Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Attica - ΑΝΕΚ: Συγχώνευση με «σημαδεμένα» χαρτιά και ετεροχρονισμένη ημερομηνία μετασχηματισμού 31/12/2021

Attica - ΑΝΕΚ: Συγχώνευση με «σημαδεμένα» χαρτιά και ετεροχρονισμένη ημερομηνία μετασχηματισμού 31/12/2021
Ζημιές 7,9 εκατ. ευρώ η ΑΝΕΚ στο 9μηνο 2022
Σχετικά Άρθρα
Τη συγχώνευση Αttica- ANEK επιχειρεί το Βlantyre Capital για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, και για να επιτύχει μετέρχεται κάθε τρόπο, ακόμη και “σημαδεμένα” χαρτιά.
Συγκεκριμένα, στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, οι εταιρείες Attica και ΑΝΕΚ με ανακοινώσεις τους προς το Χρηματιστήριο, ανακοινώνουν την διαδικασία έναρξης συγχώνευσης τους – με απορρόφηση της δεύτερης – με ημερομηνία μετασχηματισμού 31-12-2021.
Με άλλα λόγια, κατά την ολοκλήρωση του 9μήνου 2022 και ενώ, όπως θα δούμε, γνώριζαν πλήρως τις ζημιές της ΑΝΕΚ, ανακοινώνουν την συγχώνευση με μεταχρονολογημένη ημερομηνία μετασχηματισμού.
Προχθές, η ΑΝΕΚ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 9μηνου τα οποία ήταν ζημιές 7,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 4,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021.
Ο λόγος - φυσικά για τον οποίο ορίστηκε η ημερομηνία μετασχηματισμού είναι η 31-12-2021, και όχι μεταγενέστερα είναι προφανής - καθώς το καινούργιο επιχειρηματικό πλάνο (9μηνο 2022) θα ήταν χειρότερο από το προηγούμενο και η συγχώνευση θα προχωρούσε σε δυσμενέστερες συνθήκες.

To “κούρεμα” στα δάνεια της ΑΝΕΚ

Πριν την απόφαση συγχώνευσης προηγουμένως προηγήθηκε κούρεμα στα δάνεια της ΑΝΕΚ. H Attica με σύμβουλο την UBS, υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τους πιστωτές της ΑΝΕΚ (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha bank, Αstir NPL, Cross ocean) και μετόχων της ΑΝΕΚ που εκπροσωπούν το 57,7% (Πειραιώς, Alpha bank, Attica, Cross Οcean (Fund), Varmin AEBE για την συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ ( με αναλογία 1 κοινή ή προνομιούχο της ΑΝΕΚ προς 0,1217 της Attica ) και την καταβολή 80 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθεί ο δανεισμός με ανεξόφλητο υπόλοιπο 236,4 εκατ. ευρώ. H Attica, επίσης, διαθέτει συνολικό δανεισμό 470 εκατ. ευρώ και κατά δήλωση της συμφώνησε με τρία πιστωτικά ιδρύματα για δανεισμό 210 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, μειώνοντας το περιθώριο μέσο επιτοκίου.

Τα δυο ομολογιακά στην Strix Ηoldings

Στo Blantyre, το οποίο μέσω της Strix holdings διαχειρίζεται τις συμμετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (11,84% της Attica, 28% ANEK, 91,1% της MIG ) πέρασαν και δυο ομολογιακά της ΜIG, συνολικής αξίας προ προβλέψεων 421 εκατ.(λογιστική αξία 329 κατ. ευρώ ) σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς και 444,7 εκατ. ευρώ (ανεξόφλητο υπόλοιπο σύμφωνα με την MIG ).

Attica - ΑΝΕΚ: Συγχώνευση με «σημαδεμένα» χαρτιά και ημερομηνία μετασχηματισμού 31-12-2021

Ζημιές 7,9 εκατ. ευρώ η ΑΝΕΚ στο 9μηνοΤο Blantyre, επιχειρεί την πώληση της συγχωνευμένης Αttica – ANEK ή την RΚΒ ( Σερβία ) για να λάβει πίσω η Τράπεζα Πειραιώς τα δάνεια της ΜIG.
Για την συγχώνευση Attica- ΑΝΕΚ αναμένεται να αποφασίσει μέχρι το Πάσχα η Επιτροπή Ανταγωνισμού και μόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις του E. Grimaldi ( Grimaldi – Μινωϊκές ) καθώς είπε “Περιμένετε και θα δούμε”.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης