συνολικά έγιναν 3.280 αξιολογήσεις από ειδικές επιτροπές που στελεχώθηκαν από στελέχη της αγοράς ενώ αποκλείστηκαν Καθηγητές Πανεπιστημίου.
Η αρχική χρηματοδότηση έγινε από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ και η δυνατότητα χρηματοδότησης ανά εταιρεία έφτασε τις 100.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση των νεοφυών εταιρειών

Στο … παιχνίδι μπήκε η Αναπτυξιακή Τράπεζα με 140 εκατ. ευρώ όπως και η αγορά με το ύψος το χρηματοδοτήσεων να φτάνει το 1,13 δις ευρώ.
Η αξία του οικοσυστήματος των ελληνικών start –up αποτιμάται σε 8,5 δις ευρώ.
Οι εταιρείες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή στο Μητρώο είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από VC Funds/Business Angels, η διέθετε μια τουλάχιστον πατέντα από το ευρωπαϊκό ή αμερικανικό γραφείο ευρεσιτεχνιών, και τέλος, και όσες επιχειρήσεις είχαν
εντάξει τις δράσεις του στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Horizon.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είπε στην ειδική εκδήλωση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ότι το Ελληνικό, τα ναυπηγεία, το ΕΣΠΑ και το Καλάθι του Νοικοκυριού ήταν οι παράγοντες που κέρδισαν την δημοσιότητα στην προηγούμενη 4ετία, αλλά στα επόμενα χρόνια οι μεγάλες ειδήσεις και η μεγάλη δημοσιότητα θα προέλθει από τον τομέα της καινοτομίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε ότι το Elevate Greece δεν ήταν πολιτική του Α. Γεωργιάδη ή του Χρ. Δήμα, αλλά του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Και το έργο αυτό θα συνεχιστεί εφόσον υπάρξει συνέχεια στην διακυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης