Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ideal: Εισηγμένο Private Equity με μερισματική απόδοση 7% με 8% - Pantelakis: Στα 5,3 ευρώ ή 211 εκατ. το fair value

tags :
Ideal: Εισηγμένο Private Equity με μερισματική απόδοση 7% με 8% - Pantelakis: Στα 5,3 ευρώ ή 211 εκατ. το fair value
Ανάλυση της Pantelakis δίνει ως δίκαιη αξία τα 5,3 ευρώ ή 211 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Μην κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του...
Mπορεί λοιπόν η Ideal, να αποκαλείται εταιρεία συμμετοχών, αλλά η ανάλυση της Pantelakis χρηματιστηριακή προσδίδει στην εισηγμένη την δραστηριότητα ενός οχήματος private Equity το οποίο προσφέρει τα καλύτερα από τους δυο κόσμους, της εταιρείας Συμμετοχών και των private equity.
Και η sponsored ανάλυση της Pantelakis αποτίμησε ξεχωριστά της δίνοντας ως δίκαιη αξία τα 5,3 ευρώ ή 211 εκατ. ευρώ, μια άνοδο 51% από τα τρέχοντα επίπεδα της χρηματιστηριακής αξίας των 140 εκατ. ευρώ.
Η δε μερισματική απόδοση το 2022 εκτιμάται σε 7,6% και φέτος σε 8%.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό δυο μεθόδων αποτίμησης (SOTP sum of the parts ) και τριών σταδίων στις προεξοφλημένες ταμειακές ροές (3 stage discounted cash flow και πολλαπλασιαστές ) η Pantelakis αποτίμησε ξεχωριστά τους τομείς της βιομηχανίας και της πληροφορικής της Ideal με ένα δείκτη EV/ ebidta ( εταιρική αξία πρός λειτουργικά κέρδη ) 5,8 και 11,3 αντίστοιχα.
Το αποτέλεσμα των δυο μεθόδων ήταν ίδια κεφάλαια (equity value) 211,5 εκατ. ευρώ ή 5,3 ανά μετοχή.
Οι βιομηχανικές μονάδες φέρνουν στην μετοχή μια αξία 2,5 ευρώ και η πληροφορική 3,1 ευρώ, μείον 0,30 ευρώ από την μητρική εταιρεία.
Συνολικά, η μετοχή διαπραγματεύεται ελκυστικά 8,1 φορές τα κέρδη ανά μετοχή του 2023, με 6% μερισματική απόδοση και 9% ελεύθερες ταμειακές ροές, ενώ η Ideal διαθέτει μεγάλη προοπτική να βελτιστοποιήσει την πλατφόρμα των περιουσιακών της στοιχείων, προσθέτοντας στην αποτίμηση της.
Στην πραγματικότητα, η Ideal, όπως προαναφέρθηκε προσφέρει τα καλύτερα από τους δύο κόσμους.
Ως εισηγμένη επιχείρηση διαθέτει υψηλότερη διαφάνεια και ορατότητα, ενώ απαλλάσσεται από θέματα ρευστότητας που συνήθως αντιμετωπίζουν τα private Equities, καθώς απολαμβάνει μόνιμα κεφάλαιο, ενώ οι επενδυτές αποφεύγουν να χάσουν την πρόσβαση στα κεφάλαια τους.
H χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι, η εισηγμένη κατ όνομα είναι εταιρεία συμμετοχών καθώς διαθέτει επενδυτικό ορίζοντα 5 έως 7 ετών, όπου περιλαμβάνεται η εξαγορά / πώληση ολόκληρων εταιρειών με στόχο απόδοσης άνω του 20%. Εξηγώντας το μοντέλο της Ιdeal, η Pantelakis αναφέρει ότι, όλα είναι ο τζίρος των περιουσιακών στοιχείων : Αγοράζει χαμηλά, τα αναπτύσσει και πουλάει υψηλά εταιρείες έως 100 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κι αυτό συμπληρωματικά στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο. To χαρτοφυλάκιο των εταιρειών αποδεικνύεται ανθεκτικό καθώς η Astir Βυτογιάννης την τετραετία 2018-2022 εμφανίζει δείκτη CAGR ( ετήσιος σύνθετος ρυθμός αύξησης 35%.)

Καθαρά κέρδη 16,6 εκατ. ευρώ το 2022 – Οι επενδύσεις

Τον Μαϊο του 2021, η Ιdeal, εξαγόρασε την βιομηχανία αναψυκτικών Three cents έναντι 15,9 εκατ. ευρώ, και τον Οκτώβριο του 2022
προχώρησε στην αποεπένδυση με καθαρά έσοδα 30,4 εκατ. ευρώ, μια απόδοση (Internal rate of return ) 111%.
Σύμφωνα με την Pantelakis, o κύκλος εργασιών για το 2022 εκτιμάται σε 173,2 κατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 28,1 εκατ. ευρώ ( από 16,6 εκατ. ευρώ το 2022 ). Τα δε καθαρά κέρδη αναμένονται σε 16,6 εκατ. ευρώ από 9,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός σε 18,8 εκατ. ευρώ και τα επενδεδυμένα κεφάλαια σε 147,4 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, η Ideal στην βιομηχανία κατέχει επενδύσεις 47,5 εκατ. ευρώ ( Aστήρ Βυτογιάννης και βιομηχανία στη Νότιο Αφρική ) ενώ στην πληροφορική η Byte και η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Avacom είναι επένδυση 90 εκατ. ευρώ. Σημαντικό στοιχείο επίσης της Ideal είναι η επιστροφή κεφαλαίου του 2022 καθώς επιστράφηκαν κεφάλαια στους βασικούς- μετόχους επενδυτές, ενώ ύστερα από την εξαγορά της Byte διευρύνθηκε σημαντικά η ελεύθερη διασπορά της μετοχής.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης