Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Intrum Hellas: Κέρδη ύψους 84,4 εκατ. ευρώ το 2022 αλλά καμία αναφορά για τα έσοδα από πλειστηριασμούς

Intrum Hellas: Κέρδη ύψους 84,4 εκατ. ευρώ το 2022 αλλά καμία αναφορά για τα έσοδα από πλειστηριασμούς
Η Intrum Hellas αναφέρει ότι δεν έχει ακίνητο στην κατοχή της. που σημαίνει ότι δεν έχει έξοδα ΕΝΦΙΑ
Μόλις το 1% των δανειοληπτών ανταποκρίνεται στις ρυθμίσεις των δανείων που βρίσκονται υπό διαχείριση στον πιο ισχυρό «παίχτη της εγχώριας αγοράς που είναι η Intrum Hellas.
Αυτό προκύπτει με βάση τον κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 232 εκατ. ευρώ και προέρχεται, όπως αναγράφεται στην έκθεση του 2022 από ένα σταθερό καλό επίπεδο εισπράξεων που αποτελούν και τη βασική δραστηριότητα της εταιρείας.
Η Intrum Hellas αναφέρει ότι δεν έχει ακίνητο στην κατοχή της που σημαίνει ότι δεν έχει έξοδα ΕΝΦΙΑ ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρείας απογειώθηκαν σε σχέση με το 2021.

Τα Καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 113%

Ανήλθαν σε 84,4 εκατ. ευρώ το 2022 από 39,6 εκατ. ευρώ το 2021. Η Intrum Hellas σημειώνει ότι η αύξηση των κερδών προ φόρων οφείλεται κυρίως στην σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας (από τα 181,9 εκατ. ευρώ ανήλθε σε 232 εκατ. ευρώ, αύξηση 27,5%). Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ενισχύθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 113%. Η ετήσια οικονομική έκθεση της η Intrum Hellas συντάχθηκε με βάση την ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με το άρθρο 150 παρ.1 του Ν. 4548/2018.
Ωστόσο ο νομοθέτης άφησε το …πεδίο ελεύθερο στις εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων αφού απουσιάζουν πληροφορίες που συνδέονται με τις ρυθμίσεις αλλά και τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Η Intrum Hellas , σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πλατφόρμα e-auction.gr από την οποία πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί, σημειώνοντας ότι τα καθαρά κέρδη να προέρχονται κυρίως από την εκποίηση περιουσίας δανειοληπτών, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στις ρυθμίσεις.
Παντως η ετήσια έκθεση αποκαλύπτει ότι εταιρεία απαιτεί την επιστροφή ΦΠΑ από το κράτος χωρίς να δίνει άλλες πληροφορίες.

Υψηλές οι αμοιβές για το προσωπικό της

Η εταιρεία στις 31 Δεκεμβρίου 2022 απασχολούσε 1.151 εργαζόμενους ενώ οι συνολικές δαπάνες για το προσωπικό ανήλθαν σε 48,682 εκατ. ευρώ ή 42.295 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα στελέχη της εταιρείας αμείβονται πλουσιοπάροχα ενώ πολλά από αυτά ήταν στελέχη τραπεζών που χορηγούσαν τα δάνεια, που τώρα διαχειρίζεται η Intrum.

Γεμάτα τα ταμεία της Intrum

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, η εταιρεία διατηρούσε τραπεζικές καταθέσεις ύψους 111 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 90 εκατ. με τη μορφή προθεσμιακών καταθέσεων μηνιαίας λήξης, ενώ τα υπόλοιπα 21 εκατ. σε λογαριασμούς όψεως που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας της εταιρείας. Διατηρεί επίσης επένδυση σε ομόλογο της Intrum AB, ύψους 130 εκατ. το οποίο δύναται να τερματίσει άνευ ποινής σε κάθε μηνιαία επέτειο.
Τέλος να σημειωθεί ότι η «INTRUM HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ» με τον διακριτικό τίτλο «INTRUM HELLAS Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π.», συστάθηκε στην Αθήνα την 16 Σεπτεμβρίου 2019.
Η Intrum Hellas Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. είναι εταιρεία ειδικού σκοπού σύμφωνα με τον N.4354/2015, αδειοδοτημένη και ρυθμιζόμενη από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Εταιρεία αποτελεί θυγατρική της «Intrum Holding Spain SAU» (Intrum Spain), η οποία κατέχει το 80% συν μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 20% πλην μιας μετοχής κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς (η «Τράπεζα»).
Η Εταιρεία ιδρύθηκε στο πλαίσιο μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας της Τράπεζας Πειραιώς με τον όμιλο Intrum για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΔ) της Τράπεζας. Ο Όμιλος Intrum, αποτελεί κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων με παρουσία σε 25 χώρες, με έδρα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, και μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Nasdaq της Στοκχόλμης.
Στην Ελλάδα, η Intrum Hellas διαχειρίζεται απαιτήσεις από δάνεια και πιστώσεις όλων των κατηγοριών, ιδιωτών και επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με και χωρίς εξασφαλίσεις. Παράλληλα, η Εταιρεία εξειδικεύεται στη διαχείριση τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων με εγγυήσεις Ελληνικού Δημοσίου.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης