Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τραπεζοκαθίσματα «μέσα» από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 - Τέλος στη χαλαρότητα λόγω Covid

Τραπεζοκαθίσματα «μέσα» από την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 - Τέλος στη χαλαρότητα λόγω Covid
Την παράταση του μέτρου θέλει η εστίαση
«Θέριεψε» και απλώθηκε ο κλάδος της εστίασης με τον COVID 19 αφού επεκτάθηκε με περισσότερα τραπεζάκια όπου υπήρχε η δυνατότητα, δίνοντας μικρές «ανάσες» στους επιχειρηματίες.
Το μέτρο χρήσης μερικών τετραγωνικών μέτρων χωρίς τέλος από τους Δήμους της χώρας σχεδόν τα δύο τελευταία χρόνια συνέβαλε στην επιστροφή στην κανονικότητα για τις επιχειρήσεις καφέ, όπως λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.
Όμως το μέτρο έχει ημερομηνία λήξης την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023.

Η άρση του μέτρου αναμένεται να δυσαρεστήσει τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος με το … άπλωμα των τραπεζοκαθισμάτων είδε καλύτερες ημέρες.
Οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες για την εποχή επιτρέπει την παραμονή των πελατών εκτός των καταστημάτων με αποτέλεσμα να μην πέφτει καρφίτσα καθώς όλοι προτιμούν να κάθονται έξω και να απολαμβάνουν τα ζεστά τους ροφήματα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) αναμένεται να υποβάλλει αίτημα προς το υπουργείο Υγείας το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Εσωτερικών να παρατείνει το μέτρο γα τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και άλλοι επαγγελματικοί σύλλογοι της εστίασης που ζητούν το μέτρο να παραταθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Οι ίδιοι αποδέχονται το επιπλέον ποσοστό 25% της κάλυψης χώρου που έλαβαν οι επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας να χρεωθεί από τους Δήμους καταβάλλοντας τέλη έτσι ώστε να παραμείνουν τα τραπεζάκια που «κέρδισαν» στην εποχή του COVID 19.
Ανάμεσα στα επιχειρήματα για την παράταση του μέτρου προς τους αρμόδιους υπουργούς αναμένεται να είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος όταν για τις επιχειρήσεις εστίασης το ΥΠΕΝ έχει θέσει ως όριο επιδότησης τις 2000 KWh οι οποίες αντιστοιχούν στο 30% του συνολικού κόστους για μία μικρομεσαία επιχείρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις της εστίασης αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλημα βιωσιμότητας.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι:

Οι 8 στις 10 επιχειρήσεις του δείγματος έχουν καθυστερημένες οφειλές προς το δημόσιο ή τους ιδιώτες.
Το 83,2% των επιχειρήσεων αυτών δημιούργησαν τις οφειλές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις έχει πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Οι 4 στις 10 επιχειρήσεις έχουν παράλληλα ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Μόλις οι δύο στις δέκα επιχειρήσεις είχαν κέρδη, οι δύο στις δέκα δεν παρουσίασαν ούτε κέρδη ούτε ζημιές ενώ οι έξι στις δέκα είχαν ζημιές.
Το πρόβλημα ρευστότητας απασχολεί το 50% των επιχειρήσεων εστίασης και οι τέσσερις στις δέκα δεν ξέρουν τι θα …πει ταμειακά διαθέσιμα.
Η οικονομική κατάσταση της εστίασης δεν είναι ικανοποιητική αφού επιδεινώθηκε με τα αυξημένα κόστη στην ενέργεια και των πρώτων υλών περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης