Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ζεστό χρήμα 1 δισ. ευρώ σε 56.000 επιχειρήσεις - Γιατί μένουν εκτός οι επιχειρήσεις franchise

Ζεστό χρήμα 1 δισ. ευρώ σε 56.000 επιχειρήσεις - Γιατί μένουν εκτός οι επιχειρήσεις franchise
Τα προγράμματα που θα τρέξουν άμεσα είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός» των επιχειρήσεων και ο Πράσινος μετασχηματισμός
Σχετικά Άρθρα
«Ζεστό» χρήμα 1 δισ ευρώ μοιράζει η κυβέρνηση προεκλογικά σε 56.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΕΠΑνΕΚ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Οι …πόρτες χρηματοδότησης ανοίγουν διάπλατα για τις επιχειρήσεις στα κοινοτικά κονδύλια τα οποία θα κατανεμηθούν με βάση τις θέσεις εργασίας απασχόλησης.
Τα προγράμματα που θα τρέξουν άμεσα είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός» των επιχειρήσεων και ο Πράσινος μετασχηματισμός.
Η πρώτη δράση θα αξιοποιήσει κεφάλαια ύψους 300 εκατ ευρώ και η δεύτερη με το ποσό των 700 εκατ. ευρώ.
Ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης αρμόδιος για θέματα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια σε ενημέρωση με δημοσιογράφους απέρριψε ,το προεκλογικό επιχείρημα των δράσεων, σημειώνοντας ότι άλλαξε η δομή χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και εγκαινιάζει μία νέα εποχή η οποία προτάσσει πολιτικές χρηματοδοτήσεων σε πιο γρήγορους ρυθμούς χωρίς να αποκλείει καμία επιχείρηση που συντηρεί θέσεις εργασίας με ελάχιστο όριο τις 2 στο χρόνο ή 4 στο εξάμηνο.
Η δράση «Πράσινος μετασχηματισμός» αρχικά προέβλεπε5 θέσεις αλλά η προκήρυξη θα προσδιορίζει 3 εργαζόμενους, ως ελάχιστο όριο συμμετοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου ως μικρές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται 45.000 και ως μεσαίες 5.000.

Η εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα με τα χαρακτηριστικά της μικρής και μεσαίας όπως την έχουν προσδιορίσουν οι αρμόδιοι των Βρυξελλών ταιριάζει γάντι στα εγχώρια δεδομένα και τους παρέχει «ζεστό χρήμα» για δαπάνες που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά τους.
Ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης, διευκρίνισε ότι η ιδιαιτερότητα των δυο δράσεων σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι πρώτα οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα φτιάξουν το προφίλ στην ιστοσελίδα antagonistikotita.gr /category/prodimosieuseis.
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα με σκοπό οι υποψήφιες εταιρείες να βάλουν το προφίλ και όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνει το μητρώο ίδρυσης της εταιρείας. Επιπλέον πρέπει να υποβληθεί και το προφίλ του συμβούλου, ο οποίος θα έχει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των δύο προγραμμάτων.
Το στάδιο αυτό απασχολεί έντονα την πολιτική ηγεσία διότι είναι πρωτόγνωρη διαδικασία και αναμένεται ότι θα γίνουν σημαντικά λάθη στην συμπλήρωση του προφίλ των επιχειρήσεων.
Αυτός είναι και ο λόγος που η πρόσκληση θα δημοσιοποιηθεί όταν θα έχει επιλυθεί το βασικό βήμα που είναι η διαμόρφωση του προφίλ. Να σημειωθεί ότι στο μέλλον θα αποτελεί τη βάση για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις που ξεπεράσουν το πρώτο τεχνητό εμπόδιο θα εισέλθουν με βεβαιότητα στο ταμείο διότι τα κεφάλαια εκτιμάται ότι δεν απορροφηθούν διότι οι δύο δράσεις πληρώνουν τις «Επιλέξιμες Δαπάνες».

Ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» μπορεί να χρηματοδοτήσει από 30.000 έως 1.250.000 ευρώ ανάλογα με τις θέσεις εργασίας.

Η πιο απλή δαπάνη είναι η αντικατάσταση pc όπως και περιφερειακών συστημάτων και πιο πολύπλοκα και εξειδικευμένα μηχανήματα.
Ο «Πράσινος Μετασχηματισμός» ως επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνει κάθε επένδυση της επιχείρησης που θα μειώνει το κόστος της ενέργειας και θα είναι φιλική προς το περιβάλλον. Χρηματοδοτείται η εγκατάσταση μπαταριών ως αποθήκευση ενέργειας.
Οι φούρνοι της γειτονιάς μπορεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα κάνοντας επενδύσεις με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Τα ποσά που θα διατεθούν ανέρχονται έως το 1.250.000 ευρώ.
Πηγές του υπουργείου λένε ότι οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα βγουν στον αέρα στις 31 Ιανουαρίου. Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του υπουργού Γιάννη Τσακίρη για τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων Franchise μετά από ερώτηση του BN , με το υπουργό να δηλώνει ότι η DGcomp έχει θέση ζήτημα συμμετοχής τους που μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Με τις δύο δράσεις είναι βέβαιο ότι δεν θα εξαντληθούν τα χρήματα ενώ η πληρωμή των δαπανών θα γίνει τα αργότερο σε 20 ημέρες από το χρόνο ανάρτησης των αποδείξεων για την δαπάνη που έγινε. Συνολικά 3,8 δισ ευρώ έχει στη διάθεσή του το ΕΠΑνΕΚ
για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης