Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

To δημόσιο πουλάει το 7,13% του ΟΛΠ στα 20 ευρώ στην Cosco με δημόσια πρόταση - Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

To δημόσιο πουλάει το 7,13% του ΟΛΠ στα 20 ευρώ στην Cosco με δημόσια πρόταση - Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
Στο επίκεντρο θα βρεθούν σύντομα ο ΟΛΠ και η Τέρνα Ενεργειακή...

Δυο πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις αναμένονται λίαν συντόμως από δύο αξιόλογες εταιρίες, το Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Στον ΟΛΠ το ελληνικό δημόσιο πουλάει το 7,13% των μετοχών που κατέχει μέσο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου…
Να σημειωθεί ότι ο βασικός στρατηγικός επενδυτής του ΟΛΠ είναι η Cosco κινεζικών συμφερόντων.
Μετά την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ο ΟΛΠ θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο αφού το ελληνικό δημόσιο εξέφρασε την πρόθεση του στην Cosco να αποχωρήσει από αυτή την συμμετοχή.
Το 7,13% των μετοχών του ΟΛΠ έχει τρέχουσα αξία 27 εκατ ευρώ ωστόσο το 1,78 εκατ μετοχές που κατέχει το δημόσιο ή 7,13% των μετοχών θα πωληθεί στην Cosco στα 20 ευρώ που σημαίνει ότι θα πάρει τίμημα το δημόσιο 35 εκατ ευρώ.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ ανέρχεται στα 379-380 εκατ ευρώ.
Η Cosco που ελέγχει το 67% δηλαδή την καταστατική πλειοψηφία, και μετά την εξαγορά του ποσοστού του δημοσίου θα ανέλθει στο 74% και μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό…
Υπενθυμίζεται ότι το fund Helikon Investment κατέχει ως επενδυτής το 5,37% των μετοχών του ΟΛΠ.
Με όρους free float δηλαδή διασποράς μετοχών ο ΟΛΠ θεωρείται…πολύ συγκεντρωμένη εταιρία και με δημόσια πρόταση προφανώς η διασπορά μετοχών θα μειωθεί ακόμη περισσότερο…

Ολοκληρώθηκε ο οικονομικός έλεγχος της Τέρνα Ενεργειακής από την First Sentier

Ο οικονομικός έλεγχος που πραγματοποιούσε η First Sentier στην Τέρνα Ενεργειακή ολοκληρώθηκε και με βάση ορισμένες ενδείξεις… υπάρχει ενδιαφέρον για να αποκτήσει το 31% της Τέρνα Ενεργειακής στα 21 ευρώ και χωρίς να σχεδιάζει δημόσια πρόταση.

Αγορά κάτω από 33,33% σημαίνει πως δεν υπάρχει υποχρέωση για δημόσια πρόταση.
Υπενθυμίζεται πως το fund από την Αυστραλία, Macquarie που ήταν μεταξύ των επικρατέστερων αγοραστών έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό.
Οι πληροφορίες που υπήρχαν για το τίμημα ήταν στα 21 ευρώ με τη μετοχή πάντως το τελευταίο διάστημα λόγω και του γενικότερου κλίματος της αγοράς να βρίσκεται στα 17,92 ευρώ ή συνολική χρηματιστηριακή αξία 2 δισεκ. ευρώ.
Με τίμημα στα 21 ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της Τέρνα Ενεργειακής θα διαμορφωθεί στα 2,43 δισεκ. ευρώ και το 31% των μετοχών 756 εκατ ευρώ.

Ποια είναι η First Sentier Investors

Η Igneo (πρώην First Sentier Investors) είναι ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές υποδομών στον κόσμο έχοντας προβεί σε 60 εξαγορές από το 1994.
Διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 24 εταιριών υποδομών μεσαίου μεγέθους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 14,8 δισ δολάρια.

Οι βασικοί μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30%
Ο Γιώργος Περιστέρης κατέχει το 11,06% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης 5,98%
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πουλήσει ποσοστό 20%, ο Μαρινάκης 5,98% αποχωρεί πλήρως και ο Γιώργος Περιστέρης με περίπου 5% άθροισμα δηλαδή 31%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης