Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 19,5 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια στην Ελλάδα - Οι έλληνες αποταμιεύουν

Οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 19,5 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια στην Ελλάδα - Οι έλληνες αποταμιεύουν
Όλες οι περιφέρειες της χώρας έχουν άνοδο των καταθέσεων
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρή πελατειακή βάση «κρύβεται» πίσω από το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και τις πιέσεις που ασκεί προς τις τράπεζες.
Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων σε διάστημα τριών ετών αυξήθηκαν κατά 33% . Από τα 57 δισ ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019 ανέβηκαν στα 76 ,5 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ενίσχυση των καταθέσεων του απλού ταμιευτηρίου αξιολογείται ως κίνητρο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναθεωρήσουν οι τράπεζες την πολιτική τους σχετικά με τα επιτόκια καταθέσεων. Σήμερα οι αποδόσεις των καταθέσεων είναι κοντά στο μηδέν.
Τη ίδια στιγμή οι τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια χορηγήσεων με αποτέλεσμα να διευρύνεται η απόσταση ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και των χορηγήσεων έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκρήτια Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, στις Προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1% για ποσά από 50.000€ έως 100.000€, ενώ αντίστοιχα στις καταθέσεις Ταμιευτηρίου, το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το ποσό, φτάνοντας έως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000€.
Ωστόσο με την προσθήκη των καταθέσεων όψεως και προθεσμίας το συνολικό ποσό των καταθέσεων ανέρχεται στα 132 δις ευρώ για την συγκεκριμένη κατηγορία. προθεσμιακών
Πάντως η αύξηση των καταθέσεων εντοπίζεται στο σύνολο της επικρατείας.
Τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος αναδεικνύουν ότι όλες οι περιφέρειες είχαν άνοδο.
Η πανδημία κα οι καραντίνες δημιούργησαν υψηλότερα αποθεματικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Το μεγάλο άλμα των καταθέσεων σημειώθηκε στην Περιφέρεια Αττικής Από τα 78,3 δις ευρώ ανήλθαν στα 99,8 δις. ευρώ από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022.
Η περιφερειακή ενότητα Αθηνών από τα 64,7 δις ευρώ ενισχύθηκε<< στα 82,2 δις ευρώ , ενισχυμένες κατά 17,5 δισ ευρώ.
Η περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής από τα 5,8 δις ευρώ ανήλθαν τα 7,1 δις ευρώ, η περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής από το 1,4 δις ευρώ , η περιφερειακή ενότητα Πειραιώς από τα 6,3 δισ. ευρώ στα 8,5 δισ ευρώ.
1_595.JPG
Τέλος να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2022 το συνολικό ύψος των καταθέσεων ανήλθε σε 182 ,3 δις ευρώ . Ο αριθμός τραπεζικών λογαριασμών διαμορφώθηκε σε 36.129.164.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης