Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φθηνότερο κατά 4 λεπτά το τιμολόγιο της ΔΕΗ μετά από έξι μήνες σταθερότητας

Φθηνότερο κατά 4 λεπτά το τιμολόγιο της ΔΕΗ μετά από έξι μήνες σταθερότητας
Ποια πρέπει να είναι η τιμή  της KWh των νοικοκυριών;
Σχετικά Άρθρα
Οι επικείμενες κάλπες του Απριλιου έριξαν τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ κατά 4 λεπτά του ευρώ σπάζοντας ένα σταθερό σερί έξι μηνών αφού η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ  ανακοίνωσε την οριακή μείωση των τιμολογίων ρεύματος χάρη στην επιδότηση των 40 ευρώ ανά MWh ή 0,04 λεπτά ανά KWh.
Ο βασικός προμηθευτής της αγοράς ενέργειας που είναι η ΔΕΗ με το τιμολόγιο  Γ1 η τελική  χρέωση θα είναι στα 0,155 από 0,159 ευρώ ανά KWh του Φεβρουαρίου.
Παράδειγμα οι μηνιαίες καταναλώσεις ρεύματος 350 KWh του Μαρτίου θα κοστίσουν στον νοικοκυριό 54,25 ευρώ (350*0,155) σε αξία ρεύματος. Οι ίδιες καταναλώσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου κόστισαν 55,64 ευρώ (350* 0,159).
 Όταν όμως οι καταναλώσεις ρεύματος φθάσουν τις 500 KWh η αξία του ρεύματος διαμορφώνεται σε 77,5 ευρώ τον  Μάρτιο.
Τον Φεβρουάριο με κατανάλωση 500KWh η αξία του λογαριασμού ρεύματος ήταν στα 79,5 ευρώ.
Η προεκλογική μίνι παροχή του ΥΠΕΝ προς τα νοικοκυριά αποτιμάται  από 1 έως2,2 ευρώ ανάλογα τις καταναλώσεις ρεύματος στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πώς  χάθηκαν οι μειώσεις των τιμολογίων ρεύματος

Όμως τα νοικοκυριά έχασαν πέντε μηνιαίες μειώσεις ρεύματος από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ παρότι οι τιμές  του φυσικού αερίου σημείωσαν βίαιη αποκλιμάκωση δεν έφτασε ποτέ στα τιμολόγια ρεύματος διότι  οι προμηθευτές μείωναν τις χρεώσεις ενώ η τιμή ανά KWh παρέμεινε αμετάβλητη.
Η ΔΕΗ είχε δώσει τιμή χρέωσης ανά KWh τα 0,595 ευρώ σ το τιμολόγιο Γ1 τον περασμένο Οκτώβριο.
Τον Μάρτιο  η αντίστοιχη χρέωση ήταν στα 0,195 ευρώ ανά KWh,σημειώνοντας πτώση 67%.
Η ΔΕΗ μείωσε τις χρεώσεις του ρεύματος κατά 67% αλλά δεν πέρασαν στην κατανάλωση  διότι οι κρατικές επιδοτήσεις ήταν κατώτερες των προσδοκιών με συνέπεια η τιμή ανά KWh να διατηρηθεί στα 0,159 ευρώ.

Η τιμή της KWh θα έπρεπε να είχε πέσει στα 0,052 λεπτά του ευρώ

Οι τελικές τιμές ρεύματος των νοικοκυριών θα έπρεπε να ακολουθούν την πτωτική πορεία των χρεώσεων των προμηθευτών ενέργειας. Δηλαδή η τιμή των 0,159 θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει στα 0,05247 ευρώ ανά KWh. Αντίθετα η τιμή της λόγω των χαμηλών επιδοτήσεων  παραμένει ακριβή κατά δέκα λεπτά ανά KWh.
 Πάντως η κρατική επιδότηση των 0,040 λεπτά κατέστησε πιο ανταγωνιστικό το τιμολόγιο της ΔΕΗ σε σχέση με των ιδιωτών παρόχων οι οποίοι έδωσαν υψηλότερες τιμές  χρέωσης  για τον Μάρτιο. Οι χρεώσεις τους ανά MWh κυμάνθηκαν από 200 έως 270 ευρώ, οι οποίες  μειώνονται κατά 40 ευρώ ανά MWh τα οποία όπως παραμένουν ψηλά σε σχέση με  το Γ1 τιμολόγιο της ΔΕΗ.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης