Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Κλιματική Αλλαγή είναι υπόθεση όλων μας!

Η Κλιματική Αλλαγή είναι υπόθεση όλων μας!
Η προστασία των δασών στην πρώτη γραμμή των εταιρικών δράσεων για ένα καλύτερο μέλλον
Στην ατζέντα ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο βρίσκεται από χρόνο σε χρόνο το κρίσιμο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, των δασών και εν τέλει της ίδιας της ζωής.
Τόσο οι μεγάλοι όμιλοι όσο και οι μικρότερες σε μέγεθος εταιρείες εντάσσουν στην καθημερινή τους λειτουργία πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ενός θετικού ενεργειακού αποτυπώματος προκειμένου να αποτρέψουν τις ολέθριες συνέπειες της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής. Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι τεράστιες και οι εταιρείες, είτε με εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας, είτε μέσω της ανακύκλωσης και ενίσχυσης οργανώσεων προστασίας του φυσικού οικοσυστήματος συμβάλλουν στην προστασία του.
Παράλληλα, έρευνες αναδεικνύουν πως τα κονδύλια των εταιρειών για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχώς αυξάνονται.  Τα πιο πρόσφατα ευρήματα αναδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι είναι ουσιαστικός ο ρόλος τους στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή.
Μάλιστα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της KPMG θέτει στόχους μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα.
Είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι πρέπει να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές για να επιτύχουν τους στόχους τους για τον άνθρακα, παρά να βασίζονται αποκλειστικά στις πιστώσεις άνθρακα.

Αυξάνονται οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, οι επιχειρήσεις υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αναγνωρίζοντας ότι η λειτουργία τους, ανεξάρτητα από την δραστηριότητα και το μέγεθος τους, μπορεί να έχει επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εφαρμόζουν εσωτερικά προγράμματα ανακύκλωσης σε μεγάλο βαθμό, αλλά και προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων.
Παράλληλα, συμμετέχουν σε προγράμματα τοπικής, εθνικής ακόμη και παγκόσμιας εμβέλειας με στόχο την προστασία δασών και περιοχών φυσικού κάλους.

Ποικιλομορφία δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος

Οι πιο συχνές δράσεις επιχειρήσεων με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας στο φυσικό περιβάλλον είναι:
Προώθηση της ανακύκλωσης στους χώρους εργασίας με τοποθέτηση ειδικών κάδων συγκέντρωσης χαρτιού, μπαταριών, αλουμινίου κ.λπ.
● Έλεγχος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και δράσεις για τη μείωσή της (π.χ. με αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως)
● Προώθηση των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων σε εξουσιοδοτημένους για τον σκοπό αυτόν φορείς
● Προγράμματα ευαισθητοποίησης του προσωπικού της επιχείρησης ή και του ευρύτερου κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα. Χρήση ανακυκλωμένων ή ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας.
● Έλεγχος κατανάλωσης νερού και δράσεις για τη μείωσή του (π.χ. με τοποθέτηση βαλβίδων αυτόματης διακοπής ροής).
● Εφαρμογή δεικτών μέτρησης για εντοπισμό των επιπτώσεων της παραγωγικής διαδικασίας στο περιβάλλον προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις.
● Ένταξη στην επιχείρηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με εθνικά και διεθνή πρότυπα
● Αλλαγή παραγωγικής διαδικασίας για αποτελεσματικότερη χρήση φυσικών πόρων.
● Εφαρμογή πολιτικών πρόληψης περιβαλλοντικών ατυχημάτων.

Πράσινες ενέργειες με ελληνική «σφραγίδα»

Τις αρχές αυτές στη χώρα μας έχει υιοθετήσει και ακολουθεί μεταξύ πολλών άλλων επιχειρήσεων και η εταιρία efood, η οποία αρχικά κατέγραψε και στη συνέχεια αντιστάθμισε τις εκπομπές Co2 κάθε οχήματος διανομής, των επαγγελματικών ταξιδιών και των μετακινήσεων των εργαζομένων της.
Επίσης, έλαβε μέτρα σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας στα γραφεία της, στα οποία απασχολεί περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους.
Επιπλέον, σε συνεργασία με τον οργανισμό Climate Partner, πέτυχε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, με τη συμμετοχή του σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα προστασίας των δασών στο Περού, το οποίο περιλαμβάνει την παροχή χρηματοδότησης για την προστασία 300.000 εκταρίων πρωτογενούς δάσους στην περιοχή του Αμαζονίου.
Όμως οι «πράσινες» δράσεις της efood δεν σταματούν εδώ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης Love Delivered και σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό We4all, η εταιρία δημιούργησε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες του να συμβάλουν στον καθαρισμό και την προστασία των δασών.
Μέσω του προγράμματος, το 2022 συγκεντρώθηκαν πόροι που αξιοποιήθηκαν για τον καθαρισμό περιοχών υψηλού κινδύνου για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιών, όπως είναι οι παρυφές του Ποικίλου Όρους στην Δυτική Αττική και οι περιοχές της Ραφήνας και της Παιανίας στον Υμηττό.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, τοποθετήθηκαν επίσης δεξαμενές με νερό στα όρη της Αττικής, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης και να περιορίσουν άμεσα φωτιές και αναζωπυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης