Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η φορολογική απληστία των Funds και εταιριών διαχείρισης NPEs έβαλε στον πάγο 50 δισ ευρώ - Τι πρόκειται να συμβεί;

Η φορολογική απληστία των Funds και εταιριών διαχείρισης NPEs έβαλε στον πάγο 50 δισ ευρώ - Τι πρόκειται να συμβεί;
Οι ζημιές εξοργίζουν τα ανώνυμα «αφεντικά» τα οποία δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.
«Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι».
Ο λόγος για τα Funds και τους servicers που από την μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν παγιδευμένοι εξαιτίας της απληστία τους.
Σχεδίαζαν να έρθουν στην Ελλάδα και σε διάστημα 12 ή 15 μηνών να πάρουν τα λεφτά από τους πλειστηριασμούς και να γίνουν καπνός.
Η δουλειά στράβωσε εξαιτίας νομικών συμβούλων που δεν πρόβλεψαν όλες τις παραμέτρους όπως και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εμμονή των Funds να κάνουν τις τιτλοποιήσεις με το νόμο του 2003 και όχι με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που έδινε δικαιώματα στους servicers όπως και στους δανειολήπτες.
Οι μητρικές εταιρείες των servicers δηλαδή τα Funds επέλεξαν την πιο σκληρή γραμμή και αξιοποίησαν το νόμο του 2003 καθώς τους έδινε ευελιξία στη φορολογία με βάση την έδρα του Funds.
Αντίθετα με το νόμο του 2015 θα ήταν υποχρεωμένα να δώσουν ρυθμίσεις στους δανειολήπτες και τα κέρδη τους από την ανάκτηση των κόκκινων δανείων θα ήταν με συντελεστή 22%.

Πως εγκλωβίστηκαν οι servicers...

Η στρατηγική ξεπουλάμε ακίνητα για να εισπράξουμε γρήγορα και να φύγουμε, σκόνταψε χάρη στη πρώτη απόφαση που εξασφάλισε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, η οποία μετά από 4 χρόνια δικαστικών αγώνων με πρώτη γραμμή άμυνας τις ανακοπές για ακύρωση των πλειστηριασμών. Τον περασμένο Απρίλιο, εκδόθηκε η πρώτη εφετειακή απόφαση, (1858/2022 ΕφΑθ) σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων βάσει της οποίας ανεστάλη η διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτων με το σκεπτικό, ότι οι εταιρείες διαχείρισης των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, (οι γνωστές ως servicers) που μεταβιβάστηκαν βάσει των διατάξεων του ν. 3156/2003 δεν νομιμοποιούνται να προβούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (σύνταξη επιταγής, κατάσχεση, πλειστηριασμό).
Τα σχέδια των servicers για γρήγορα κέρδη ανατράπηκαν από τη εμπεριστατωμένη εργασία του δικηγορικού γραφείου της κα Νούκας, με την απόφαση του Εφετείου και στη συνέχεια με τη συνδρομή του Αρείου Πάγου, οι servicers αποκλείονται από τους πλειστηριασμούς.
Οι servicers από τη μία μέρα στην άλλη παροπλιστηκαν και δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν το ρόλο τους για τον οποίο συστάθηκαν.
Πρόκειται για τεράστια οικονομική ζημία για τα Funds αφού έχασαν τις θυγατρικές τους εταιρείες και πλέον δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν απλές εργασίες διαχείρισης των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων που έχουν στην κατοχή τους.

Πάγωσαν χαρτοφυλάκια αξίας 50 δισ ευρώ

Η αξία των τιτλοποιήσεων ξεπερνά τα 50 δισ ευρώ σε σύνολο 86,7 δις ευρώ που έφυγαν από τις τράπεζες και πήγαν στα Funds.
Η υπόθεση γίνεται πιο περίπλοκη μετά την άρνηση του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα να διευκολύνει τα Funds με την κατάθεση τροπολογίας που θα τους έλυνε τα χέρια.
Τα Funds δεν θα αποδεχτούν εύκολα την ήττα τους.
Τα Funds δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Θα κινήσουν γη και ουρανό για να πάρουν αυτό που θέλουν για να διατηρήσουν τον πήχη των προσδοκιών για κέρδη σε υψηλά επίπεδα.

Αναμφίβολα πρόκειται για τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας αφού απελευθέρωσαν τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια και αναμένεται να αμυνθούν με ότι διαθέτουν.
Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να μεταβιβάσουν τα τιτλοποιημένα δάνεια σε άλλα Funds με το νομό ν. 4354/2015 αλλά πρέπει να κουρευτούν οι οικονομικές τους απαιτήσεις τους.
Οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην κυβέρνηση θα είναι αφόρητες σε βαθμό που θα θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα εγγυήσεων του σχεδίου Ηρακλή.
Οι πιο επιθετικοί θεωρούν ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να πάρει την πολυπόθητη αναβάθμιση όταν δίνει πίκρα σε Funds που κυνηγούν ευκαιρίες ανά τον κόσμο.


Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης