Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στα 357 ευρώ η MWh πριν έρθει ο Χειμώνας - Καλάθι στην ενέργεια ψάχνουν οι καταναλωτές, αλλά δεν βρίσκουν

Στα 357 ευρώ η MWh πριν έρθει ο Χειμώνας - Καλάθι στην ενέργεια ψάχνουν οι καταναλωτές, αλλά δεν βρίσκουν
Τo ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, προεξοφλούν «παγετώνες
Σχετικά Άρθρα

Το πιο δυναμικό Χρηματιστήριο του κόσμου είναι αυτό της Ενέργειας.
Οι ρόλοι είναι ευδιάκριτοι σε σχέση με τους συμμετέχοντες ενώ ο λογαριασμός που βγαίνει πάει στα εκατομμύρια των καταναλωτών της Ευρώπης.
Μερίδιο στο «μέλλον» έχει και η Ελλάδα.
Το Χρηματιστήριο Ενεργείας τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2020 με συνέπεια οι καταναλωτές να έχουν χάσει τον ύπνο τους ενώ οι συμμετέχοντες δεν προλαβαίνουν να μετρούν τα κέρδη τους ενώ το κράτος εκ των υστέρων εφαρμόζει μοντέλο φορολόγησης των…ουρανοκατέβατων κερδών.
Στα 357,96 ευρώ εκτοξεύτηκε η τιμή της MWh για την Τρίτη 29 Νοεμβρίου ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν στα 217,95 ευρώ.
Την περασμένη Παρασκευή το χρηματιστηριακό κόστος της MWh ήταν στα 261 ευρώ και σε διάστημα λίγων ημερών ενισχύθηκε κατά 96 ευρώ ανά MWh ενώ οι συντελεστές διαμόρφωσης όπως είναι η προθεσμιακή αγορά συμβολαίων TTF και η εγχώρια ζήτηση σε ενέργεια παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Το ράλι ανόδου της MWh ήταν ευρωπαϊκό φαινόμενο

Η Γερμανία έγραψε τιμή 371,64 ευρώ ανά MWh η Γαλλία με 373, 24 ευρώ, η Ολλανδία 368,51 ευρώ, το Βέλγιο 372,21 η Αυστρία 404,21 η Πορτογαλία και η Ισπανία τιμολόγησε στα 121,54 ευρώ ανά MWh.
Τo ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, προεξοφλούν «παγετώνες» στην Ευρώπη και σε βίαιη αύξηση της ζήτησης σε ενέργεια ενώ οι αποθήκες φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο εμφανίζουν πληρότητες στο 90%.
Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας ενστερνίστηκε τους φόβους της ευρωπαϊκής αγοράς πιέζοντας τις ενδοσυνεδριακές τιμές ανά MWh καταγράφοντας διακύμανση 200 ευρώ μέσα στη ημέρα. Κινήθηκε από την περιοχή των 302 έως τα 501 ευρώ.

Προπληρώνουν το κρύο που έρχεται οι καταναλωτές

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Αγοράς της Επόμενης Ημέρας δεν δικαιολογούν τη χθεσινή άνοδο η οποία ουσιαστικά προκλήθηκε κυρίως από το φόβο αρχικά στην Ευρώπη για έναν βαρύ Χειμώνα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Στην Ελλάδα:
Τα νοικοκυριά αναμένεται να καταναλώσουν 79.146 MWh για την Τρίτη 29 Νοεμβρίου όταν την περασμένη Παρασκευή ήταν στις 70.153 MWh.
Στις 29 Νοεμβρίου 2021 η ζήτηση σε ενεργεία ήταν στις 83.392 MWh και η τιμή της MWh στα 217,38 ευρώ. Η τιμή του φυσικού αερίου του προθεσμιακού συμβολαίου ήταν στα 90 ευρώ ανά MWh και χθες ήταν στα 123 ευρώ ανά MWh.
Ωστόσο η ημερήσια ζήτηση σε ενεργεία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ενώ είναι ερωτηματικό που θα οδηγηθεί το κόστος ανά MWh όταν η ζήτηση ξεπεράσει τις 100.000 MWh την ημέρα.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι αν διατηρηθεί η ανοδική τάση για μεγάλο διάστημα του Δεκεμβρίου οι τρέχουσες τιμές ανά MWh θα αναδείξει ότι οι προτεινόμενες τιμές που έδωσαν οι προμηθευτές θα κινούνται χαμηλότερα του πραγματικού κόστους με συνέπεια ο Ιανουάριος να κάψει τα νοικοκυριά στην καρδιά του Χειμώνα. Πάντως οι καταναλωτές θα επιθυμούσαν τη δημιουργία ενός « καλαθιού» πριν δημιουργηθούν υπερ κέρδη στην αγορά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης