Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με υψηλές ταχύτητες τρέχουν οι πλειστηριασμοί - Μόνο σήμερα 11 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν 1.560

Με υψηλές ταχύτητες τρέχουν οι πλειστηριασμοί - Μόνο σήμερα 11 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθούν 1.560
Η αξία των ακινήτων κινείται από τις 4.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ…
Σχετικά Άρθρα
Στο στόχαστρο των servicers οι μικρομεσαίες κατοικίες των πολιτών που κατέρρευσαν από την οικονομική κρίση αλλά δεν ανέκαμψαν μαζί με την ανοδική πορεία της οικονομίας.
Το 2023 θα αποδειχθεί αρκετά σκληρό για χιλιάδες νοικοκυριά που θα αποχωριστούν μια για πάντα το δικό τους «κεραμίδι» όταν η διαδικασία του πλειστηριασμού πάρει αριθμό προτεραιότητας στην ιστοσελίδα e-auction.gr.
Μόνο για σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί 1560 πλειστηριασμοί ακινήτων.
Η αξία των ακινήτων κινείται από τις 4.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.
Οι 4000 ευρώ αντιστοιχούν σε αποθήκη κύριας κατοικίας με την αξία του σπιτιού να φτάνει τις 73.300 ευρώ. Η αξία των πλειστηριασμών πέφτει και πιο χαμηλά για κατοικίες καθώς εντοπίσαμε πλειστηριασμούς από 35.000 ευρώ.
Ανάμεσα στις επισπεύδουσες εταιρείες είναι η Intrum Hellas η οποία λειτουργεί επι ονόματι και για λογαριασμό της εταιρείας VEGA I NPL με έδρα το Δουβλίνο.
Η λίστα με τους επισπεύδοντες πιστωτές, εμφανίζει και την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας η οποία βγάζει στο σφυρί ένα οικόπεδο 53 0 τ.μ. με κτίσμα κατοικία 87 τ.μ που ανεγέρθηκε το 1964. Είναι προφανές ότι πρόκειται για πρώτη κατοικία η οποία θα περάσει στα χέρια της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Το ακίνητο έχει υποθήκη από τον πιστωτή ύψους 100.000 ευρώ.
Ωστόσο εμφανίζονται υποθήκες και από άλλες τράπεζες αξίας άνω των 150.000 . Η αξία του ακινήτου αποτιμάται σε 73.000 ευρώ.
Σε 78 σελίδες πλειστηριασμών αναγράφονται προσωπικές ιστορίες που φτάνουν στο τέλος τους με τους δικαιούχους να υποχρεώνονται να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή από το μηδέν και με παλιά χρέη.

Οι αναστολές πλειστηριασμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί δανειολήπτες προχωρούν σε αιτήματα αναστολών πλειστηριασμών με βασικό επιχείρημα ότι οι servicers δεν έχουν νόμιμη εκπροσώπηση διότι τα δάνεια τα απέκτησαν με το νόμο του 2003 που δεν αναγνωρίζει την νομική τους υπόσταση.
Τα Δικαστήρια ανταποκρίνεται θετικά στα αίτημα των δανειοληπτών με αυτό το επιχείρημα και αποφάσεις τους σταματούν έστω και προσωρινά στους πλειστηριασμούς.
Το νομικό θέμα θα αντιμετωπιστεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου.
Πάντως η διαδικασία των πλειστηριασμών έχει πάρει την μορφή χιονοστιβάδας όταν ο προγραμματισμός αποκαλύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των κατοικιών κι άλλων περιουσιακών στοιχείων που ανέρχεται σε 10.840 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Συνολικά 542 ηλεκτρονικές σελίδες στην ιστοσελίδα e-auction.gr αποκαλύπτουν τις άγριες διαθέσεις των πιστωτών.
Η πλειονότητα των πλειστηριασμών είναι εστιασμένοι στα μικρά και μεσαία νοικοκυριά που απέτυχαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όπώς είναι η εξόφληση των δανείων τους και έφτασε ο χρόνος να πληρώσουν το τίμημα τα απώλειας ότι περιουσιακό στοιχεία έχουν στην κατοχή τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης