Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι απάντησε o OTE για την αμοιβή των μετόχων και την πίεση από τον ανταγωνισμό στην τηλεδιάσκεψη

Τι απάντησε o OTE για την αμοιβή των μετόχων και την πίεση από τον ανταγωνισμό στην τηλεδιάσκεψη
Αρκετές ερωτήσεις για τη χαμηλότερη αμοιβή των μετόχων αλλά και την ένταση του ανταγωνισμού δέχθηκε η διοίκηση από τους αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Η μείωση της συνολικής αμοιβής στους μετόχους, η οποία προκάλεσε και την πτώση της μετοχής στη χθεσινή συνεδρίαση (23/2), αλλά και η ένταση του ανταγωνισμού, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν στο επίκεντρο στη χθεσινή 23/2/2023 τηλεδιάσκεψη του ΟΤΕ, για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα.
Αν και ο ΟΤΕ ακολούθησε μία συνετή πολιτική, λόγω της αστάθειας και της φορολογίας, περιορίζοντας το ποσό που θα καταβάλει για επαναγορά ιδίων μετοχών στα 425 εκατ. ευρώ, αλλά αυξάνοντας λίγο το ποσό για το μέρισμα, οι αναλυτές σημειώνουν πως η μικρότερη συνολική διανομή απογοητεύει τους επενδυτές.
Μάλιστα σημειώνουν τη χαμηλή μόχλευση αλλά και την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού το 2022.
Η απογοήτευση των επενδυτών αποτυπώθηκε στην τιμή της μετοχής η οποία υποχώρησε -2,63%.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε η διοίκηση του ΟΤΕ ήταν για τα παραπάνω και απάντησε πως μπορεί να φαίνεται μείωση του συνολικού ποσού αλλά το μέρισμα είναι υψηλότερο από το περσινό και το ύψος των ιδίων μετοχών που θα αγοραστούν είναι αξιόλογο.
Η διοίκηση ρωτήθηκε γιατί δεν έχει ήδη ξεκινήσει αγορές που η τιμή είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή που αγόρασε με το προηγούμενο πρόγραμμα και απάντησε πως τώρα πάρθηκε η απόφαση από το Δ.Σ. και τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν οι αγορές.
Επιπλέον ανέφερε πως οι ταμειακές ροές πέρυσι είχαν έκτακτο όφελος κάτι που δε θα υπάρχει φέτος και σε ποσοστιαία βάση δεν υπάρχει αλλαγή στο πρόγραμμα επιβράβευσης των μετόχων.
Από την άλλη η πίεση του ανταγωνισμού εντείνεται και πλέον το αναγνωρίζει η διοίκηση, αν και εξακολουθεί να σημειώνει πως έχει όλα τα εχέγγυα να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά.
Οι αναλυτές σημειώνουν πως η NOVA έχει μπει πολύ δυνατά και με σχετικά επιθετικές προσφορές.

Οι διοίκηση ανέφερε πως υπάρχει μία ένταση του ανταγωνισμού και στη σταθερή βλέπει ανάλογες τάσεις στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2023 μέχρι να υπάρξει βελτίωση στο δεύτερο εξάμηνο και πως στις προσφορές που κάνουν οι ανταγωνιστές αντιδρά και ο ΟΤΕ και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει την εκτίμηση που έχει δώσει.
Επιπλέον σημείωσε αναφορικά με την υποχώρηση στη σταθερή πως υπάρχουν και οι άλλες δραστηριότητες του ομίλου και συνολικά πάει αρκετά καλά, ενώ αναφέρθηκε και στις καινούργιες δραστηριότητες (BOX, PayZy) σημειώνοντας πως αρχίζουν και αποκτούν μέγεθος.

Η διοίκηση του ΟΤΕ επίσης ανέφερε πως δεν έχει σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης φέτος και περιμένει περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομιού κόστους.
Οι επενδύσεις θα διαμορφωθούν το 2023 στα ίδια περίπου επίπεδα με του 2022 (640 εκατ. ευρώ) και οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα υποχωρήσουν στα 500 εκατ. ευρώ από 597 εκατ. ευρώ το 2022.
Ο καθαρός δανεισμός στα 727 εκατ. ευρώ ή μισή φορά τα EBITDA.
Για τη Ρουμανία αναφέρθηκε πως δεν έχει αλλάξει η στρατηγική της και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα παρακολουθώντας από κοντά την αγορά.
Προσπαθεί να σταθεροποιήσει τη δραστηριότητα και να μην έχει εκροές στις ταμειακές ροές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης