Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί ανεβάζει τον πήχη για τον ΟΠΑΠ... η Alpha Finance - Mερισματική απόδοση 11,5%

Γιατί ανεβάζει τον πήχη για τον ΟΠΑΠ... η Alpha Finance - Mερισματική απόδοση 11,5%
Η κινητήριος δύναμη για μια από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών (13,4% κατά μέσο όρο ) την επόμενη τετραετία
Σχετικά Άρθρα
Μερισματική απόδοση 11,5% αναμένει κατά μέσο όρο την περίοδο 2023 -2027 για τον ΟΠΑΠ, η Alpha Finance, αυξάνοντας την δωδεκάμηνη τιμή- στόχο στα 16,9 ευρώ, έναντι 14,3 ευρώ.
Η κινητήριος δύναμη για μια από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών (13,4% κατά μέσο όρο ) την επόμενη τετραετία, αλλά και οι χαμηλές επενδυτικές δαπάνες της εταιρείας.
Σε ανάλυση της για το 2023, η χρηματιστηριακή συμπεριέλαβε τον ΟΠΑΠ μεταξύ των επιλογών της, καθώς διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν αμυντική σε περιόδους ύφεσης, με ισχυρή παραγωγή καθαρών ταμειακών ροών και υψηλής απόδοσης μερισμάτων στους μετόχους
Συγκεκριμένα, στις εκτιμήσεις της, η Alpha Finance, έχει συμπεριλάβει την έναρξη της λοταρίας Eurojackpot στο επίγειο δίκτυο την οποία αναμένει στις αρχές του επόμενου χρόνου, αν και ο ΟΠΑΠ έχει λάβει την άδεια 10 ετούς λειτουργίας από τον περασμένο Νοέμβριο.
Επίσης, ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε την πώληση του 36,75% της betano πρός την μητρική Allwyn, η Alpha Finance έχει υπολογίσει εισροή 65 εκατ. ευρώ από την πώληση, δίχως να συμπεριλαμβάνονται κέρδη βάσει απόδοσης (earnout payments), τα οποία θα συνέβαλλαν θετικά στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας.
Για τα τελευταία, αν και η εταιρεία αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της σε 720 εκατ. ευρώ, η Αlpha finance προσδοκά ισχυρότερη απόδοση λόγω της βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους, της ανάπτυξης στο διαδικτυακό στοίχημα, όπως και της επαναλειτουργίας του δικτύου, δίχως τους περιορισμούς της πανδημίας.
Η Alpha Finance, όπως επισημαίνει αύξησε την τιμή- στόχο, καθώς αναμένει στην μετοχή περαιτέρω ανατιμολόγηση όπως και μείωση του discount στην αποτίμηση έναντι των ανταγωνιστών της, αφού προσφέρει υψηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές και υψηλότερη μερισματική πολιτική και αυξάνει τα περιθώρια κερδοφορίας έναντι των ευρωπαϊκών standards.

Kαθαρά κέρδη 441,7 εκατ. ευρώ για το 2022

Σύμφωνα με την μέθοδο των προεξοφλημένων ταμειακών ροών, την οποία χρησιμοποίησε η εταιρεία, η τιμή – στόχος είναι 15,89 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο πολλαπλασιαστής enterprise value προς ebidta είναι 8 φορές, δηλαδή κοντά στο μέσο ιστορικό όρο της, με αποτέλεσμα η τιμή στόχος να βγαίνει 17,92 ευρώ ανά μετοχή.
Τελικώς, με ίση κατανομή στις δυο μεθόδους η τιμή- στόχος των 16,90 ευρώ, αποτιμά τον Οπαπ σε 6,1 δισ. ευρώ, 24% άνοδο από τα τρέχοντα επίπεδα και 35% συνολική απόδοση.
Σ ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, η Αlpha Finance για το 2022 αναμένει καθαρά κέρδη 441 εκατ. ευρώ για το 2022, λειτουργικά κέρδη 767,5 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 2 δισ. ευρώ. Φέτος, ο τζίρος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,1 δισ. ευρώ, τα κέρδη ebidta σε 768,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 760 εκατ. ευρώ.
Για το μέρισμα ανά μετοχή, οι εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής είναι 1,5 ευρώ για την περίοδο 2022-2023 και 1,53 για το 2024, σημειώνοντας έχει δεσμευτεί για μέρισμα τουλάχιστον 1 ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης