Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ομολογιακό δάνειο 800 εκατ. ευρώ ζητάει η First Sentier από την Εθνική για να αγοράσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ομολογιακό δάνειο 800 εκατ. ευρώ ζητάει η First Sentier από την Εθνική για να αγοράσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Σήμερα, βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι η ΓEK- Τέρνα με 37,3%, ο κ. Γιώργος Περιστέρης με 11% και ο εφοπλιστής κ. Ε. Μαρινάκης με 6%.
Σχετικά Άρθρα

Την σύναψη ομολογιακού δανείου, ύψους 800 εκατ. ευρώ φέρεται να διαπραγματεύεται με την First Sentier η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.

To Αυστραλιανό fund υποδομών το οποίο συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της Τέρνα Ενεργειακή από τον όμιλο ΓΕΚ – Τέρνα διατηρεί επαφές με το σύνολο των Ελλήνων τραπεζιτών της εταιρικής τραπεζικής καθώς προετοιμάζεται για μια συναλλαγή τουλάχιστον 2 δις. ευρώ , ενω όπως είναι γνωστό συμμετέχει με την ΓΕΚ- Τέρνα σε κοινοπραξία για την διεκδίκηση της παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Η εξασφάλιση υψηλών δανειακών γραμμών από μεγάλα private equity funds ή funds υποδομών δεδομένων και της κεφαλαιακής τους επάρκειας
πραγματοποιείται πριν από μεγάλες συναλλαγές ( όπως συνέβη και με το CVC πριν και μετά τις εξαγορές του ) και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τέτοιου είδους συμφωνίες κλείνονται ανεξάρτητα από την συναλλαγή. Όπως προσθέτουν, οι ξένοι διαχειριστές επιχειρούν να κλείσουν τα υψηλότερα ποσά από τις τράπεζες οι οποίες από την πλευρά τους αναζητούν, όπως είναι φυσικό, τέτοιες οντότητες λόγω των προμηθειών.
Σε ότι αφορά την εξαγορά της Τέρνα, πάντως, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, τονίζουν ότι, δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε υπαναχώρηση από την πλευρά των Αυστραλών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ή της αλλαγής των συνθηκών στο κόστος κεφαλαίων.

Η καθυστέρηση για το κλείσιμο της συμφωνίας αποδίδεται στην πολυπλοκότητα της συναλλαγής, καθώς αναμένεται να ακολουθήσει και Δημόσια Πρόταση.
Στην αγορά, πάντως, αρκετοί ξένοι επενδυτές αμφιβάλλουν βάσιμα ότι, κάτω από τις σημερινές αβεβαιότητες, αλλά και τις συνθήκες της αύξησης των επιτοκίων μια τόσο μεγάλη συναλλαγή θα τύχει της έγκρισης από τις επενδυτικές επιτροπές του fund των υποδομών. Όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, για αυτούς λόγους πραγματοποιήθηκε και η αποχώρηση των Αυστραλών του Macquarie από τις διαπραγματεύσεις. Αυτό, βεβαίως, δεν φαίνεται να ισχύει για το First Sentier Investments, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται στην Αθήνα, όπως μεταδίδεται αρμοδίως, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο έλεγχος της δέουσας επιμέλειας, αλλά και να εξασφαλιστούν κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες.

Μέχρι στιγμής, η ΓΕΚ – Τέρνα δεν έχει διαψεύσει τις αναφορές για την πώληση σε τιμές 21-22 ευρώ ήτοι μια αποτίμηση έως και 2,5 δισ. ευρώ λόγω των υψηλών αποτιμήσεων που δίδονται διεθνώς για τις εξαγορές ΑΠΕ.
Σήμερα, βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι η ΓEK- Τέρνα με 37,3%, ο κ. Γιώργος Περιστέρης με 11% και ο εφοπλιστής κ. Ε. Μαρινάκης με 6%.
Συνολικά οι τρεις μέτοχοι κατέχουν το 54,3% της Τέρνα Ενεργειακή.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης