Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Nova: Επιτάχυνση επενδύσεων στα δίκτυα οπτικών ινών

tags :
Nova: Επιτάχυνση επενδύσεων στα δίκτυα οπτικών ινών
Θα καλύπτει 1,6 εκατ. νοικοκυριά
Σε φάση επιτάχυνσης των επενδύσεών της σε δίκτυα οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια (FTTH) εισέρχεται η Nova (θυγατρική της United Group) καθώς ωριμάζουν σταδιακά οι διαδικασίες αδειοδότησης στις περιοχές ενδιαφέροντος της.
Όπως επανέλαβε χθες η διοίκησή της με αφορμή την ανακοίνωση της μετονομασίας της Hellenic Open Fiber, σε United Fiber (εταιρεία με αντικείμενο την κατασκευή και λειτουργία δικτύων οπτικών ινών) το FTTH δίκτυο της Nova μήκους 22.000 χιλιομέτρων θα ολοκληρωθεί έως το 2027.
Θα καλύπτει 1,6 εκατ. νοικοκυριά. Αποτελεί επένδυση περίπου 0,5 δις. μέρος του συνολικού επενδυτικού σχεδίου που έχει ανακοινωθεί για τη Nova από την United Group, πέρσι τον Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαθέσιμες σήμερα συνδέσεις FTTH (homes passed) της Nova είναι περίπου 90.000. Το διάστημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, «τρέχει» τις διαδικασίες έκδοσης των αναγκαίων αδειών για να κατασκευάσει δίκτυα μεταξύ άλλων σε περιοχές της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Κιάτο και αλλού) στη Δυτική Αττική (Αγία Βαρβάρα, Κερατσίνι, Ίλιον και αλλού) στη Βόρειο Ελλάδα και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Προχωρά με βάση την ωριμότητα της αδειοδότησης.
Η United Fiber – η οποία σύμφωνα με όσα επικαλείται η διοίκησή της κατέχει το μεγαλύτερο δίκτυο ευρυζωνικών υπηρεσιών βασισμένο σε οπτικές ίνες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – προσφέρει πρόσβαση σε υπηρεσίες broadband υψηλής αξιοπιστίας και προδιαγραφών, 20 – 30 φορές ταχύτερες από αυτές που απολαμβάνει σήμερα η πλειοψηφία των χρηστών στην Ελλάδα και στόχος της είναι να συνδράμει στην ψηφιοποίηση της χώρας.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η United Group (ανήκει στην BC Partners με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο και στον Dragan Solak) ανακοίνωσε την πώληση υποδομής και συγκεκριμένα περίπου 4.800 πύργων κινητής τηλεφωνίας σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία στη Tawal, θυγατρική του ομίλου Saudi Telecom Company (STC) μια συμφωνία αξίας 1,22 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για κίνηση στο πλαίσιο της τάσης που επικρατεί στην τηλεπικοινωνιακή αγορά παγκοσμίως, διαχωρισμού των υποδομών με στόχο τη δημιουργία εσόδων, που θα βοηθήσει τη ρευστότητα της United και στη μείωση των τραπεζικών της υποχρεώσεων. Όπως εκτιμάται μελλοντικά δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή να γίνει και για σταθερά δίκτυα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης