Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

MYTILINEOS: Κατασκευή νέας μονάδας 200MW για τη ΔΕΗ της Ιρλανδίας με την GE

MYTILINEOS: Κατασκευή νέας μονάδας 200MW για τη ΔΕΗ της Ιρλανδίας με την GE
Η εν λόγω μονάδα θα λειτουργεί με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ στο μέλλον, με μικρές τροποποιήσεις, θα μπορεί να λειτουργεί και με μείγματα υδρογόνου

Στην υπογραφή σύμβασης με την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ιρλανδίας (ESB) προχώρησαν η GE Gas Power και η MYTILINEOS αναλαμβάνοντας την κατασκευή μίας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στο Δουβλίνο, εντός του υφιστάμενου σταθμού North Wall.
Η νέα μονάδα θα λειτουργεί ως εφεδρική, με τεχνολογία 6 αεριοστροβίλων LM2500XPRESS της GE, οι οποίοι θα παρέχουν συνδυασμένη δυναμικότητα έως περίπου 200MW για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και για τη διασφάλιση της σταθερότητας της τροφοδοσίας στη χώρα. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η GE και η MYTILINEOS θα εργαστούν από κοινού για την κατασκευή και την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης (O&M) της μονάδας.
Η εν λόγω μονάδα θα λειτουργεί με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ στο μέλλον, με μικρές τροποποιήσεις, θα μπορεί να λειτουργεί και με μείγματα υδρογόνου, για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών άνθρακα της μονάδας. Οι καυστήρες τεχνολογίας ξηρής καύσης χαμηλών εκπομπών (Dry Low Emissions - DLE), επιτρέπουν τη λειτουργία με καύσιμο που περιέχει έως και 35-50% κατ’ όγκο υδρογόνο, όταν αναμειγνύεται με φυσικό αέριο.
Η πρόσθετη παραγωγή ενέργειας δεν θα είναι διαθέσιμη στην ανοικτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα παρέχεται μόνο για έκτακτες ανάγκες, ενώ η μονάδα θα μπορεί να αποδώσει πλήρη ισχύ στο δίκτυο σε λίγα μόνο λεπτά.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα προσφέρουμε άμεση εφεδρική ισχύ στο North Wall πριν από τη χειμερινή περίοδο του 2023-24 όπου η ζήτηση θα είναι σε επίπεδα αιχμής, συνδράμοντας στην παροχή μιας αξιόπιστης πηγής ισχύος, που θα συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση του κινδύνου ελλείψεων στην τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας» , δήλωσε ο Joe Anis, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Ευρώπης, Μέση Ανατολής και Αφρικής, GE Gas Power. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε σε αυτό το έργο με την MYTILINEOS, μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία κατασκευής ενεργειακών έργων μεγάλης κλίμακας, με την οποία έχουμε εκτελέσει μαζί πάνω από εξήντα έργα σε διάφορες χώρες, συνολικής ισχύος μεγαλύτερης του 1,5 GW, με τη χρήση αεροπορικού τύπου αεριοστρόβιλων της GE. Μαζί με την MYTILINEOS, θα παρέχουμε μια αξιόπιστη πηγή ισχύος έκτακτης ανάγκης στο ιρλανδικό δίκτυο ηλεκτρισμού, η οποία θα μπορεί στο μέλλον να μειώσει τις εκπομπές, με την καύση υδρογόνου».
«Είναι μεγάλη χαρά να συνεργαστούμε για άλλη μια φορά με τον μακροχρόνιο επιχειρηματικό μας συνεργάτη, την GE Gas Power για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, ο οποίος θα αντισταθμίσει τον κίνδυνο έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιρλανδία. Με τη μακρά εμπειρία της MYTILINEOS και την τεχνολογία αιχμής της GE, είμαστε βέβαιοι ότι θα παραδώσουμε εγκαίρως αυτήν τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, και πρόσθεσε: «Η μακροπρόθεσμη δέσμευση της MYTILINEOS για αποδοτική παραγωγή ενέργειας, προς μια αποτελεσματική ενεργειακή μετάβαση αποδεικνύεται σε κάθε νέο μας έργο, ιδίως τώρα που η Ευρώπη διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κρίση, η οποία πλήττει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις».
Η MYTILINEOS αναγνωρίζεται διεθνώς ως κορυφαίος κατασκευαστής ενεργειακών έργων μεγάλης κλίμακας, με μακρά εμπειρία σε απαιτητικές αγορές, με σημαντικές ενεργειακές ανάγκες. Πρόσφατα, ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW της MYTILINEOS, χρησιμοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία H-Class της GE. Η νέα μονάδα, η οποία ολοκληρώνει την δοκιμαστική της λειτουργία, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης