Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συνασπισμός Sea Jets του Ηλιόπουλου με Grimaldi εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς;

Συνασπισμός Sea Jets του Ηλιόπουλου με Grimaldi εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς;
Σε Δυο – τρείς μήνες η απόφαση για τον διαχειριστικό έλεγχο της ΜIG
Τη μάχη σε κάθε μέτωπο, εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς, συνεχίζει να διεξάγει η πλευρά του εφοπλιστή κ. Μ. Ηλιόπουλου καθώς, όπως θα δούμε, η δημιουργία μιας μεγαλύτερης εταιρείας στην ακτοπλοΐα (Αttica- AΝΕΚ) επηρεάζει όχι μόνο τα συμφέροντα της εταιρείας του (Sea jets), αλλά και άμεσων ανταγωνιστών της Attica (όμιλος Grimaldi).
Η πλευρά του εφοπλιστή Μ. Ηλιόπουλου, συνεχίζει αύριο 4/4/2023 τη νομική μάχη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με το αίτημα για τον διαχειριστικό έλεγχο στην MIG ενω ταυτόχρονα έχει προχωρήσει σε καταγγελίες πρός την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε σχέση με τις ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς.
Αύριο το δικαστήριο θα εξετάσει το αίτημα του εφοπλιστή για διαχειριστικό έλεγχο στην ΜIG, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες για την έκδοση της απόφασης θα απαιτηθούν τουλάχιστον δυο – τρείς μήνες.
Eπιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο επικεφαλής του Ιταλικού ομίλου κ. Ε. Grimaldi, συναντήθηκε με τον Ηλιόπουλο, με τον οποίο άλλωστε έχει χρόνια συνεργασία καθώς τα συμφέροντα των εταιρειών τους στην ακτοπλοΐα δεν συγκρούονται.
Ο κ. Grimaldi υπογράμμισε επίσης ότι, αναμένει να διασφαλισθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά των Χανίων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η εταιρεία του λειτουργεί απέναντι στην κοινοπραξία Attica- Aνεκ.
Επιπρόσθετα, ο όμιλος Grimaldi, όπως και όλη η αγορα, παρακολουθεί τις κινήσεις έχουν προαναγγελθεί στην Attica ( αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ ) από μια εξωχώρια εταιρεία Strix Ηoldings η οποία εισπράττει από την Πειραιώς ετησίως 2% επί περιουσιακών στοιχείων 1,8 δισ. ευρώ.

Παράταση από την Τράπεζα Πειραιώς στην Δημόσια Πρόταση για την MIG μέχρι τις 21/4

Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αιτήθηκε και έλαβε παράταση δυο εβδομάδων ( μέχρι τις 21 Απρίλιου ) για την περίοδο της Δημόσιας πρόταση στις μετοχές της ΜIG, παρά το γεγονός μέχρι σήμερα έχει αγοράσει το 60,5% των μετοχων της.
Yπενθυμίζεται ότι η, Τράπεζα Πειραιώς παρόλο που έλαβε έγκριση από την Γενική Συνέλευση των μετοχών της ΜIG, ζήτησε να μην προχωρήσει η συναλλαγή με την Strix Holdings ( ανταλλαγή δανείων της ΜIG με τις μετοχές της Attica 79% ) μέχρις ότου αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Πειραιώς αποκτήσει τον έλεγχο στην ΜIG και σύμφωνα με αυτή “ θα μπορεί νόμιμα να χωρήσει η διαδικασία του άρθρου 99 Ν. 4548/2018 σε πραγματική και όχι υποθετική προληπτική βάση, όπως σήμερα ζητούν οι ανταγωνιστές μέτοχοι χωρίς να προβλέπεται στο νόμο”.
Αντίθετα, σ αυτό το σημείο η πλευρά του κ. Μ. Ηλιόπουλου ισχυρίζεται βάσει του εταιρικού νόμου οτι, επειδή η Strix Ηoldings και η ΜIG ήταν συνδεδεμένα μέρη της Τράπεζας Πειραιώς, ως εκ τούτου η τελευταία δεν είχε δικαίωμα να ψηφίσει στην Γενική συνέλευση των μετόχων της MIG.
Mάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του εφοπλιστή διαθέτει αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τεκμαίρεται πως Τράπεζα Πειραιώς και Strix Ηoldings αποτελούν συνδεδεμένα μέρη.
Απέναντι σ αυτό το “κουβάρι” νομικών ερμηνειών για εταιρικές πράξεις, λόγο έχουν και οι εποπτικές αρχές, αλλά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία καλείται να κρίνει τους όρους του ανταγωνισμού σε μια κρίσιμη αγορά για την οικονομία και τον τουρισμό.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης