Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Bain & Company: Ανθεκτικός ο κλάδος του private equity παρά την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων το 2022

Bain & Company: Ανθεκτικός ο κλάδος του private equity παρά την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων το 2022
Τα private equity funds έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς αντίστοιχες προκλήσεις στο παρελθόν, οπότε μακροπρόθεσμα ο κλάδος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλής.
H 14η ετήσια έκθεση Global Private Equity της Bain & Company, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, διαβλέπει την περαιτέρω ανάπτυξη των private equity funds, παρά τις δυσκολίες εξαιτίας της οικονομικής αναταραχής και της αβεβαιότητας λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και των επιτοκίων το 2022.
Η έκθεση της Bain τονίζει πως, παρά την ξαφνική διακοπή στη δραστηριότητα των private equity funds στα μέσα του περασμένου έτους λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών ταραχών, τα θεμέλια του κλάδου παραμένουν ισχυρά και ανθεκτικά, κάνοντάς τον ακόμη πιο ελκυστικό στους επενδυτές που δυσκολεύονται από τους περιορισμούς των δημόσιων αγορών.
Τα private equity funds έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς αντίστοιχες προκλήσεις στο παρελθόν, οπότε μακροπρόθεσμα ο κλάδος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλής.
Η έκθεση υποδεικνύει ότι οι σαφείς στρατηγικοί «ορίζοντες», και όχι απαραίτητα οι ιδανικές οικονομικές συνθήκες, είναι αυτοί που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των deals, ακόμη και αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σημειώνοντας ότι ο κλάδος έκλεισε πέρυσι με ρεκόρ συσσώρευσης κεφαλαίων (“dry powder”) 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η έκθεση της Bain αναδεικνύει τα διδάγματα από την τελευταία ύφεση, κατά την οποία οι επιτυχημένοι επενδυτές δεν πανικοβλήθηκαν, αλλά αντίθετα, επικεντρώθηκαν στη διαχείριση και άμβλυνση των κινδύνων, ώστε να επιταχύνουν την έξοδό τους από την κρίση. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι κορυφαίοι παίκτες θα συνεχίσουν να βρίσκουν deals που μπορούν να καλύψουν, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές συνθήκες και θα παραμείνουν επιθετικοί.
«Τo 2022 ο κλάδος του private equity σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία, μετά το 2021. Παρά τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνεχίστηκε η δυναμική του προηγούμενου έτους. Στο δεύτερο μισό του έτους όμως, είδαμε μια σημαντική επιβράδυνση, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα απέσυραν τις χρηματοδοτήσεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατες τις εξαγορές μεγάλης κλίμακας», αναφέρει ο Δημήτρης Ψαρρής, Managing Partner της Bain Ελλάδας και Κύπρου, ενώ τονίζει πως πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι αντιμετώπισης των τρεχουσών μακροοικονομικών πιέσεων, σε πέντε βασικούς τομείς.
«Στις προηγούμενες κρίσεις κέρδισαν αυτοί που δεν πανικοβλήθηκαν, αξιολόγησαν σωστά όλα τα σενάρια κινδύνου, έχοντας σχέδια αντιμετώπισης, και συνέχισαν να επενδύουν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στην αυτοματοποίηση, στον πλεονασμό αποθεμάτων και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, στη διαχείριση κινδύνων του ισολογισμού, καθώς και να στοχεύσουν σε ομάδες πελατών και κλάδους με μικρότερη ευαισθησία στις τιμές, και να δημιουργήσουν ένα πλάνο οργανικής ανάπτυξης», προσθέτει ο κ. Ψαρρής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης