Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Helleniq Energy: Έκτακτο Bonus για τον μετασχηματισμό αλλά η αξιολόγηση μετά την... πληρωμή

Helleniq Energy: Έκτακτο Bonus για τον μετασχηματισμό αλλά η αξιολόγηση μετά την... πληρωμή
Σειρά αποκλίσεων από τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα
Προτεραιότητα στα... έκτακτα bonus δίνει η Helleniq Energy, χωρίς προηγουμένως να αξιολογηθεί το διοικητικό συμβούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος και οι Επιτροπές όπως προβλέπει ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Όπως θα δούμε από τον ισολογισμό του 2022, τα πρώην Ελληνικά Πετρέλαια εμφανίζουν σειρά αποκλίσεων από το Κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά όταν πρόκειται για το έκτακτο bonus επιτυχούς υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού (Vision 25) πραγματοποιείται εξαίρεση.

Το πρόβλημα, όμως, που δημιουργείται είναι ότι, οι μέτοχοι μέσω των οικονομικών καταστάσεων καλούνται να εγκρίνουν τις έκτακτες αμοιβές χωρίς προηγουμένως ένας εξωτερικός σύμβουλος να έχει αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του διοικητικού συμβουλίου, του διευθύνοντος συμβούλου των Επιτροπών ελέγχου, υποψηφιοτήτων, Αμοιβών και σχεδιασμού διαδοχής.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του 2022, η Helleniq Energy μεταξύ άλλων εμφανίζει τις εξής αποκλίσεις σε σχέση με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης:

- Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι μη εκτελεστικό αλλά όχι ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. και δεν έχει οριστεί αντιπρόεδρος ή ανώτατο ανεξάρτητο μέλος του,
- Η εταιρεία δεν έχει ορίσει αντιπρόεδρο ή ανώτατο ανεξάρτητο μέλος σε περίπτωση που ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δεν είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος – καθώς η αξιολόγηση….. όπως δηλώνει η εισηγμένη βρίσκεται σε εξέλιξη.
- Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Αμοιβών και Σχεδιασμού Διαδοχής (κ. Ι. Αϊβάζης). Η εταιρεία δε δηλώνει ότι, πρόκειται να επανεξετάσει την σύνθεση μετά την ολοκλήρωση του έργου αξιολόγησης. Εν τω μεταξύ, όμως, η Επιτροπή Αμοιβών και Σχεδιασμού Διαδοχής εντός του 2022 πραγματοποίησε 4 συνεδριάσεις σε μια εκ των οποίων συζήτησε την παροχή του έκτακτου bonus επιτυχούς υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού και έκτακτου βοηθήματος ενέργειας για το προσωπικό των εργαζομένων του ομίλου.
- Όπως προαναφέρθηκε, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο από εξωτερικό σύμβουλο βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως αναφέρεται για πρώτη φορά περιλαμβάνει την αξιολόγηση του CEO και του προέδρου.

Με άλλα λόγια δηλαδή, οι μέτοχοι θα κληθούν να ψηφίσουν να δοθούν οι έκτακτες αμοιβές για ένα έργο μετασχηματισμού το οποίο αποτέλεσε έμπνευση του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου, αλλά η αξιολόγηση θα έλθει μεταγενέστερα.
Εκ των πραγμάτων εξάλλου ο μετασχηματισμός βρίσκεται στα σπάργανα (λειτουργικά κέρδη ΑΠΕ 29 εκατ. ευρώ). Τέλος είναι άγνωστο, ποιο θα είναι το επίπεδο της αξιοπιστίας της αξιολόγησης από εξωτερικό σύμβουλο όταν αποτελεί κοινό μυστικό ότι η παρουσία ορισμένων στην εταιρεία δεν ξεπερνά ούτε τις 2-3 ώρες ημερησίως.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης