Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί «παίζει» άμυνα ο Βακάκης και η Jumbo προπληρώνει το ομολογιακό των 200 εκατ. ευρώ

Γιατί «παίζει» άμυνα ο Βακάκης και η Jumbo προπληρώνει το ομολογιακό των 200 εκατ. ευρώ
H διοίκηση έχει προτείνει τη μη διανομή μερίσματος πέραν της έκτακτης διανομής των 157 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Όταν το επιχειρηματικό μοντέλο της Jumbo παράγει περισσότερα απ’ όσα έχει εκτιμήσει η διοίκηση – και εν μέσω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα - ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης, χαρακτηρίζεται ως γκρινιάρης ή μονίμως απαισιόδοξος.
Ιδιαίτερα φέτος όταν η διοίκηση έχει προτείνει τη μη διανομή μερίσματος πέραν της έκτακτης διανομής των 157 εκατ. ευρώ. Όπως θα δούμε, τα “σύννεφα” που μαζεύονται διεθνώς είναι αρκετά, γι αυτό και η Jumbo αποφάσισε την αποπληρωμή του συνόλου του ομολογιακού δανείου 200 εκατ. ευρώ.
Ο επικεφαλής της “βιομηχανίας της χαράς”, επίσης, δεν μπορεί να επικριθεί για ορισμένες από τις προβλέψεις καθώς πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε προειδοποιήσει για τις αντιφατικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών, τις επιπτώσεις από την ισοτιμία του δολαρίου, και τις μεσοπρόθεσμες επιπλοκές της εισβολής στην Ουκρανία. Ένα χρόνο μετά η άνοδος των επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ συμπιέζουν τα εισοδήματα και η ύφεση εκτιμάται ως βέβαιη, είτε από τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων ομολόγων, είτε από προβλέπουν διεθνείς επενδυτές από τον Σεπτέμβριο ( πτώση πληθωρισμού στις ΗΠΑ με άνοδο επιτοκίων ).
Εφόσον εκπληρωθούν ορισμένες από τις παραπάνω παραμέτρους οι συνέπειες για τους ισολογισμούς των εταιρειών θα προκαλέσουν επιβαρύνσεις στις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις, μείωση κερδών ή ακόμη και ζημιές. Σ ότι αφορά την Jumbo, o ισολογισμός διαθέτει τα κατάλληλα “αντίβαρα”
καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανήλθαν σε 802 εκατ. ευρώ, έναντι 832 εκατ. ευρώ του 2021.
Ο καθαρός δανεισμός της Jumbo είναι αρνητικός καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα και τα λοιπά στοιχεία του ενεργητικού ήταν ανώτερα από τις δανειακές υποχρεώσεις και μισθώσεις κατά 522 εκατ. ευρώ. Και οι προθεσμιακές καταθέσεις διαθέτουν επιτόκια από 0-9% έναντι 0-7% του 2021.

Προπληρωμή του συνόλου του Ομολογιακού δανείου λήξης 2026

Οι διεθνείς εξελίξεις, όμως, φαίνεται πως επισπεύδουν τις εξελίξεις, όπως προαναφέρθηκε. Η διοίκηση της Jumbo αποφάσισε ότι με την υψηλή ρευστότητα της είναι προς το συμφέρον της να προχωρήσει στην προπληρωμή του συνόλου του κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 200 εκατ ευρώ έκδοσης 2018 και λήξης το 2026 “χωρίς καμία επιβάρυνση ή άλλο κόστος”. Η αποπληρωμή, μάλιστα θα ολοκληρωθεί πριν την περίοδο του επόμενου εκτοκισμού. ( Μάϊος 2023 ) Για το 2022 οι επενδύσεις για αγορά παγίων ανήλθαν σε 70,6 εκατ. ευρώ, ενώ η Jumbo πρόκειται να ανοίξει τρία νέα υπερκαταστήματα ( Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο ) και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ρουμανία.
Με λίγα λόγια, σε καιρούς κρίσης, ο κ. Βακάκης προτιμά την “άμυνα”, διότι γνωρίζει καλά ότι τα “πρωταθλήματα” στις επιχειρήσεις τα κερδίζουν οι άμυνες, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου – παρά το παρασκήνιο. Για το αν θα μπουν “γκολ” ( νέα μερίσματα ) σ αυτό το δύσκολο περιβάλλον , η Jumbo έχει εκτιμήσει καθαρά κέρδη 270 – 275 εκατ. ευρώ για το 2023. Σήμερα στην τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση θα δώσει μια εικόνα για το πρώτο τρίμηνο.
Η Eurobank Equities για το 2023 εκτιμά άνοδο λειτουργικών κερδών κατά 19% από 336 εκατ. ευρώ που ανήλθαν πέρυσι.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης