Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Elvalhalcor: Προς μείωση του κόστους ενέργειας με νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ και διμερή συμβόλαια

Elvalhalcor: Προς μείωση του κόστους ενέργειας με νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ και διμερή συμβόλαια
50 εκατ. ευρώ το ενεργειακό κόστος - Με P/E 4 η μετοχή – 162 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη – 160 εκατ. ευρώ επενδύσεις – 390 χιλ. τόνοι παραγωγή
Σχετικά Άρθρα
Tην μείωση του ενεργειακού κόστους για το 2023 αναμένει η Elvalhalcor καθώς επίκειται η υπογραφή συμβολαίου με την ΔΕΗ, ενώ εξετάζονται και διμερή συμβόλαια PPA με παρόχους, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας.
Την περασμένη χρονιά το ενεργειακό κόστος ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ και πέρασε στις συμβάσεις με τους πελάτες, ωστόσο η εταιρεία εξετάζει περαιτέρω μείωση.
Η παραγωγική δυναμικότητα το 2022 ανήλθε σε 390 χιλ. τόνους έναντι 360 χιλ. τόνων ύστερα από την λειτουργία των νέων γραμμών παραγωγής, και η ζήτηση κορύφωσε.
Για τη νέα χρονιά, η εταιρεία θα “επιβραδύνει” κατά τι τους ρυθμούς στις επενδύσεις και θα επικεντρωθεί στην μείωση του δανεισμού.
Το 2022 η Elvalhalcor εμφάνισε αυξημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων κατά 48% εμφάνισε το 2022 καθώς ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ έναντι 113,9 εκατ. ευρώ του 2021 σε μια χρόνια υψηλών τιμών μετάλλων, αποθεμάτων, επενδύσεων.
Μe αυτά τα καθαρά κέρδη η μετοχή της Elval διαπραγματεύεται μ ένα δείκτη τιμής προς κέρδη P/E 4 ή 2,4 φορές τα αναπροσαρμοσμένα λειτουργικά της κέρδη, καθώς η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται σε 652 εκατ. ευρώ.
Παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές ενέργειας, τα ανοδικά επιτόκια δανεισμού, τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας που επηρέασαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ο όμιλος ElvalHalcor κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 28,8%, στα 3.7 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 2,8 δισ. ευρώ το 2021.
Η αύξηση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην άνοδο του όγκου πωλήσεων του κλάδου αλουμινίου (συσκευασία τροφίμων ποτών – μεταφορές), τις αυξημένες τιμές των μετάλλων, καθώς και τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας.
Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της Εταιρείας, αυξήθηκαν κατά 62,6% και ανήλθαν στα 271,2 εκ. ευρώ έναντι 166,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, οδηγούμενα από τις βελτιωμένες τιμές κατεργασίας και τους αυξημένους όγκους.
Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 28,2 εκατ. ευρώ, έναντι 22,2 εκατ. ευρώ το 2021. Οι νέες επενδύσεις πάγιου εξοπλισμού ανήλθαν σε 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 139 εκατ. ευρώ αφορούσαν την παραγωγή έλασης αλουμινίου, αλλά και ακίνητα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως logistics centers.

Οι λόγοι που αύξησαν τον καθαρό δανεισμό – πράξεις αντιστάθμισης για τα επιτόκια δανεισμού

Στην χρήση, όμως, του 2022 οι υψηλές μέσες τιμές των μετάλλων, ο υψηλός όγκος παραγωγής και πωλήσεων και η δημιουργία αποθέματος σε ημιέτοιμα, λόγω της προγραμματισμένης αναβάθμισης της πρέσας του Τομέα Διέλασης Χαλκού και Κραμάτων της εταιρείας, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Οκτώβριο, επηρέασαν σημαντικά το κεφαλαίο κίνησης του Ομίλου κατά τη διάρκεια του 2022.
Οι προαναφερόμενοι παράγοντες οδήγησαν τον καθαρό δανεισμό του Ομίλου σε αύξηση κατά 168,5 εκ. ευρώ έναντι της 31.12.2021.
Ο συνολικός καθαρός δανεισμός της Elval ανήλθε σε 955 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 669 εκατ. ευρώ αφορούν τον κλάδο του Αλουμινίου και 291 εκατ. ευρώ τον κλάδο χαλκού.
Oι δε απαιτήσεις από πελάτες λόγω των αυξημένων πωλήσεων αυξήθηκαν σε 316 εκατ. ευρώ από 298 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενω τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 35,1 εκατ. ευρώ.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων, η Elval προχώρησε εντός του πρώτου εξαμήνου αφενός σε πράξεις αντιστάθμισης ταμειακών ροών επιτοκίων (interest rate swaps) για μέρος των δανειακών υποχρεώσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο και αφετέρου σε λήψη δανείου με σταθερό επιτόκιο.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων της Elval ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ, έναντι 113,9 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 159,3 εκ. ευρώ για τη κλειόμενη χρήση (ή 0,4245 ευρώ ανά μετοχή) από 111,7 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη χρήση του 2021 (ή 0,2976 ευρώ ανά μετοχή).

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης