Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέρνα Ενεργειακή: Τί θα συμβεί με το ομόλογο; - Ποιες οι κινήσεις που παρατηρούνται

Τέρνα Ενεργειακή: Τί θα συμβεί με το ομόλογο; - Ποιες οι κινήσεις που παρατηρούνται
Το τελευταίο διάστημα στο εταιρικό ομόλογο της Τέρνα παρατηρούνται αγορές και η τιμή του κινείται στο 92,75% και η απόδοση στο 4,68%
Σχετικά Άρθρα
Ένα από τα δεκάδες θέματα που προκύπτουν από το επικείμενο deal της Τέρνα Ενεργειακή με την καναδική First Sentier και το Αυστραλιανό fund Macquarie, είναι και το εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή, ύψους 150 εκατ. ευρώ, λήξεως 2026.
Καίτοι οι πληροφορίες από πλευρές της διαδικασίας (σύμβουλοι, τράπεζες) επιμένουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, εκτός από τους ενδιαφερόμενους μετόχους υπάρχουν και οι δανειστές.
Επιπλέον αν και το επιτόκιο 2,6% το οποίο καταβάλλει η Τέρνα στους ομολογιούχους διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση τους όρους της τρέχουσας αγοράς, το ερώτημα για τους ομολογιούχους τι θα συμβεί μετά την εξαγορά.
Σύμφωνα με τούς όρους του ομολόγου ένας από τους λόγους καταγγελίας (πρόωρη λήξη), από την πλευρά των ομολογιούχων είναι η επικείμενη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Τέρνα Ενεργειακή.
H τελευταία σύμφωνα με τραπεζικές πηγές βρίσκεται προ των πυλών καθώς οι αγοραστές για την χρηματοδότηση της συμφωνίας φέρονται να έχουν εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό με συντονιστή την Εθνική Τράπεζα.
Ανάλογo ζήτημα προέκυψε και κατά την συμφωνία Motor Oil – Eλλάκτωρ, όπου το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ αποπληρώθηκε μέσω τραπεζικού δανείου – γέφυρα.
Το τελευταίο διάστημα στο εταιρικό ομόλογο της Τέρνα παρατηρούνται αγορές και η τιμή του κινείται στο 92,75% και η απόδοση στο 4,68% Προφανώς και οι αγοραστές προεξοφλούν την συμφωνία της εξαγοράς, αλλά και την εκπλήρωση των όρων του ομολογιακού δανείου.

Η αλλαγή στην κατανομή ποσών μέχρι 31-3-2023

Κατά την τελευταία Γενική συνέλευση των ομολογιούχων της Τέρνα Ενεργειακή, με πλειοψηφία 27,6% δόθηκε έγκριση για αλλαγή χρήσης ποσού, ύψους 10,7 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνόταν για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην επικράτεια μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Ειδικότερα οι ομολογιούχοι ενέκριναν τα εξής : “Βάσει του όρου 3.1 του Προγράμματος ΚΟΔ και του από 10.10.2019 Ενημερωτικού Δελτίου, το ποσό των €56.000.000 θα διατίθετο για την κατασκευή 14 αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 218 MW, από την Εγγυήτρια ή από θυγατρικές της Εγγυήτριας (είτε μέσω ενδοομιλικού δανεισμού από την Εγγυήτρια προς τις θυγατρικές είτε μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στις θυγατρικές από την Εγγυήτρια) κατά την περίοδο 2019-2022. Ειδικότερα, το ποσό των €10.767.000 θα διατίθετο για την κατασκευή από την Εγγυήτρια τεσσάρων (4) αιολικών πάρκων (Ευρυτανία) στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (πρώην Ν. Ευρυτανίας και Φθιώτιδας) με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 66,6 MW.
“Η ζητούμενη έγκριση των Ομολογιούχων αφορά τη διεύρυνση και παράταση διάρκειας της χρήσης του ως άνω ποσού των €10.767.000, ώστε αυτό να διατεθεί για την κατασκευή από θυγατρικές της Εγγυήτριας αιολικών πάρκων στην ευρύτερη ελληνική επικράτεια μέχρι την 31.3.2023.”

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης