Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Bloomberg: Η Thrinvest επιδιώκει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα

Bloomberg: Η Thrinvest επιδιώκει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα
Θέλουμε να είμαστε ο πέμπτος πυλώνας ανέφερε στο Bloomberg ο κ. Εξάρχου...
Τη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής μη συστημικής τράπεζας σχεδιάζει η -συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου- Thrinvest, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
«Η Thrivest έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία θα οδηγήσει σε συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα», δηλώνει ο κ. Εξάρχου.
Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για «τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της Ελλάδας» που θα συμπληρώσει τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.
«Το να έχουμε μια αρκετά μεγάλη μη συστημική τράπεζα χωρίς συστημικούς περιορισμούς σημαίναι ότι θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά, δηλαδή τραπεζικές διευκολύνσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», προσέθεσε ο κ. Εξάρχου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές χαιρέτισαν τα σχέδια της επενδυτικής εταιρείας.
«Ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, σήμερα δυσκολεύονται πολύ να να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις κύριες τράπεζες της χώρας», είπε ο ισχυρός άντρας της Thrinvest.
Ωστόσο, μετά τη συγχώνευση Attica- Παγκρήτιας «θα χρειαστεί και άλλη αύξηση κεφαλαίου».
Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrinvest, θα συμμετάσχουν ισότιμα στη δεύτερη αύξηση για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας, η οποία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Η Attica Bank έχει δηλώσει ότι θέλει να αντλήσει έως και 473,3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου που στοχεύει στην επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.
Όμως, «πριν δεσμευτεί η Thrinvest να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica, πρέπει οι σημερινοί μέτοχοι να δεσμευτούν και να διασφαλίσουν ότι η ισχύουσα κατάσταση θα αποτελέσει παρελθόν», δήλωσε ο κ. Εξάρχου, ώστε με επαρκή κεφάλαια «να κάνει μια νέα αρχή».
Μπορεί επίσης να υπάρξει ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η Attica χειρίζεται τα λεγόμενα πακέτα κόκκινων δανείων.

Who is who...

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο κ. Εξάρχου ίδρυσε την Thrinvest μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές κ.κ. Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη, με το ειδησεογραφικό γραφείο να σημειώνει ότι έχουν δημιουργήσει εταιρείες για επενδύσεις σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
«Το 2022, οι τρεις επιχειρηματίες απέκτησαν το μεγαλύτερο μερίδιο στην Intrakat μετά από αύξηση κεφαλαίου, με συμμετοχή σχεδόν 32%, καθώς στόχευαν στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας. Είναι επίσης οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στην Παγκρήτια και έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να αγοράσουν άλλο ένα ποσοστό 10% για να αυξήσουν το συνολικό ποσοστό τους. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Παγκρήτια συμφώνησε να αγοράσει τα 15 ελληνικά υποκαταστήματα της HSBC» αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης