Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με το νέο παράγωγο MSCI Rebased θα καλυφθούν στις εκλογές οι ξένοι

Με το νέο παράγωγο MSCI Rebased θα καλυφθούν στις εκλογές οι ξένοι
Το συμβόλαιο αφορά τρείς κατηγορίες επενδυτών. Όσους θέλουν να κάνουν hedging σε υποκείμενες μετοχικές θέσεις, όσους θέλουν να αποκομίσουν κέρδη και όσους θέλουν χρησιμοποιούν arbitrage στις συναλλαγές τους
Σχετικά Άρθρα

Τη δυνατότητα να καλύψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο ρίσκο εν όψει των ελληνικών εκλογών θα έχουν από σήμερα (10/5), ξένοι και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές. 
Μέχρι σήμερα, στο ελληνικό χρηματιστήριο τα όποια ξένα χαρτοφυλάκια εμφανίζουν αποδόσεις και πολλαπλασίασαν το ενεργητικό τους, διατηρούσαν πάντα ρευστότητα, διότι πολύ απλά δεν μπορούσαν να προστατευθούν σε έντονες πτώσεις, ειδικά εάν διέθεταν μετοχές μεσαίας ή μικρής κεφαλαιοποίησης. 
Αυτή την έλλειψη της κάλυψης ή τροποποίησης του ρίσκου των επενδυτών έρχεται να προσφέρει η εκκίνηση του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης MSCI rebased, το οποίο παρουσίασε χθες η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με την Morgan Stanley. 
Παράλληλα, στις περιόδους αναδιάρθρωσης του Δείκτη MSCI, τα παθητικά funds που ακολουθούν τους Δείκτες θα αποκτήσουν μια πρόσθετη επενδυτική επιλογή.    
Η νέα εισαγωγή του παραγώγου, αποτελούσε πάγιο αίτημα των ξένων επενδυτών μαζί με τον δανεισμό μετοχών, τις short πωλήσεις και αποτελεί ένα βήμα ώστε η ελληνική αγορά να πληροί κριτήρια, προκειμένου να λάβει από τους ξένους οίκους το καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς που χάθηκε το 2013.       
Ουσιαστικά, θα είναι το δεύτερο παράγωγο μετά το συμβόλαιο του Ftse 25 (χθες 319 συμβόλαια ) και οι επενδυτές θα πραγματοποιούν αγορά ή πώληση συμβολαίων του Δείκτη. 
Ο τελευταίος συμπεριλαμβάνει τις δέκα εταιρείες που συμμετέχουν στον βασικό δείκτη της MSCI για την Ελλάδα και συγκεκριμένα των Alpha Bank, Jumbo, Mytilineos, OTE, Eurobank, Motor Oil, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 
Ο νέος MSCI Greece Rebased Index, στηρίζεται στη Μεθοδολογία MSCI Global Investable Market Indexes (GIMI) και έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της απόδοσης τμημάτων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που καλύπτουν περίπου το 85% της συνολικής κεφαλαιοποίησής του.
Όπως επισήμανε στην παρουσίαση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γιαν. Κοντόπουλος, το νέο προϊόν αποτελεί κύρια προτεραιότητα ώστε οι ξένοι επενδυτές να έχουν περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες και να αυξηθεί η ελκυστικότητα του χρηματιστηρίου.
Ο κ. Εμ. Σκαρμέας, Director, Market Operations της ΕΧΑΕ, υπογράμμισε ότι στο χρηματιστήριο παραγώγων υπάρχουν αυτή τη στιγμή 40 προϊόντα παραγώγων και 7 market makers, με το 42% του συνολικού κύκλου εργασιών των παραγώγων παράγεται από αυτούς. 
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία,την περίοδο των αναδιαρθρώσεων όταν υπάρχουν εισροές – εκροές ο τζίρος της υποκείμενης αγοράς εκτινάσσεται. Για το παράγωγο τρείς ελληνικές τράπεζες θα είναι οι market makers οι οποίοι θα προσφέρουν ρευστότητα στην αγορά με την ονομαστική αξία του κάθε συμβολαίου – η λήξη του οποίου θα είναι η τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα - να ανέρχεται 8100 ευρώ, ενώ κάθε tick διαπραγμάτευσης θα αντιστοιχεί σε 0,25% μεταβολή του Δείκτη. 
Το ελάχιστο ποσό συμβολαίου για πακέτα θα είναι 50.000 ευρώ (7 συμβόλαια ) με ένα περιθώριο (margin 9-10% ) όπως λέει στο bankingnews ο senior trader και market making παραγώγων της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ν. Χριστοδουλόπουλος. 
Ο κ. Β. Τσαλαβός, της Alpha Finance ανέφερε ότι, το συμβόλαιο αφορά τρείς κατηγορίες επενδυτών, δηλαδή όσους θέλουν να κάνουν hedging σε υποκείμενες μετοχικές θέσεις, σε όσους θέλουν να αποκομίσουν κέρδη και όσους θέλουν χρησιμοποιούν arbitrage στις συναλλαγές τους. 


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης