Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η DoValue φέρνει σε δόσεις πρόσθετα έσοδα 40 εκατ. ευρώ προς την Eurobank για την FPS

Η DoValue φέρνει σε δόσεις πρόσθετα έσοδα 40 εκατ. ευρώ προς την Eurobank για την FPS
Εύσημα για τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων της ελληνικής Dovalue και τις επιδόσεις
Σχετικά Άρθρα
Το εκ της συμφωνίας εξαγοράς προβλεπόμενο όφελος 40 εκατ. ευρώ θα έχει η Eurobank από την πώληση της FPS προς την Dovalue.
Το 2020, ο ιταλικός όμιλος είχε καταβάλλει για την εξαγορά του 80% της εταιρείας διαχείρισης FPS ποσό 248 εκατ. ευρώ και η συμφωνία προέβλεπε την καταβολή επιπλέον 40 εκατ. ευρώ (earn out) μέρος των οποίων η ιταλική εταιρεία ήδη αναγνώρισε στον ισολογισμό της για το 2022.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται το τίμημα θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις: το 2023 12 εκατ. ευρώ, το 2025 12 εκατ. ευρώ και το 2029, όπου λήγει η δεκαετής συμφωνία 16 εκατ ευρώ. Η ισχυρή λειτουργική και οικονομική επίδοση της DoValue Eλλάς την περασμένη χρονιά, οδήγησε τον εισηγμένο Ιταλικό όμιλο να αναγνωρίσει μέρος της πρόσθετης πληρωμής στον ισολογισμό του 2022, αν και αυτό οδήγησε σε μια αρνητική χρέωση σε επίπεδο εσόδων.

H συμβολή της ελληνικής θυγατρικής στα αποτελέσματα

Η μητρική ιταλική στα αποτελέσματα της για το 2022 αναγνωρίζει την συμβολή της ελληνικής θυγατρικής καθώς από την αρχή του 2022, οι εντολές διαχείρισης κόκκινων δανείων ανήλθαν σε 3 δις. ευρώ ( Ιταλία ), σε 3,9 δισ. ευρώ (Ελλάδα) και 540 εκατ. ευρώ (Ιβηρική χερσόνησος).
Επιπρόσθετα, όπως προσθέτει η μητρική εταιρεία, εφόσον συνυπολογιστούν οι πωλήσεις από την DoValue Eλλάς στην δευτερογενή αγορά των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων Virgo, ύψους 450 εκατ. ευρώ και Souq ύψους 630 εκατ. ευρώ, για τα οποία η ελληνική θυγατρική διατηρεί την διαχείριση, τότε η συνολική μικτή αξία ανέρχεται σε 12,3 δισ. ευρώ.
Η Ιταλική Dovalue τονίζει μάλιστα ότι τέτοια αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα συνυπολογίζοντας την αναβολή του χαρτοφυλακίου Αριάδνη, συνολικής μικτής αξίας 5,2 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews, το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο εκτιμάται ότι, θα επανέλθει στην δευτερογενή αγορά αφού “σπάσει” σε τρία κομμάτια, ωστόσο παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι, ήδη τα υφιστάμενα πρός πώληση χαρτοφυλάκια ξεπερνούν τους κύριους επενδυτές.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά έσοδα της DoValue για το 2022, τα έσοδα διαχείρισης από την ελληνική θυγατρική σημείωσαν άνοδο 14,8% ενώ σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η άνοδος κινήθηκε σε διψήφιο ποσοστό. Παράλληλα, εκτός από τα έσοδα διαχείρισης και τις πληρωμές η ελληνική εταιρεία είχε συμβολή στα έσοδα μέσω υπηρεσιών δέουσας επιμέλειας, real estate, συμβουλευτικών και νομικών υπηρεσιών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης