Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο ΟΛΠ βγαίνει από τη λίστα των 30 πιο ισχυρών λιμανιών στο κόσμο - Πώς θα καλύψει το χαμένο έδαφος

Ο ΟΛΠ βγαίνει από τη λίστα των 30 πιο ισχυρών λιμανιών στο κόσμο - Πώς θα καλύψει το χαμένο έδαφος
Η Cosco σε 7 χρόνια αύξησε 9 φορές τα κέρδη του Οργανισμού
Σχετικά Άρθρα
Πέντε θέσεις σε τρία χρόνια έχασε στην παγκόσμια κατάταξη των 30 μεγαλύτερων λιμανιών το λιμάνι του Πειραιά το 2022 αφού απουσιάζει από τη λίστα της AlphaLiner ενώ το 2021 συμμετείχε στην τελευταία θέση.
Χθες η διοίκηση του ΟΛΠ μιλώντας στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για τα επιτεύγματα της τα τελευταία επτά χρόνια, το ζήτημα παραμονής του ΟΛΠ στη λίστα των ισχυρών , το προσπέρασε έντεχνα λέγοντας ότι η λίστα θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο ενώ δημοσιεύματα του εξειδικευμένου Τύπου θεωρούν ότι βρίσκεται εκτός με τη διοίκηση να υποστηρίζει ένθερμα τη παρουσία της για το 2021.
Η σημερινή διοίκηση του ΟΛΠ πρέπει να …τρέξει πιο πολύ για να κερδίσει το χαμένο έδαφος παρότι τα οικονομικά της μεγέθη βελτιώνονται αισθητά από τη μια χρονιά στην άλλη αλλά όπως όλα δείχνουν ο ανταγωνισμός «μεγαλώνει» πιο γρήγορα.
Η διοίκηση του ΟΛΠ για τη φετινή χρονιά ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών από την κρουαζιέρα ενώ για τις υπόλοιπες δραστηριότητες και κυρίως για τη διακίνηση κοντέινερ τήρησε πιο ήπια στάση, σημειώνοντας ότι το πρώτο δίμηνο διαπιστώνεται μία μικρή κάμψη.
Πέρυσι η κρουαζιέρα είχε άνοδο κατά 85,2% σε σχέση με πρόπερσι. Φέτος εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περαιτέρω στα μεγέθη του Οργανισμού.
Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της αναφορά με την πορεία των τιμολογίων σημειώνοντας ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν, ενώ πέρυσι τα ενίσχυσε από 10% έως 15% λόγω πληθωριστικών πιέσεων.

Η πορεία του ΟΛΠ σε επτά χρόνια

Η Cosco από τη χρονιά που ανέλαβε το λιμάνι του Πειραιά έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μεγέθυνση του λιμανιού όπως μαρτυρούν τα στοιχεία.
Το 2016 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 103,5 εκατ. ευρώ και στα τέλη του 2022 εκτινάχθηκε στα 194,6 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA από 24,7 εκατ. ευρώ πενταπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 95,6 εκατ. ευρώ. τα καθαρά κέρδη πολλαπλασιάστηκε κατά 9 φορές.
Από τα 6,7 εκατ. ευρώ στα 52,9 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα το ΟΛΠ ανέρχονται σε 170 εκατ. ευρώ και είναι τοποθετημένα σε ελληνικές τράπεζες.

Τα επενδυτικά σχέδια του λιμανιού

Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει το ποσό των 294 εκατ. ευρώ και έχουν επενδυθεί 133 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2026. Αναφέρθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις για την ανέγερση του ξενοδοχείου τα οποία θα αντιμετωπιστούν. Το δημόσιο εισπράττει το 3,5% των εσόδων που αντιστοιχεί σε 7 εκατ. ευρώ για το 2022.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι έναντι του ΟΛΠ υπάρχουν νομικές απαιτήσεις συνολικού ύψους 123 εκατ. ευρώ και προέρχονται από εργαζόμενους όπως και άλλες κατηγορίες που εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις από τον Οργανισμό.
Η ΤΕΚΑΛ που έχει αναλάβει έργο στη προβλήτα αγκυροβόλησης των κρουαζιερόπλοιων είχε διένεξη με τη διοίκηση του ΟΛΠ η οποία πέρυσι της κατέβαλε το ποσό των 8 εκατ. ευρώ. Το έργο εμβάθυνσης της προβλήτας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnerws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης