Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ έως 28/2 – Οι όροι εξαγοράς

Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ έως 28/2 – Οι όροι εξαγοράς
Οι όροι εξαγοράς της Enel στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2023
Σχετικά Άρθρα
Η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της ΔΕΗ με τον ιταλικό όμιλο Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της στην Ρουμανία παρατείνεται έως την 28.2.2023.
«Τα δύο μέρη θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της το Σάββατο (4/2/2023).
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Bankingnews, οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των ΑΠΕ ισχύος 498 MW αναμένεται να πραγματοποιηθεί με ένα πολλαπλασιαστή κερδών EBITDA 8 φορές, όταν για την πρόσφατη εξαγορά της Άνεμος από την Motor Oil καταβλήθηκε ένα τίμημα 12 φορές τα λειτουργικά κέρδη.
Αντίστοιχα, για τις εταιρείες του δικτύου διανομής, η ΔΕΗ εκτιμάται οτι, θα καταβάλλει κάτω από 1 φορά την ρυθμιστική περιουσιακή βάση ( RAB ), όταν το Macquarie κατέβαλε 1,5 φορά την ρυθμιστική περιουσιακή βάση (RAB ) για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Η ΔΕΗ, από τις αρχές Ιανουαρίου συνεχίζει τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel για την απόκτηση των θυγατρικών της Ρουμανίας έναντι ενός τιμήματος ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να μειωθεί , με τις διαπραγματεύσεις.

Ποιές εταιρείες πωλεί η Enel

Ο ιταλικός όμιλος της Enel οδηγείται σε πώληση των θυγατρικών της σε Ευρώπη και Ν. Αμερική προκειμένου να μειώσει το υψηλό χρέος της.
Στην Enel Ρουμανία, ο ιταλικός όμιλος διαθέτει αξιόλογη παρουσία σε δίκτυο, παραγωγή και προμήθεια και συγκεκριμένα :

- Στο δίκτυο διανομής ρεύματος με μήκος 128.000 χλμ, κατέχει τρείς εταιρείες διανομής ( E -distribute Muntenia sud, Ε-ditsribute Banat, E- distibute Dobrogea). Στον κλάδο πωλείται το 70% των μετοχών με αξία η οποία αποτιμάται περί τα 600 εκατ. ευρώ.

- Στην παραγωγή πωλείται το 100% της Enel Green Power η οποία σε 12 περιοχές διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 543 MW, εκ των οποίων τα 498MW είναι Αιολικά Πάρκα και 36MW Φωτοβολταϊκά. Η εταιρεία επίσης έχει υπό κατασκευή άλλα 170MW. Η αξία της αποτιμάται περί το 1 δισ. ευρω.

- Στην προμήθεια ρεύματος τέλος η Enel δραστηριοποιείται με δύο εταιρείες με 3,1 εκατ. πελάτες και η αξία των οποίων λόγω και της συγκυρίας αποτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ. Για την εξαγορά η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια 300-400 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από δανεισμό στον οποίο θα συμμετάσχουν και ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης