Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Fourlis: Στο 1,5 εκατ. ευρώ το τίμημα από την πώληση της Intersport στην Τουρκία - Τι απαντά στο BN περί «φούσκας» αποτίμησης

Fourlis: Στο 1,5 εκατ. ευρώ το τίμημα από την πώληση της Intersport στην Τουρκία - Τι απαντά στο BN περί «φούσκας» αποτίμησης
Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ένα καθαρό θετικό αποτέλεσμα € 0.5 εκατ. περίπου στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου Fourlis
Σχετικά Άρθρα
Σε απάντηση του δημοσιεύματος του Banking Νews για την πώληση της τουρκικής Intersport περί «φούσκας» αποτίμησης με άδεια ορκωτού προέβη την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ο Όμιλος Fourlis...
Ειδικότερα, «σε συνέχεια της από 26 Ιανουαρίου 2023 ανακοίνωσης για τη συμφωνία πώλησης της δραστηριότητας “Intersport” στην Τουρκία, ο Όμιλος Fourlis διευκρινίζει τα εξής:
Η συναλλαγή βασίστηκε σε Enterprise Value (EV) € 3.0 εκατ. περίπου και το τελικό τίμημα διαμορφώθηκε σε € 1.5 εκατ. περίπου, αφού ελήφθη υπόψη ο καθαρός δανεισμός και ισοδύναμα αυτού.
Όπως προβλέπεται στη σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA), σε 60 μέρες από την υπογραφή της θα καθορισθεί το τελικό τίμημα βάσει των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του έτους 2022.
Επισημαίνεται ότι δεν αναμένεται ουσιώδης διαφοροποίηση.
Κατά την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών καταβλήθηκε το 83% του τιμήματος, ήτοι ποσό € 1.25 εκατ. περίπου, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε 2 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.
Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ένα καθαρό θετικό αποτέλεσμα € 0.5 εκατ. περίπου στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου Fourlis το οποίο θα απεικονιστεί στα αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Οι πωλήσεις της δραστηριότητας στην Τουρκία το 2022 ήταν € 12.8 εκ, με μηδενικά Κέρδη προ Φόρων (PBT), ενώ δεν υπάρχει καμία επιρροή στις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής Fourlis A.E. Συμμετοχών.
Οι παραπάνω διευκρινίσεις παρέχονται κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

Tι έγραφε το BN...

Η πώληση της τουρκικής Intersport από την Φουρλής αποκαλύπτει «φούσκα» αποτίμησης με άδεια ορκωτού - Το ερώτημα των 3 εκατ.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Φουρλής για την πώληση της Τουρκικής θυγατρικής εταιρίας Intersport Atletik Mağazacılık ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, δικαιοπάροχο του σήματος “Intersport” και “The Athlete’s Foot” στη Τουρκία, η οποία λειτουργεί δίκτυο 12 καταστημάτων έδωσε τέλος σε μια μη επιτυχημένη πορεία κατά τα τελευταία χρόνια.
Ταυτόχρονα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πως ακριβώς αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις η αξία των θυγατρικών και εν προκειμένω της Τουρκικής εταιρίας.
Η Φουρλής δεν έδωσε στην ανακοίνωσή της σαφή εικόνα για το τίμημα καθώς ανέφερε ότι η συναλλαγή βασίζεται σε Enterprise Value (EV) € 3.0 εκατ. περίπου. 
Τι σημαίνει όμως Enterprise Value; 
To Enterprise Value αντιπροσωπεύει την αξία μόνο των λειτουργικών δραστηριοτήτων τα οποία όμως ανήκουν σε όλους τους επενδυτές, είτε είναι μέτοχοι είτε δανειστές κλπ., δηλαδή σε όλους τους εισφέροντες κεφάλαια στην εταιρία και κατά συνέπεια περιλαμβάνει την αξία και των δανείων, δηλαδή το τίμημα είναι πολύ χαμηλότερο.
Ανατρέξαμε στην ιστοσελίδα της Φουρλής προκειμένου να βρούμε τις οικονομικές καταστάσεις της τουρκικής θυγατρικής για το 2021 αλλά δεν υπάρχουν.
Αλήθεια η εταιρία δεν έχει υποχρέωση ανάρτησής τους;
Υπάρχουν οι οικονομικές καταστάσεις του 2020.
Εκεί ο ορκωτός ελεγκτής της τουρκικής εταιρίας κάνει λόγο για ουσιώδη αβεβαιότητα σε σχέση με τη συνέχιση εργασιών της τουρκικής θυγατρικής.
Ο ελληνικός όμιλος μάλιστα εκείνη τη χρονιά έχει αναγκαστεί να κάνει αύξηση κεφαλαίου 40 εκ τουρκικών λιρών (περίπου 4,4 εκ ευρώ με βάση την τότε ισοτιμία) για να διαμορφωθεί θετικό κεφάλαιο καθώς οι ετήσιες ζημίες φτάνουν τα 50 εκ τουρκικές λίρες ανεβάζοντας τις συσσωρευμένες ζημίες στα 84 εκ τουρκικές λίρες.
Την ίδια χρονιά γίνεται απομείωση της αξίας της συμμετοχής κατά 27,7 εκ ευρώ.
Το 2021 δεν γίνεται καμία απομείωση της αξίας της συμμετοχής στην Τουρκική εταιρία.
Η αξία της συμμετοχής διαμορφώνεται σε 11,480 εκ ευρώ και ο ορκωτός ελεγκτής τόσο της Intresport της ελληνικής όσο και της Φουρλής τη δέχεται «αμάσητη».
Άραγε όλα αυτά δείχνουν φυσιολογική απεικόνιση της αξίας μιας θυγατρικής και σωστό έργο από πλευράς ορκωτών ελεγκτών.
Σημειωτέον ότι παραμένει μυστήριο αν το Enterprise Value των 3 εκ ευρώ περίπου οδηγεί στο τέλος να πληρώσει και χρήματα η Φουρλής.
Μήπως θα έπρεπε να ενημερώσει τελικά πόσο κοστίζει στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου η έξοδος από την Τουρκία;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης