Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΣΕ και Hellenic Train «παίζουν κρυφτό», με τα πιστοποιητικά ασφαλείας - Ο ρόλος των Εφετών στην έρευνα της υπόθεσης

ΟΣΕ και Hellenic Train «παίζουν κρυφτό», με τα πιστοποιητικά ασφαλείας - Ο ρόλος των Εφετών στην έρευνα της υπόθεσης
«Τι συμβαίνει με το πιστοποιητικό ασφαλείας της Hellenic Train; - Το BN φέρνει στο φως όλα τα δεδομένα.»
Την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι το ΒΝ βρέθηκε στην είσοδο των γραφείων στις Hellenic Train αναζητώντας κάποιον υπεύθυνο από την διοίκηση για να δώσει απαντήσεις στο ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί με τίτλο:
«Τι συμβαίνει με το πιστοποιητικό ασφαλείας της Hellenic Train; - Το BN φέρνει στο φως όλα τα δεδομένα.»
Η άφιξη μας έγινε άμεσα αντιληπτή από το προσωπικό ασφαλείας στην είσοδο της εταιρείας.
Άμεσα δηλώσαμε την ιδιότητα μας και θέσαμε αίτημα να επικοινωνήσουμε με τη διοίκηση δίνοντας τηλέφωνο επικοινωνίας και το email.
Τα στοιχεία επικοινωνίας δόθηκαν στον υπεύθυνο ασφαλείας, οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα τα έδινε σε κάποιον υπεύθυνο της εταιρείας.

Η διοίκηση της εταιρείας μετά από 2 ώρες και 45 λεπτά έβγαλε ανακοίνωση που έλεγε ότι:

«Όσον αφορά τις αβάσιμες ειδήσεις σχετικά με την έλλειψη εκπαίδευσης των οδηγών μας και την απουσία των απαραίτητων πιστοποιητικών, η Hellenic Train - αποφασισμένη να προστατεύσει τους εργαζομένους της καθώς και τη φήμη της εταιρείας – τονίζει ότι όλοι οι μηχανοδηγοί της εταιρείας έχουν εκπαιδευτεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Όλοι οι μηχανοδηγοί μας έχουν περάσει με επιτυχία ιατρικές και ψυχομετρικές εξετάσεις και έχουν πιστοποιηθεί ως κατάλληλοι για εργασία σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 3911/11.»
Η ανακοίνωση της εταιρείας μιλά για τα αυτονόητα όπως είναι η εκπαίδευση του προσωπικού.

Την ίδια στιγμή αφήνει μία αιχμή προς κάθε κατεύθυνση ότι θα προστατέψει τη φήμη της.

Η ανακοίνωση δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για τα βασικά ερωτήματα που έθεσε το ρεπορτάζ του ΒΝ της περασμένης Παρασκευής.
To ΒΝ γνωρίζει πολύ καλά ότι η Hellenic Train που διαδέχθηκε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε είχε λήξει το Πιστοποιητικό Ασφαλείας τύπου Α και Τύπου Β στις 31 /12/2022.
Είναι προφανές ότι οι διαδικασίες επανέκδοσης θα είχαν γίνει νωρίτερα για την επανέκδοση του πιστοποιητικού το οποίο με βάση τη νομοθεσία έχει διάρκεια ζωής πέντε χρόνια όπως και το πρώτο που εκδόθηκε το 2017.
Όμως μετά το θανατηφόρο δυστύχημα με τους 57 νεκρούς η εταιρεία πρέπει να αξιολογηθεί και κυρίως να δημοσιοποιήσει τα αυτονόητα προς ο επιβατικό κοινό.

Η Ρ.Α.Σ. Διενεργεί αυτεπάγγελτη έρευνα για τη συμμόρφωση με τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας:

Μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στην περιοχή των Τεμπών με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ξεκίνησε τη διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας.
Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων είναι ο φορέας που εποπτεύει την εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ), τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Διαχειριστής Υποδομής (ΔΥ), δηλαδή ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και οι Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις, στην προκειμένη περίπτωση η Hellenic Train Α.Ε.
Στα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι διαδικασίες οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται από τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις και τον ΟΣΕ, βάσει της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σιδηροδρόμους, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση όλων των κανόνων και απαιτήσεων ασφαλείας.
Τα Συστήματα αυτά αποτελούν τον οδηγό και το εργαλείο των προαναφερθέντων σιδηροδρομικών φορέων, μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Τι δεν μας λέει η Ρ.Α.Σ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων θα εξετάσει την ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας από τον ΟΣΕ και τη Σιδηροδρομική Επιχείρηση Hellenic Train AΕ. μέσω της διαδικασίας της αυτεπάγγελτης έρευνας. Όμως η έρευνα εστιάζει στο δυστύχημα ενώ δεν λέει αν οι δύο φορείς αξιολογούνται από την αρχή σε ότι αφορά στα συστήματα ασφαλείας.
Η επανεκκίνηση των δρομολογίων είναι αποκλειστική ευθύνη της Ρ.Α.Σ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης