Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Δύο ομολογιακά δάνεια της MIG «προσγειώθηκαν» στη Strix Ιρλανδίας με... διαφορετική αποτίμηση

Αποκάλυψη: Δύο ομολογιακά δάνεια της MIG «προσγειώθηκαν» στη Strix Ιρλανδίας με... διαφορετική αποτίμηση
Σύμφωνα με τα όσα παραθέτει στην οικονομική κατάσταση η Πειραιώς, η τελευταία μεταφέρει δάνεια συνολικής αξίας προ προβλέψεων συνολικού ύψους, 421 εκατ. ευρώ.
Σχετικά Άρθρα

Η Τράπεζα Πειραιώς μεταφέρει δυο ομολογιακά δάνεια της ΜIG στην ιρλανδική Strix, αλλά στη διαδρομή χάνονται… 23,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει οι εισηγμένες εταιρείες στις λογιστικές καταστάσεις 9μηνου 2022.
Σύμφωνα με τα όσα παραθέτει στην οικονομική κατάσταση η Πειραιώς, η τελευταία μεταφέρει δάνεια συνολικής αξίας προ προβλέψεων συνολικού ύψους, 421 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, «τον Νοέμβριο του 2022, η Τράπεζα συνεισέφερε στην Strix Holdings LP, δύο ομολογιακά δάνεια συνολικής αξίας προ προβλέψεων € 421 εκατ. (λογιστική αξία € 329 εκατ.), με αντάλλαγμα επιπρόσθετα μερίδια ετερόρρυθμου εταίρου.
Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεισφοράς, το κόστος επένδυσης της Τράπεζας στην Strix Holdings LP αυξήθηκε κατά ισοδύναμο ποσό. Κανένα κέρδος ή ζημία δεν αναγνωρίστηκε από τον Όμιλο ως αποτέλεσμα της εν λόγω συνεισφοράς».

Η MIG αναφέρει ότι μεταφέρθηκαν δάνεια με ανεξόφλητο υπόλοιπο 444,7 εκατ. ευρώ

Αντίθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της MIG στις 11 Νοεμβρίου, ο όμιλος Συμμετοχών αναφέρει πως «H MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (εφεξής «η Εταιρία») ανακοινώνει, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης που έλαβε, ότι το σύνολο των ομολογιών
α) του από 14.5.2021 κοινού ομολογιακού δανείου έκδοσης της Εταιρίας ποσού έως €305 εκ. και σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου €282,9 εκ. πλέον τόκων
και β) του από 31.7.2017 μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έκδοσης της Εταιρίας αρχικού ποσού έκδοσης ύψους €425 εκ. και σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου ύψους €161,8 εκ. πλέον τόκων, μεταβιβάσθηκε από την αρχική ομολογιούχο ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. προς την εταιρεία STRIX Holdings L.P. που έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ιρλανδίας».
Από τις δυο ανακοινώσεις προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά: Ποια ήταν η συνολική αξία των δυο ομολογιακών δανείων τα οποία μεταφέρθηκαν προκειμένου η Τράπεζα Πειραιώς να μειώσει τον σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της;
Ήταν ήδη απομειωμένα τα δάνεια τα οποία μεταφέρθηκαν;
Υπενθυμίζεται τη Strix Holdings διαχειρίζεται το Blantyre Capital (Mubashir Mukadam), το οποίο, μέσω της συναλλαγής Mayfair, ανέλαβε όλες τις μη κύριες συμμετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.
Το τρίτο ερώτημα είναι αν η μεταφορά επιφέρει έξοδα ή προμήθειες, καθώς υπάρχει μια διαφορά 23,7 εκατ. ευρώ.
Οι ορκωτοί ελεγκτές της Delloite, οι οποίοι παλαιότερα είχαν εκφράσει ενστάσεις για τον τρόπο απεικόνισης και μεταφοράς των συμμετοχών στην Strix, δεν αναφέρουν κάτι σχετικό, καθώς ο έλεγχος πραγματοποιείται με διερευνητικά ερωτήματα και στο 9μηνο δεν εκφράζουν γνώμη ελέγχου.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης