Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυξάνουν περαιτέρω θέσεις στη Lavipharm η Ambrosia Capital και το Orasis Fund

Αυξάνουν περαιτέρω θέσεις στη Lavipharm η Ambrosia Capital και το Orasis Fund
Χθες 7/5 σύμφωνα με πληροφορίας απέκτησαν το 0,90% ή 1,52 εκατ. μετοχές
Σχετικά Άρθρα

Σε αύξηση των ποσοστών τους στην μετοχή της Lavipharm προχώρησαν μέσω του χρηματιστηρίου, Ambrosia Capital και Οrasis Fund του George Elliott. 
Σύμφωνα, με πληροφορίες η αγορά των 1,52 εκατ. μετοχών (0,90%) πραγματοποιήθηκε στα 0,40 ευρώ από ξένο επενδυτή ο οποίος είχε συμμετάσχει στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 51,4 εκατ. ευρώ ( στα 0,34 ευρώ ανά μετοχή). 
Υπενθυμίζεται ότι, η Ambrosia Capital ήταν ο κύριος ανάδοχος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Lavipharm, ενώ το Οrasis fund ήταν μεταξύ των κύριων επενδυτών. 
Στο  πρώτο τρίμηνο του έτους η Lavipharm αύξησε τα λειτουργικά της κέρδη κατά 34% σε 2,46 εκατ. ευρώ ενώ και οι ενοποιημένες πωλήσεις προ rebate & clawback αυξήθηκαν κατά 26,9% σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, καθώς διαμορφώθηκαν σε 15,5 εκατ. ευρώ , έναντι 12,23 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. 
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης, ο ετήσιος στόχος πωλήσεων της Lavipharm, ανέρχεται σε 59,7 εκατ. ευρώ. 
Το μικτό κέρδος του Α’ τριμήνου 2023 ανήλθε σε 5,94 εκατ. ευρώ έναντι 4,43 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, παρουσιάζοντας σημαντική ενίσχυση κατά 34%, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε περισσότερο από 2% λόγω της προσθήκης στο χαρτοφυλάκιο της Lavipharm νέων και περισσότερο κερδοφόρων προϊόντων. 

Yψηλότερες αποσβέσεις – εξαγωγές 

Η απόκτηση του διαδερμικού συστήματος κλονιδίνης ( εισφερόμενο είδος ) με την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου είχε ως συνέπεια την εγγραφή υψηλότερων αποσβέσεων ( επιμέτρηση στην 15ετία ) ως εκ τούτου, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθαν σε 1,36 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 1,43 εκατ. ευρώ κατά το Α’ τρίμηνο 2022. 
Η διοίκηση της εισηγμένης θεωρεί ότι, θα μετριαστούν οι επιπτώσεις όταν προστεθούν και τα έσοδα από την κάνναβη και το Fentanyl. 
Το καθαρό αποτέλεσμα ανήλθε σε 590 χιλ. ευρώ, έναντι 900 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022. 
Στο πρώτο τρίμηνο, όμως, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 53,8% με τις πωλήσεις του διαδερμικού συστήματος να ανέρχονται για το πρώτο τρίμηνο σε 1,68 εκατ. ευρώ. 
Οι πωλήσεις των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά εμφάνισαν  άνοδο κατά 26%, ενώ οι πωλήσεις των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (OTC) αυξήθηκαν κατά 13,4%. 
Οι παρεπόμενες εμπορικές δραστηριότητες του Ομίλου όπως η φαρμακαποθήκη και οι πωλήσεις προς το δίκτυο φαρμακείων Pharma PLUS παρουσίασαν οριακή μείωση κατά 1%. 
O καθαρός δανεισμός της εισηγμένης στο τέλος του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε 21,35 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τους τόκους των κεφαλαίων από την αύξηση κεφαλαίου αντιστάθμισαν το υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος λόγω της αύξησης των επιτοκίων.        

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης