Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το μυστικό της καλύτερης απόδοσης του ΟΛΠ από το λιμάνι του Αμβούργου

Το μυστικό της καλύτερης απόδοσης του ΟΛΠ από το λιμάνι του Αμβούργου
Τι δείχνουν οι συγκρίσεις...
Σχετικά Άρθρα
Yψηλότερα αναλογικά κερδοφορία και ίδια σχεδόν μερισματική απόδοση εμφανίζει ο ΟΛΠ, σε σύγκριση με ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού, ενώ όπως θα δούμε, την χαμηλή και ελκυστική αποτίμηση αναδεικνύουν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί για τα λιμάνια του Ηρακλείου, Βόλου, αλλά και ο πρόσφατος διαγωνισμός για το 67% των μετοχών του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Πώς, όμως, ο ΟΛΠ ανταγωνίζεται ισάξια ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα λιμάνια της Ευρώπης και εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις ;

52,9 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη- χαμηλότερος δανεισμός έναντι 82,1 εκατ. ευρώ του Αμβούργου

Συγκεκριμένα, το εισηγμένο λιμάνι του Αμβούργου (Ηamburger hafen ) - και ανταγωνιστής του ΟΛΠ διαθέτει κεφαλαιοποίηση 815 εκατ. ευρώ.
Τα οικονομικά μεγέθη του είναι σχεδόν δεκαπλάσια καθώς ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, τα κέρδη ΕΒΙΤ σε 201,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε 82,1 εκατ. ευρώ.
Το μέρισμα της ΗΗ ανέρχεται σε 0,75 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή μια μερισματική απόδοση της τάξεως του 6,6%. Με κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 26,2% στα 194,6 εκατ. ευρώ ο ΟΛΠ παρουσίασε το 2022 καθαρά κέρδη 52,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 43%, με συνολικό ενεργητικό 573 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, ο ΟΛΠ τόσο με σταθμό των εμπορευματοκιβωτίων και την αυξημένη κίνηση της κρουαζιέρας επιτυγχάνει υψηλότερα κέρδη από το γερμανικό λιμάνι.
Το μέρισμα της εισηγμένης για το 2022 ανήλθε σε 1,04 ευρώ, μια μερισματική απόδοση της τάξεως του 5,5%. Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής εισηγμένης ανέρχεται σε 478 εκατ. ευρώ.
Η κερδοφορία του ΟΛΠ, όμως, στηρίζεται σε ένα δανεισμό μόλις 38 εκατ. ευρώ ενω υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 171 εκατ. ευρώ, όταν μόνο ο καθαρός δανεισμός της γερμανικής εισηγμένης – δίχως να συμπεριλαμβάνονται οι μισθώσεις ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ.
Για το 67% των μετοχών της Ηγουμενίτσας δόθηκαν 84 εκατ. ευρώ, δηλαδή μια συνολική αποτίμηση 126 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών.
O όμιλος Grimaldi πλήρωσε 17 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2021, αλλά όπως δήλωσε ο επικεφαλής του στην Ηγουμενίτσα θα αναπτυχθεί ο οργανισμός tour operator της Ιταλικής εταιρείας αυξάνοντας περαιτέρω την τουριστική κίνηση.
Σε ό,τι αφορά την πώληση του λιμανιού του Ηρακλείου, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα.
Ο κύκλος εργασιών του Ηρακλείου ξεπερνά κατά πολύ την Ηγουμενίτσα (7,7 εκατ. ευρώ για το 2022 με καθαρά προ φόρων κέρδη 3,77 εκατ. ευρώ ( αύξηση 114%).
Οι προσφορές οι οποίες θα δοθούν θα αποτελέσουν ένα “οδηγό” και για τις εισηγμένες εταιρείες, ειδικά όταν το λιμάνι του Ηρακλείου θα αποτιμηθεί και με τις νέες προοπτικές όταν δηλαδή ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά και ο αυτοκινητόδρομος της Κρήτης.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης