Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εκδότης φάντασμα έδινε υποσχέσεις σε συγγραφείς, υπογράφοντας συμβάσεις στο αγγλικό Δίκαιο

Εκδότης φάντασμα έδινε υποσχέσεις σε συγγραφείς, υπογράφοντας συμβάσεις στο αγγλικό Δίκαιο
Η οικονομική απάτη ξεπερνά τις 100.000 ευρώ - Στο κυνήγι του εκδοτικού οίκου εισέρχεται η Ελληνική Αστυνομία
Σχετικά Άρθρα
Θύματα μιας καλοστημένης παγίδας εκδοτικού οίκου ως νεοεισερχόμενος στην αγορά έπεσαν συγγραφείς και ποιητές στο ξεκίνημά τους αλλά και έμπειροι λογοτέχνες.
Πούλησε στους ανθρώπους τους πνεύματος …φύκια για μεταξωτές κορδέλες, που ήθελαν το πνευματικό έργο να περάσει τα ελληνικά σύνορα.
Η επιθυμία τους για ένα όνειρο ζωής με την έκδοση ενός βιβλίου ή μίας ποιητικής συλλογής που θα κυκλοφορούσε ταυτόχρονα στη Ελλάδα και άλλες χώρες με υψηλό αναγνωστικό κοινό ήταν αρχή για να γίνουν βορά στον αδίστακτο εκδότη.
Οι προσδοκίες των πνευματικών ανθρώπων έγινε «μηχανή» για έναν «οξυδερκή» εκδότη που δεν τήρησε τις υποσχέσεις τους ενώ οι προκαταβολές που ζητούσε από τους ανώνυμους και επώνυμους συγγραφείς, το καθιστούν στα μάτια των θυμάτων του ως έναν κοινό απατεώνα.

Το περίτεχνο τέχνασμα του «ψευτοεκδότη» ήταν ότι η σύμβαση ανάμεσα στο εκδοτικό οίκο και τον ενδιαφερόμενο συγγραφέα ήταν γραμμένη στο αγγλικό δίκαιο.
Πρόκειται για πατέντα που ανεβάζει την εξαπάτηση σε άλλο επίπεδο.
Η αποφυγή της υπογραφής της σύμβασης στο ελληνικό Δίκαιο του έδινε σημαντικό πλεονέκτημα διότι ο «ψευτοεκδότης» αποκτούσε μια άτυπη δικαστική ασυλία αφού οι αντισυμβαλλόμενοι έχουν συμφωνήσει ότι τα Δικαστήρια της Αγγλίας είναι αρμόδια να εξετάσουν την οποία διαφωνία εμφανιζόταν στο μέλλον.

Οι προκαταβολές που ελάμβανε ο ευφυής εκδότης από το έναν συγγραφέα ήταν από 1000 έως 10.000 ευρώ.
Το τίμημα ήταν απολύτως κατανοητό διότι το χαρτοφυλάκιο του εκδότη έδινε υποσχέσεις που εκ των προτέρων γνώριζε ότι δεν θα τηρηθούν.
Ακόμη γνώριζε ότι ο συγγραφέας θα πήγαινε στο Λονδίνο να καταθέσει αγωγή όταν το δικαίωμα αυτό το έχουν όσοι είναι Βρετανοί πολίτες.
Επιπλέον ο ψευτό εκδότης είχε γνώση ότι το κόστος ήταν πολλαπλάσιο για κάποιον να προσφύγει στα Αγγλικά Δικαστήρια όταν μάλιστα έχουν χαρακτηρίσει αντίστοιχα ποσά «μικρά» για τα οποία δεν ασχολούνται τα Δικαστήρια.

Το «κόλπο» του εκδότη με την υπογραφή συμφωνητικού στο Αγγλικό Δίκαιο ήταν αποτελεσματικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όμως η αυξημένη συμμετοχή των ανθρώπων των γραμμάτων ήταν η βασική αιτία να σπάσουν οι κρίκοι της καλοστημένης παγίδας και να αποκαλυφθούν όλα.
Βέβαια η εταιρεία που εμφανίζονταν ως συμβαλλόμενος στη σύμβαση δεν ήταν αναγνωρίσιμη από τον αντίστοιχο ΓΕΜΗ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η αποκάλυψη έγινε όταν μία συγγραφέας και μόνιμη κάτοικος του Λονδίνου επιδίωξε να καταγγείλει την σύμβαση.
Πάντως το κομπόδεμα της απάτης που μάζεψε ο εκδότης φάντασμα υπολογίζεται σε περισσότερες από 100.000 ευρώ έχοντας μηδενικά κόστη.
Οι προκαταβολές που ελάμβανε ήταν η λεία σύμφωνα με ανθρώπους που έπεσαν θύματα της απάτης.
Οι ενδιαφερόμενοι - και θύματα του εκδότη - με κάποια καθυστέρηση έχουν ήδη ενημερώσει την αρμόδια διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία θα κληθεί να αποκαλύψει το μέγεθος της απάτης μετά τις καταγγελίες που έχει δεχθεί.
Η απουσία του εκδοτικού οίκου αλλά και το όνομα του εκδότη όπως και των συνεργατών του είναι αποτέλεσμα τήρησης των προσωπικών δεδομένων που προστατεύουν εν μέρει τους παραβάτες διότι πρέπει να τεκμηριωθεί η απάτη σε βάρος πολιτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης