Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Βιομηχανία έχει φτιάξει τη δική της «Μύκονο» - Οι επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κόντρα στην ασυδοσία

Η Βιομηχανία έχει φτιάξει τη δική της «Μύκονο» - Οι επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κόντρα στην ασυδοσία
Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης και διαχειριστής βιομηχανικής γης στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Τη δική της «Μύκονο» έχει φτιάξει η  εγχώρια Βιομηχανία καθώς το 96% της παραγωγής έρχεται από μονάδες που είναι εγκατεστημένες εκτός των Βιομηχανικών Περιοχών  και είναι διάσπαρτες σε χωράφια ανά τη χώρα με τα Οινόφυτα να αποτελούν ένα κραυγαλέο παράδειγμα.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι πολλές επιχειρήσεις εκδίδουν κάθε χρόνο εκθέσεις  βιωσιμότητας με επίκεντρο τον «Πράσινο Μετασχηματισμό».
Ωστόσο οι μονάδες αποβλήτων και ο τρόπος αξιοποίησης του νερού παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό  και κανένας  δεν δίνει απαντήσεις  όταν λείπουν οι υποδομές.
 Αντίθετα η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που έχει αναλάβει την διαχείριση 27 ΒΙΠΕ βάζει πλώρη  για επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ με σκοπό την ανανέωση των υποδομών  απαραίτητες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Τα κεφάλαια σε ποσοστό 50%  είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης Δηλαδή τα 25 εκατ ευρώ θα προέλθουν από ευρωπαϊκά κονδύλια και το υπόλοιπο25% θα καλυφθεί  από τους ιδιοκτήτες γης ( 1600 εταιρείες) και την  ΕΤΒΑ.
Να σημειωθεί ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης  θα  καταβληθούν με την ολοκλήρωσή τους δηλαδή το καλοκαίρι του 2025.
Έτσι η ΕΤΒΑ θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις αρχικά για να λάβει ένα μέρος των εξόδων.

Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καλύψουν τα έξοδα με τη συμμετοχή τους που φθάνει τα 17 εκατ ευρώ τα οποία  θα καταβληθούν σε βάθος χρόνου.
 Στο πλάνο έχουν ενταχθεί 14 ΒΙΠΕ και το κάθε ένα αξιολογείται χωριστά.
Οι φάκελοι θα κατατεθούν στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, η οποία  θα αναλάβει την αξιολόγηση  των  φακέλων.
Ο κ. Θάνος Ψαθάς, CEO της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. δήλωσε «Βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας νέας εποχής για τα Επιχειρηματικά Πάρκα με δημιουργία νέων, σύγχρονων χώρων, στους οποίους ο κάθε επενδυτής θα μπορεί απρόσκοπτα, με σύγχρονες υποδομές, πλεονεκτήματα όρων δόμησης και απαλλαγμένος από περιττή γραφειοκρατία, να δημιουργήσει τη μεταποιητική μονάδα που σχεδιάζει.»  
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΒΑ το 4% των βιομηχανικών επιχειρήσεων που είναι σε ΒΙΠΕ  συνεισφέρουν το 6% του ΑΕΠ και απασχολούν 35.000 εργαζόμενους. Έχουν εγκατασταθεί  7 μονάδες κατεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων.

Στις ΒΙΠΕ υπάρχουν 265 χιλιόμετρα οδικού  δικτύου, 400 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης και 330 χιλιόμετρα  δίκτυα υδροδότησης. Τα τελευταία  χρόνια  η ΕΤΒΑ  ΒΙΠΕ έχει εγκαταστήσει 73 χιλιόμετρα οπτικής  ίνας.
Πάντως ο  κ Ψαθάς δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις για τις επιχειρήσεις που είναι εκτός των ΒΙΠΕ και κυρίως αν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους.  
Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης και διαχειριστής βιομηχανικής γης στην Ελλάδα:
• Στηρίζει και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα για 2.300 επιχειρήσεις
• Παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για παραπάνω από 60 χρόνια στην επιχειρηματική κοινότητα
• Δημιουργεί ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, με 17,5 δις  ευρώ ετήσιο οικονομικό αποτύπωμα (Στοιχεία ΙΟΒΕ 2019)
Το Χθες και το Σήμερα
• 1965: ΕΤΒΑ Α.Ε.
Νόμος 4458/1965: Κρατικό Μονοπώλιο
• 2003: ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.
Ιδιωτικοποίηση με απόσχιση του κλάδου διοίκησης και διαχείρισης ΒΙ.ΠΕ.
27 Πάρκα
• 2011: Ν. 3982/2011: Πενιχρά αποτελέσματα
Καμία ΑΒΣ δεν τακτοποιήθηκε, καμία νέα ΒΙ.ΠΕ. δεν ιδρύθηκε,
το 96.4% των αδειοδοτημένων δραστηριοτήτων βρίσκεται σε εκτός σχεδίου | αρρύθμιστες περιοχές, Μηδαμινές επενδύσεις σε υφιστάμενες ΒΙ.ΠΕ.
• 2022: Ν. 4982/2022: Νέα εποχή για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankgnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης