Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Ευκαιρία η μετοχή ή «μαχαίρι» που πέφτει; - Οι πωλήσεις από την Blackrock Institutional

ΟΤΕ: Ευκαιρία η μετοχή ή «μαχαίρι» που πέφτει; - Οι πωλήσεις από την Blackrock Institutional
Όπως αναφέρει η Eurobank Equities, oι μετοχές των οργανισμών τηλεπικοινωνιών υπεραποποδίδουν το τελευταίο εξάμηνο
Σχετικά Άρθρα
Η επίμονη κάθοδος της μετοχής του ΟΤΕ επί έντεκα συνεχείς συνεδριάσεις, αλλά και η πτώση κατά 23,5% τον τελευταίο χρόνο συνεχίζει να προβληματίζει την αγορά, παρά το γεγονός ότι, οι αναλυτές ( Εurobank Equities, Πειραιώς χρηματιστηριακή ) συνεχίζουν να βλέπουν ελκυστικά τα παρόντα επίπεδα τιμών. Πέραν από την χλιαρή διάψευση από μέλος της διοίκησης του ΟΤΕ για πιθανή πώληση από την Deutsche Telecom, δυο είναι οι εξελίξεις προσθέτουν ερωτηματικά και τις οποίες εντοπίζουν οι αναλυτές :
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Eurobank Equities, oι μετοχές των οργανισμών τηλεπικοινωνιών υπεραποποδίδουν το τελευταίο εξάμηνο και ιδιαίτερα όλες όσες υποσtηρίζονται από δραστηριότητες σε συγχωνεύσεις και εξαγορές (Deutsche Telecom TI), τιμολόγησης (British telecom) και ανοδικών εκπλήξεων στις επιστροφές κεφαλαίου ( KPN ).
Αντίθετα, για τον ΟΤΕ καταγράφηκε μια φημολογία για ενδιαφέρον του private equity CVC – με πρόταση στα 19 ευρώ - το οποίο ψάχνει ένα αντίβαρο από αμυντικούς κλάδους προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες στα τρόφιμα λόγω του πληθωρισμού.
Πρακτικά, δεν εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον, όπως συνέβη στην Ιταλική TIM από αμερικανικά private equity funds.Eπιπρόσθετα, η μείωση των μετρητών το 2023 ( στα 423 εκατ. ευρώ ) αντιστοιχεί σε απόδοση 8%, η οποία δεν είναι και η πλέον ελκυστική πανευρωπαϊκά.

Η πώληση 1 εκατ. μετοχών από την Blackrock Institutional

Όταν οι μερισματικές αποδόσεις ανταγωνιστών του ΟΤΕ είναι υψηλότερες και έχει προκύψει και αύξηση του πολιτικού ρίσκου (εκλογές), αλλά και οι ζημίες στις τράπεζες οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων προτιμούν τις πωλήσεις ακόμα και σε ρηχές αγορές όπως η ελληνική.
Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα Interactive, την ημέρα της τραγωδίας στα Τέμπη (28 Φεβρουαρίου), η Blackrock Institutional προχώρησε σε πώληση 1 εκατ. μετοχών αξίας 15,7 εκατ. ευρώ.
Η ποσότητα των μετοχών δεν είναι μεγάλη ωστόσο οι αγορές την ίδια περίοδο από άλλους ξένους επενδυτές ( JP Morgan Asset management, Mirae Asset ) ήταν μερικές χιλιάδες.
Και όπως φαίνεται καθημερινά οι αγοραστές δεν είναι αρκετοί για να “σπάσει” το καθοδικό σερί.
Άλλωστε στις επενδύσεις, λίγοι προτιμούν να αγοράσουν ένα “μαχαίρι” που πέφτει.

Oι πιέσεις από τον ανταγωνισμό – οριακή η αύξηση στα αποτελέσματα

Παρά την κυριαρχική δύναμη του δικτύου του ΟΤΕ στην κινητή τηλεφωνία, τηλεόραση, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πιέσεις από τα χαμηλότερα
πακέτα ανταγωνιστή ( Nova ) στην τηλεόραση.
O OΤΕ διατηρεί την πρωτιά με 642.687 συνδρομητές ωστόσο στο τέταρτο τρίμηνο έχασε 1089 συνδέσεις, ενώ η Nova κινείται ανοδικά με 400 χιλ συνδέσεις.
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων για το 2022, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν οριακά κατά 3,6% σε 3,1 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών τα έσοδα από υπηρεσίες στην λιανική στην σταθερή τηλεφωνία μειώθηκαν κατά 1,8% ενώ τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία αυξήθηκαν κατά 4,3% λόγω των εσόδων της περιαγωγής. Ο ΟΤΕ παρείχε την υποδομή οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και εξασφάλισε υψηλές ταχύτητες σε 911 χιλ. συνδέσεις με στόχο τα 3 εκατ. μέχρι το 2027.
Επιπλέον, η πτώση των εσόδων κινητής τηλεφωνίας στην Ρουμανία και οι συνολικές ζημίες απομείωσης στην τοπική θυγατρική επιβάρυναν τον ισολογισμό με 115 εκατ. ευρώ.
Η Εurobank Εquties πιστεύει ότι η πτώση της μετοχής δημιουργεί ένα σημαντικό σημείο εισόδου σε αυτήν, καθώς έχει υποχωρήσει κατά 16% μετά την ανακοίνωση των μεγεθών δ’ τριμήνου 2022 και διαπραγματεύεται κάτω από 4,5 φορές τις προβλέψεις για το 2023 EV/EBITDA. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένος στον πληθωρισμό ενέργειας ενώ ο ισολογισμός είναι ισχυρός μετά την άνοδο των επιτοκίων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης