Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων... χτυπά την πόρτα των ΕΛΤΑ για φοροαποφυγή των στελεχών

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων... χτυπά την πόρτα των ΕΛΤΑ για φοροαποφυγή των στελεχών
Τρεις ελεγκτικές εταιρείες υποψήφιες για τον διαχειριστικό έλεγχο των ΕΛΤΑ
Σχετικά Άρθρα
Πρόσκληση σε τρεις ελεγκτικές εταιρείες θα απευθύνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΤΑ για την επιλογή μιας που θα αναλάβει τον διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Στον διαγωνισμό δεν μπορεί να συμμετέχουν οι εταιρείες Grant Thornton και η PwC διότι έχουν ήδη συνεργασία με τα ΕΛΤΑ.
Η πρόσκληση αφορά τρείς ελεγκτικές εταιρείες με διεθνή παρουσία όπως είναι η ΕΥ, η Deloitte και η KPMG.Η μεταβατική διοίκηση του κ Τέμπου εστιάζει στις ελεγκτικές εταιρείες που έχουν «διεθνές» διαβατήριο σε αντίστοιχους ελέγχους χωρίς ωστόσο να θέτει σε αμφισβήτηση τις αμιγώς ελληνικές εταιρείες που έχουν το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας.

Όπως διαμορφώθηκαν οι εξελίξεις στην κρατική εταιρεία και ο τρόπος αποχώρησης της προηγούμενης διοίκησης καθιστούν το οικονομικό έλεγχο πιο απαιτητικό, ο οποίος πρέπει να φέρει την σφραγίδα εταιρείας διεθνούς εμβέλειας, όπως αναφέρει πηγή των ΕΛΤΑ.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης φθάνουν στον αριθμό πέντε με τα υπόλοιπα τέσσερα θέματα να είναι μικρότερης σημασίας για τη λειτουργία της εταιρείας.
Παρατηρητές που ανησυχούν για το μέλλον των ΕΛΤΑ εκτιμούν ότι η διοίκηση του Μάριου Τέμπου θα έπρεπε να θέσει και τα θέματα κάλυψης θέσεων διευθυντών και της γενικής διεύθυνσης Οικονομικού μετά την αποχώρηση του κ Παπαδόπουλου λόγω λήξης της σύμβασης.

Πάντως το θέμα που απασχολεί τη μεσαία βαθμίδα των στελεχών των ΕΛΤΑ είναι η αλόγιστη χρήση των «παγίων» όπως λέγονται, αφορά τις έξτρα μηνιαίες απολαβές των διευθυντών που επεκτείνονται έως τα ανώτατα κλιμάκια της διοίκησης.
Τα ποσά που δίνονται λόγω θέσης κυμαίνονται από 1000 έως 2000 ευρώ και δικαιολογούνται με αποδείξεις που συνδέονται με τα ΕΛΤΑ.

Η προηγούμενη διοίκηση είχε δείξει ανοχή, επιτρέποντας στην ουσία να προσκομίζονται αποδείξεις που δεν συνάδουν ως έξοδα που έγιναν για την εταιρεία.
Η χαλάρωση έφερε αποδείξεις από σούπερ μάρκετ όπως και αποδείξεις για την αγορά προϊόντων με κατεύθυνση την κατοικία του στελέχους.
Η καταστρατήγηση της μηνιαίας δαπάνης οδήγησαν την Περιφερειακή διευθύντρια της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κέρκυρας να προσκομίζει αποδείξεις από κομμωτήρια την αγορά καλλυντικών προϊόντων με σκοπό να διατηρεί τη γυναικεία φιλαρέσκεια σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απόφαση ΔΣ που να δικαιολογεί αντίστοιχα έξοδα. Η κα διευθύντρια γνωρίζει όμως ότι οι αποδείξεις θα γίνουν αποδεκτές όπως και τα υπόλοιπα στελέχη που λαμβάνουν αντίστοιχο επίδομα με βάση τη θέση που κατέχουν.
Η σημερινή διοίκηση των ΕΛΤΑ και η προηγούμενη όπως και ο οικονομικός διευθυντής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με βάση τη χρήση του επιδόματος αποτελεί εισόδημα και πρέπει να φορολογηθεί αφού η χρήση του έχει αλλάξει μορφή. Πρόκειται για επιπλέον εισόδημα το οποίο δεν φορολογείται από μία κρατική εταιρεία. Η παρουσία της ελεγκτικής εταιρείας για τον έλεγχο των οικονομικών της εταιρείας εύκολα μπορεί να προσθέσει με έναν αστερίσκο στα συμπεράσματά της ότι τα ΕΛΤΑ κάνουν φοροαποφυγή.

Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης